Dcera se nechce učit, nevydrží se soustředit

vrtelka
9. srp 2013

Dcera ted skončila první třídu stím,že z poradny měla návrch na opakování první třídy,že není vyzrálá,.ale škola stím nesouhlasila a poslali ji do druhé.S tím,že se celé prázdniny učíme číst a počítat učíme se denně,ale té naší slečně je to uplně jedno,už nevím jak jimotivovat,aby se chtěla učit. Hloupá není ,ale trvdohlavá ona prostě nechce a nikdo sní nehne.Ve školním roce si řekla i o vyprask jen,aby nemusela číst ,přitom ji nikdo nebyje sem tam pohlavek nebo na zadek.Motivovat ji ničím nejde Všechno jí je jedno.Na začátku prázdnin byla na táboře a taky tam nespolupracovala Všechno pry ignorovala ,budíček ji nezajímal ani rozcvička,vždy se jí pry musel konkrátně věnovat jeden vedoucí zvlášt.Nevydrží se soustředit.

tvarohacek
9. srp 2013

ty ji znáš nejlíp, přikláníš se k doporučení poradny nebo máš pocit, že stačí intenzivnější příprava?
mně připadá, že dcera požadavky, které škola vyžaduje,asi moc nezvládá a trápí se. Nebyla by v okolí nějaká škola se sníženým početem dětí ve třídě, která více zohledňuje tempo dítě?

ivular
9. srp 2013

@vrtelka Já bych byla opatrná s tím soudem, že je tvrdohlavá. Podle popisu mi připadá pravděpodobné, že nějaká systematická práce ani není v jejích možnostech. Může mít ADHD, nějakou metabolickou poruchu, poruchu porozumění, specificku poruchu učení, cokoliv.. Já bych ji asi nechala vyšetřit neurologicky a psychlogicky (v obou případech je ovšem obtížné sehnat odborníka).
Jak to tom byla s intelektem jako dítě? Kdy začala mluvit? Neměla problém s porozuměním oproti vrstevníkům?

krystalka
9. srp 2013

Ahoj, mně to tedy taky nepřipadá, že by byla až takhle tvrdohlavá...už po prvním přečtení tvého dotazu mě napadla porucha pozornosti...ona prostě není schopná se na určité věci soustředit, musí k tomu vyvinout nadlidské úsilí a stejně jí to nejde tak, jak by bylo potřeba...no a tudíž se těm činnostem vyhýbá jak může...a nebo fakt není na školu zralá, jak sama píšeš, máte i takový závěr z poradny....Nechala bych ji znovu pořádně vyšetřit, jak píše přede mnou ivular a možná bych hledala nějakou vhodnější školu...nebo pokud by tam nějaký problém byl, tak by mohla mít třeba individuální plán, nebo asistenta apod., záleží na výsledcích vyšetření.... Mám podobného syna, sice ještě předškoláka, ale se soustředěním má velké problémy, nedokáže ani 10 minut na nějakých třeba pracovních listech pracovat samostatně, pořád musí mít u sebe někoho, kdo mu tu pozornost u toho úkolu udržuje...a taky moc nepomáhají nějaké odměny, nebo zákazy apod., z nějakých plácnutí si nedělá nic snad odjakživa, takže toho už jsem nechala, on je takový typ, že bych ho mohla obrazně řečeno "umlátit" a stejně by se nepodvolil, stejně tak zákazy něčeho apod., je prakticky nepotrestatelný.... ale on tu pozornost fakt není schopný déle udržet a po chvilce si vždycky stěžuje, že už je unavený, ale nevymýšlí si, je na něm fakt vidět, že mu to dá obrovskou práci se na to soustředit... Netvrdím, že zrovna tvoje dcera tenhle problém má, ale jak píše ivular, může to být cokoli....

anushka111
9. srp 2013

No řekla bych že je to porucha pozornosti a dost velká. Sama jí mám, ale jako dítě pro mě bylo děsný se učit. Člověk šprtá a stejně mu to do hlavy nejde, dostane hnusnou známku a má z toho všeho tak děsný pocit. Nejhorší pro mě bylo jít se zase učit, protože jsem věděla, že to k ničemu nebude, akorát z toho budu zase smutná a budu si připadat ještě víc hloupá.Moje mamča ale rychle poznala, že něco není "normální" a začala to řešit. Z toho co píšeš je ale tvá dcera i hyperaktivní, takže škola pro ní musí být tedy pořádné peklo. Myslím že je hloupost aby se o prázdninách šprtala, spíš to chce dobrého psychologa, abyste přesně věděli o co jde, jinou školu a vstřícnou a ochotnou učitelku. 😉

lacehea
17. říj 2022

nasla bych alternativni skolu
soucasny skolsky system i ten, kterym jsem prosla povazuji za priserny