icon

MD+brigáda. Můžu v daních uplatnit dceru?

pismenka
16. únor 2010

ahoj mamky,jsem na mateřské a zároveň chodím na brigády,jsem s malou sama. A účetní ve firmě kde chodím na brigádu mi bude dělat daňové přiznání.Mohu si tam uplatnit i svou dceru v těch daních?i když je to brigáda? za normálních okolností,když je to hlavní pracovní poměr (ne s tou mateřskou) tak vím že ano,ale u brigády si nejsem jistá a nevíte co k tomu potřebuju abych si jí mohla uplatnit na daně?

j.a.n.i
16. únor 2010

ahojky - termín brigáda je z hlediska daní nesmysl, buď můžeš mít pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. Nepíšeš jak dlouho tam pracuješ, ale pokud ti to dá za rok víc než 150 hodin, tak to nejspíš bude dohoda o pracovní činnosti. Dítko si do daní uplatnit můžeš, myslím, že by měl stačit rodný list dítka a pokud máš otce v rodném listě tak možná svěření do péče... ale nejjednodušší je říct účetní, že chceš, aby ti udělala odpočet na dceru a ona už ti řekne, co od tebe potřebuje.

pismenka
autor
16. únor 2010

Díky moc za odpověď,ale už jsem volala na finančák,musím mít příjmy za rok 2009 větší než 48000,-- a pak si můžu odečíst dítko. děkuju

j.a.n.i
16. únor 2010

Jasně, máš pravdu, na tuhle podmínku jsem zapomněla 😔

vojtisek2007
16. únor 2010

holky to jako že když máš někdo za rok míň - ať už zaměstnanec nebo osvč tak si nemůže dítě uplatnit ??? nebo to platí jen při osvč ? jsem nějak vedle...dík za objasnění

j.a.n.i
16. únor 2010

no, nemůže, tahle podmínka tam je, úplně jsem na ní zapomněla... a ještě se do této částky myslím nepočítají příjmy od daně osvobozené a daněné srážkovou daní