icon

Dát či nedat odklad školní docházky?

baris
26. lis 2015

Dobrý den,

potřebuji se vyzpovídat, poradit a slyšet více názorů. Mám 2 dcery a ta mladší je "svá". Má s největší pravděpodobností těžkou vývojovou dysfázií a s tím spojené problémy:
- špatně mluví
- špatná jemná motorika
- dysgramatismy (maminka přišel, tatínek odešla ....)

V únoru má 6 a čeká nás zápis do 1.třídy. Starší dcera je letos prvňáček a mladší je natěšená, že půjde taky do školy. Doma dělá dobrovolně úkoly (na zlepšení jemné motoriky, počítání do 10, tvary ...). Ve školce je taky v pohodě - v kolektivu oblíbená, dle učitelek prozatím nevidí důvod pro odklad .... Ale byla jsem v SPC v Ostravě a tam mě zpražili na 3 doby. Nevím, zda je to proto, že nechci dát odklad a nebo proto, že je to s mladší tak "strašné" 😒 .

Kdyby byla zdravá, tak jí dám odklad, protože budu vědět, že se za rok posune. U ní bohužel vývoj probíhá skokově - takže nikdo neví, zda jí ten rok pomůže nebo ne. Navíc si začíná uvědomovat, že je jiná. Je mu z toho do breku, dcera je veselé dítě a mám strach, že až si plně uvědomí svou odlišnost, že jí to srazí.

Snažím se z SPC dostat informaci, na co bude mít dcera nárok - respektive v čem budou muset učitelé brát ohled. Speciální logopeciká škola ve Frýdku není - je až v Ostravě a na každodenní dojíždění to opravdu není. Už teď manžel dojíždí každý den do Nového Jičína za prací.

Omlouvám se za tak dlouhý příšpěvek - jen nevím, jak dál. nechci jí ublížit, ale příjde mi, že obě dvě varianty jsou špatné (dát odklad nebo dát do školy).

Strana
z4
shine2015
10. kvě 2016

@andelka souhlas...ja jsem mluvila s nekolika psych.poradk. A ucitelkama ze skolky a jsou nazoru,ze diteti spis odklad prospeje - az na vyjimky samozrejme....spus to byva naopak.....dite daji do skoly drive tudiz bez odkladu mysleno a pak se driv bebo pozdeji trapi.....
Reci ze do konce rijna muzou jit zpet do skolky - sotva se rozkoukaji a je listopad....pak uz ho zpet nedaji...a ohledy se neberou...samozrejme kdyz ma dite vadu tak asi ano ale zalezi i moc na ucitelich....

krystalka
10. kvě 2016

@baris - u syna ve škole loni v první třídě taky měli po obědě klidový režim, natáhli se na matrace a polštáře a paní vychovatelka jim četla....občas jim pustili nějakou pohádku, ale většinou četli....sem tam taky někdo usnul 🙂, syn tedy zrovna ne, protože on přes den nespal už asi od 3 let....i ve školce jen odpočíval, usnul jenom když byli třeba celé dopoledne na výletě, nebo na koníkách....Teď ve druhé už jak kdy, když je pěkně, tak jdou spíš na zahradu na hřiště, nebo na procházku....a když je ošklivo, tak jsou ve třídě, nebo třeba v knihovně, v keramické dílně, kuchyňce a tak různě.....

pampeliska09
10. kvě 2016

@andelka je mi to jasné. Jen tím chci říct, že názor těchto odborníků člověk také musí brát s rezervou. Učím ve škole a chodí nám posudky na děti s SPU. Záleží na tom, kdo ty posudky vydává. Každý člověk vidí situaci přeci jen trošku jinak. Tak hlavu vzhůru.🙂

andelka
10. kvě 2016

@pampeliska09 díky,no já doufám že to v běžné škole zvládne,vozit jinam ho nemůžu. Mladší syn je úplně v normě, tak i dávat každého jinam by se nedalo.
Ale překvapil mě teď,učí se na besídku a pamatuje si to. Jen kdyby mu ty ruce a nohy někdo svázal 😅

baris
autor
29. kvě 2016

Tak jsem byla v pátek v SPC, kde dceru ještě testovala speciální pedagožka. Testovala jí něco málo přes hodinu a my jsme byli u toho. Problémy nastaly přesně tam, kde jsem předpokládala - určování počátečních písmen, nahoře, mezi ... zopakuj po mě věty, obtáhni - nevěděla, co to znamená ... 😖

Na jednu stranu jsem se konečně oficiálně dozvěděla, že dcera má těžkou smíšenou dysfázií. Pochválila jí za úchop tužky, grafomotoriku, že zná geometrické tvary, velmi rychle pozná rozdílné 😀 😀 obrázky (podle ní až moc rychle), pracovní temto, schopnost soustředit se .... No a na druhé straně je samozřejmě to mluvení a schopnost porozumět (nové výrazy, abstraktní pojmy). Stále používá obě ruky - pravou i levou. Snažíme se, aby při psaní preferovala pravou - příbor, nůžky ... dávám doprostřed, ať si sama zvolí ruku.

Opět nesouhlasím s OŠD, doporučovala mi logotřídu (ta bohužel u nás není). Takže bude mít IVP, od druhého pololetí redukační hodinu navíc a pak se uvidí co dál.

Tak nějak mi dochází, že v dceřiném případě bude dysfatik celý život, otázka bude jen znít - jak se s tím popere, jak jí půjde učení. 😝

anlek
21. lis 2016

@baris Jak se daří dceři ve škole?

baris
autor
21. lis 2016

@anlek stále si myslím, že odklad by neměl cenu 🙂
Je ve třídě se sníženým počtem žáků - 18dětí. Sedí v druhé lavici se šikovnou holčičkou a před ní sedí kluk, který má k sobě asistentku. Ta ale sedí z boku lavice, takže kouká, zda Kája stíhá a když tak pomůže nalistovat správnou stránku ... 😀

Podle paní učitelky zapadla - ve třídě je oblíbená, ostatní děti si nevšimly, že je "jiná", rozumí ji co říká ... 🙂 .

Paní učitelka je v pohodě - Kája patří ve třídě k lepšímu průměru, takže musím občas paní učitelce připomenout, že je těžký dysfatik 😀. Jsme domluvené, že hlavně v písance nemusí psát ve škole nebo doma za úkol celou stránku, ale jen část.

Na druhou stranu je pro mě těžké Káju nesrovnávat se starší sestrou - Káťou. Ta je teď v druhé třídě, takže mám v čerstvé paměti, jak to šlo jí. A jak naschvál, Káťa je premiantka třídy - takže vše jí šlo 😎. Kája na druhou stranu chce dělat úkoly - je to poctivka.

Je mi jasné, že problémy budou přibývat a že u ní dysfázie nezmizí přes noc. 😝

Strana
z4