icon

Jak vyřešit společné jmění manželů po rozvodu?

29. lis 2025

Jdu si pro radu, třeba někdo řešil. Hodně zvažuji rozvod, ale přemýšlím taky, co pak. Momentálně jsem po rodičáku bez úspor, mám práci zatím na rok (doba určitá). A máme byt vlastní ve sjm. Ideálně bych si přála manžela vyplatit. Přijde mi to jednodušší, než byt prodat a hledat podnájem, kde bych platila asi stejné peníze, jako za půjčku na vyplacení ze sjm. Otázka je, jak to ufinancovat a čím - úvěr? Hypotéka? Nemám nikterak závratný příjem, bojím se, že bych stejně nikde nic nedostala. Co myslíte, že je výhodnější řešení? Už jsem se dívala i na kalkulačku nových dávek a kdybych žila v podnájmu, tak dosáhnu na vyšší dávku, než kdybychom zůstali doma a zadlužení. A pak - žijem tak nějak napůl mezi mou a manželovou rodinou. Buďto bych zůstala někde úplně bez pomoci nebo bych ideálně šla někde blíž ke svojí rodině (zázemí, pomoc), jenomže tam by zase nešel blíž on a přehazovat si děti následujících xlet na 300 km je blbost. Zatím nemám důvod dělat rázná řešení, ale už ani nějak nemám sílu zůstávat v tom, co máme doma. Kdo nezažil, asi nepochopí, jak je to ubíjející.

evaviki
29. lis 2025

Urcite hypoteka, ta se da natahnout na 30 let (pokud ti je min, nez 40). Takze splatka bude mensi, nez u uveru.

moudivlacek
29. lis 2025

Vím, že zatím jen přemýšlíte, nicméně může nastat situace, že manžel z bytu nebude chtít, měla bych i plán B. Pro většinu lidí bude v dnešní době výhodnější vyplatit druhého než shánět něco jiného či nájem. Tudíž s tímto návrhem může přijít i on.

denisoki
1. pro 2025

@anonym_autor Asi bych si prvně vyřešila pořádně finance a něco našetřila (polštář), práci a potom řešila vyplacení kohokoli. Ono je dost možné, že se nedomluvíte a budete muset byt prodat nebo manžel bude naopak chtít vyplatit Vás.

autor
1. pro 2025

To nevylučuji, že se nemůže stát, kdyby chtěl manžel vyplatit mě, ale aspoň bych měla z čeho se kde jinde zařídit. Takhle se sbalit a třeba prodávat byt nějaký čas, na to teď není prostor. Uvidíme, zatím říkám, je to ve fázi úvah, jak se zařídit a jaké mám vlastně možnosti.

alassel
2. pro 2025
@anonym_autor

To nevylučuji, že se nemůže stát, kdyby chtěl manžel vyplatit mě, ale aspoň bych měla z čeho se kde jinde zařídit. Takhle se sbalit a třeba prodávat byt nějaký čas, na to teď není prostor. Uvidíme, zatím říkám, je to ve fázi úvah, jak se zařídit a jaké mám vlastně možnosti.

@anonym_autor řeším teď úplně to samé. Jsme rozvedení od srpna, hypotéka na být. Řešila jsem teď vyplaceni a zrušení zástavy na nemovitost. Je to na dlouho, ale nakonec mi dali úvěr - Buřinku od české spořitelny. Ale mělo to svoje úskalí. Pokud budeš chtít napiš a poradím ti.
Mě teda hodně pomohla úvěrová poradkyně, narazila jsem na strašně milou pani