Jaké procento tržeb z glampingu je spravedlivé?
Dobrý den,
Kamarád má pozemek s usedlostí. Jeho sen bylo zde vybudovat kemp/ glamping. Jenomže všechny ušetřené peníze vráží do údržby a oprav usedlosti. Na kemp nemá finance.
Mám ušetřené peníze a přemýšlím o investování. Napadlo mě mu poskytnout glampingové stany, vybavení, maringotky, vše potřebné k tomu aby mohl rozjet business.
On bude platit energie, manažerská činnost, vše bjde na něm. Já mu poskytnu kapitál k tomu aby mohl rozjet business a budu vlastníkem, přičemž on vlastní pozemek
O kolik procent tržby bych si měla říct?
@1pomnenka Ahoj, co máš na mysli? Je to v turisticky navštěvované oblasti 🙂
Takhle to je hodně těžké soudit jestli by se to tobě vubec vyplatilo jako investice. Je potřeba si spočítat veškeré výdaje kolik toho vložíš ty. Kolik by se mohlo vydělat, náklady s tím spojené. Jaká by byla návratnost tvé investice apod... Ale pokud má pozemek a chce něco takového rozjet. Ze začátku bych mu doporučila kouknout se třeba na web bezkempu. Kde jsou k dispozici jen " holé" pozemky na postavení stanu popřípadě obytného vozu, max tam mají třeba suchý záchod a ohniště. Na další vybavení by si mohl vydelat touto cestou.
Také bych do toho nešla. Pokud by ses rozhodla, vše si pořádně propočítej a sepiš smlouvu, neb podnikat, byť s kamarádem, není sranda, bude třeba něco opravit, vyměnit, aby to pak nebylo vše na tobě, když nemá finance. Ta návratnost, pokud by byla, nebude hned. Co v případě, že si to kamarád za rok, dva, kdy to nepůjde jak si on představoval a bude chtít ukončit, co pak s vybavením. Je třeba myslet na všechny varianty, které mohou nastat. To, že jde o turisticky navštěvovanou oblast ještě nic nezaručuje.
My máme takto rekreační objekt ,několik majitelů na společnou firmu kde jsou % dle investované částky. Jeden z majitelů je advokát, tudíž se díky tomu ušetřila velká částka za vyřízení povolení ,smlouvy atd . První roky se vše ladilo atd . Areál má na starosti provozák, jinak bychom na to nikdo neměl čas. Nemáme úplně turistickou oblast, ale jsme u lesa ,vody a je tam klid . Jezdí především rybáři. Ve firmě mám 30 % .
Oni by byli provozní se vším všudy.
Určitě by vše bylo pojištěno smlouvou, bez toho bychom do ničeho nešli.
Kamarád má peníze, slušně vydělává, ale dává je do opravy domku. Ale není to tak, že by jim jinak dům spadl na hlavu. Prostě než aby rozjel zpočátku nákladý business, tak trochu ustrnul.
V tomhle bych mu právě pomohla.
Jedná se o turistickou oblast vlastně celoročně, v létě, v zimě.
S těmi procenty prostě netuším. Nebo s náklady typu energie atp...:/

Normální člověk by do toho nešel, popřemýšlej o tom. Není to dobrá investice.