icon

Platí se z mateřské a rodičovského přís. daň z přijmu?

jjaanca
7. lis 2008

Když jsem chodila do práce, tak jsem si podávala daňové přiznání sama, protože jsem si z daní odečítala úroky hypotéky. Od 30.1.08 jsem na mateřské a nevím jak to bude za rok 2008. Platí se z mateřské a rodičovského příspěvku daň z příjmu? Máte s tím někdo zkušenosti??

vojtisek2007
7. lis 2008

jjanca - z mateřské a rodičkovské se žádná daň neplatí, takže vlastně budeš za rok 2008 danit jenom leden, od kterého si budeš odečítat ty úroky z hypotéky

jjaanca
autor
8. lis 2008

Takže příští rok mám smůlu?

dzany
8. lis 2008

Příští rok si popřípadě může dát úroky odečíst manžel jestli máte společné bydlení 😉

kacka.va
8. lis 2008

já myslím, že by to pak měl stát vrátit ne? jako kterýkoliv předešlý rok. musím se na to zeptat.

vojtisek2007
8. lis 2008

je to jak píše dzany - odečítat si bude manžel

kacka.va
8. lis 2008

nojo, ale když manžel odečítá náklady paušálem, tak je efekt nula ☹

jjaanca
autor
8. lis 2008

Doufám, že to půjde. Máme hypošku společně, ale na prvním místě jsem uvedená já a někdo mi říkal že je manžel jen spoludlužník a to potvrzení o zaplacených úrocích na jeho jméno asi nevystaví - no zeptám se v bance.

kacka.va
8. lis 2008

jjaanca, podle mě to nemusí být vystavené na jeho jméno, prostě tam dá úroky manželky a hotovo.

vojtisek2007
8. lis 2008

to je jedna na jaké je to jméno,když jste manželé....já už loni byla na mateřský a půl úroků chodí na moje jméno a půl na manžela...dával si obojí manžel a žádný problém....já přidala čestný prohlášení, že si je neuplatňuju z platu a bylo...stejně tak i děti...
kacka a proč když má manžel náklady paušálem tak je efekt nula ??? od příjmů odečte náklady (skutečné,procenty nebo paušálem) pojistné a takové ty další kraviny co zvyšují nebo snižují základ daně (pojistné už letos ne) a má dílčí základ daně, který se mu pak právě ještě pokrátí o úroky,penzijko,životka,dary.....tak proč ten nulový efekt ???

kacka.va
8. lis 2008

vojtisek, ajooooo, já to brala, že náklady jako náklady 🙂 a ono se to odečítá až pak 😀 ty jo ta škola už je fakt dávnou za mnou a je to znát 🙂

crca
30. lis 2010

Ahojky,trochu to tu pootevřu,chtěla bych se zeptat,taky na hypotéku a vůbec jak je to s odečtem daní.Jsem na mateřské nějak od půlky listopadu loňského roku s dvojkama(to asi stejně nehraje žádnou roli 😀 ),loni jsem si nic neodečítala,ale jak je to letos?Hypotéku mám na byt,který jsem zdědila po mamce,takže manžel tam vlastně vůbec nefiguruje,je to jen na mě a jak to teda je?Můžu si dát nějaké odečty vůbec?Přece jen teď daně žádné z příjmů neplatím.A co stavebko?Něco nám loni říkali jen že si může manžel odečíst mě 😀