Práce po rodičovské dovolené. Jak vyřešit směny s dětmi?
Zdravím, jdu si pro radu.
Jsem na RD a zachvili bych se měla vracet zpět do práce. Jsem zaměstnaná od roku 2018 na dobu neurčitou. Dělala jsem 3 směnný provoz, jenže je tam možnost dělat i ranní směny (7-15h) je a bylo to tam celou dobu. Teď jsem tam byla podepisovat daně a říkala jsem jim že bych ráda v květnu nastoupila, ale že bych měla velký zájem o tu ranní směnu. Jelikož se musím starat o prcky.
Jenže mi řekli že když někdo z té ranní vypadne, že náhradu už neshánějí. Že to pomaličku ruší. A že pak domluvíme co a jak.
Očekávám tedy že mi bude nabídnuta práce na 3 směnný provoz nebo výpověď dohodou.
Jenže jsem v té práci zaměstnaná od roku 2018, na dobu neurčitou a mělo by mě chránit nějaké právo o tom že se starám o malé děti ne?
Já s tou šichtou celou dobu počítala😞 Nechci to nechat jen tak být😏 Co by jste dělali vy? Děkuji🍀
Nárok máš na práci na 3 směny, s žádostí práce na jednu směnu ti nemusí vyhovět.
@michajla1 pokud celý provoz přechází na směny, tak prostě Tvoje pozice zanikla a oni To za ni nabízejí tu samou, ale 3směnnou. Když nepřijmeš, dostaneš výpověď, protože Tvá pozice zanikla.
Vyjít vstříc fakt nejde, kde bys práci dělala, když jsou na pracovišti směnaři, nemůžeš přijít později a zůstat déle, zase přijde na další směnu a neměl by kde dělat. A nejde plánovat směny s tím, že na denní budou 3 ženský o hodinu déle, ale na odpo a noční by zas musely chodit další 3 ženský, co by zas nemohly ale na denní.. jako sorrry, to je firma, ne holubník. Svět se točí a 8let je dlouhá doba, firma se vyvíjí a jde dál, buď rada, pokud přecházejí na 3 směnný provoz, mají hodně zakázek, takže jistota práce.
Můžeš písemně žádat o úprava pracovní doby z důvodu péče o dítě. Zaměstnavatel na to musí reagovat. Je nejpravděpodobnější, že tě pošle do háje. A pak je na tobě, jestli půjdeš do soudního sporu, který naopak nejspíš po mnoha letech vyhraješ ty. On to může odmítnout ze zvlášť závažných provozních důvodů a na ty to spíš neuhraje pokud jsou ve firmě pracovníci, co maj ranní.
@michajla1 pokud celý provoz přechází na směny, tak prostě Tvoje pozice zanikla a oni To za ni nabízejí tu samou, ale 3směnnou. Když nepřijmeš, dostaneš výpověď, protože Tvá pozice zanikla.
Vyjít vstříc fakt nejde, kde bys práci dělala, když jsou na pracovišti směnaři, nemůžeš přijít později a zůstat déle, zase přijde na další směnu a neměl by kde dělat. A nejde plánovat směny s tím, že na denní budou 3 ženský o hodinu déle, ale na odpo a noční by zas musely chodit další 3 ženský, co by zas nemohly ale na denní.. jako sorrry, to je firma, ne holubník. Svět se točí a 8let je dlouhá doba, firma se vyvíjí a jde dál, buď rada, pokud přecházejí na 3 směnný provoz, mají hodně zakázek, takže jistota práce.
@barmil Nemáš pravdu, před RD pracovala na 3 směny, po návratu tedy nárok opět na 3 směny. S žádostí na 1 směnu jí firma může vyhovět, ale nemusí, právě proto, že ta firma není holubník.

Napsala žádost písemně. Zaměstnavatel musí umožňovat úpravu, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody a ty by měl jasně prokázat.
Já jsem třeba kdysi upravu měla, posunutou směnu o hodinu ranní, odpolední normálně. Jedna kolegyně měla pouze ranní. Ale opravdu z logiky věci, provozu, charakteru práce, prostoru a směnovych skupin nebylo možné tyto úpravy povolit všem. Nelze mít na jedné směně i několik lidí vic než na druhé. Nelze mít na jednom místě dva pracovníky déle než hodinu, překáželi by si. Atd.