icon

Jaký je rozdíl mezi advokátní a notářskou úschovou peněz?

tanu
2. říj 2015

Je některá z nich bezpečnější?

creatif
2. říj 2015

Asi jen podle toho kdo ji zarizuje. Podle me je oboji stejne bezpecne🙂

tanu
autor
2. říj 2015

No jasně, já jsem ale slyšela, že snad ta notářská je nějak více garantovaná. Že vklad je nějak pojištěný. Ale mám to jen "jedna paní povídala" 🙂

veronika182
2. říj 2015

je to tak, že notář je ok..do advokátní úschovy bych si peníze nedala, on si ty peníze bere v podstatě " k sobě" a kdyby zemřel, tak je problém je pak získat

pethulemishule
2. říj 2015

@veronika182 Na advokátní stejně jako na notářskou úschovu se sepisuje smlouva o úschově a těžko si dokážu představit, že peníze po zemřelém advokátovi bude težké získat. Navíc na každou úschovu se zakládá nový účet, který se řídí určitými pravidly. Každopádně notářská úschova bývá dražší a je u každého notáře stejná. Výši odměny určuje tarif. Advokátní je zpravidla levnější, každý advokát si cenu stanovuje sám.

pethulemishule
2. říj 2015

A v podstatě jak notáři, tak i advokáti jsou jen lidi...čili bych smrt advokáta brala jako nejmenší zlo. Osobně vždy volím advokátní úschovu, jelikož mě tolik nestojí. A mám léty prověřeného.

meo
2. říj 2015

Nedávno jsme prodávali a kupovali byt, tak jsme to taky zjišťovali. Notářská je oproti advokátní pojištěná na větší částku. Ale pozor, proti tomu, že ti ten advokát s těma penězma frnkne, tak to je trestný čin a pojištění se na to nevztahuje. Takže za mně doporučuju klidně i advokátní úschovu, je to levnější a pokud je členem advokátní komory, tak jen dobře - oni je více hlídají. Nejlepší je ještě pokud ti někdo toho advokáta doporučí.

ireniq
2. říj 2015

Ještě je možnost bankovní úschovy, nám to přišlo nejbezpečnější, cena byla cca 5000, což bylo srovnatelné s běžnou cenou advokátní úschovy tenkrát (je to 2 roky, nevím jak teď)

teraolli
2. říj 2015

Tedˇ jsme kupovali pozemek. Bylo nám řečeno, že nejbezpečnější je bankovní úschova. Co se týče notářské a advokátní uschovy, tak notářská je dražší a o něco bezpečnější než advokátní. Každopádně u advokátní úschovy bych požadovala průkaz advokátní komory. Teď už máme peníze z úschovy vyvázané a pozemek zaplacený protistraně.

veronika182
3. říj 2015

@pethulemishule já jenom prezentuji to, co nám řekli našim tenkrát v realitce...z mě je nejlepší účet u banky na správu kupní ceny

loc
3. říj 2015

@tanu lze vyuzit i uschovu pres banku, je to zpravidla levnejsi a z hlediska necekanych ( avsak malo obvyklych) udalosti jako napr. Smrt advokata/ notare, zpronevera penez advokatem/ notarem i bezpecnejsi. Penize poskozeny v takovem pripade stejne dostane, ale bude to na delsi dobu, nez kdyby se penize rozhodl ukrast pracovnik banky 😀 . My nedavno prodavali byt a vyuzili advokatni uschovu, vse ok, cena byla hrazena z provize RK a ted jsme koupili pozemek a penize jsou v bankovni uschove na prani prodavajiciho. Stoji to 2000 Kc.

mavanka
3. říj 2015

Souhlas, taky bych šla do bankovní úschovy, eliminujete tím selhání jednotlivce...

dehors
4. říj 2015

@loc prosím, u které banky máte takhle levnou úschovu? momentálně to řeším a zatím jsem všude dohledala, že minimální poplatek ta takovou službu je 4000 Kč (u ČS dokonce minimálně 5000 Kč). děkuju za info (klidně do zpráv)!