icon

Jak vyřešit péči o děti během prázdnin?

4. srp 2023

Zdravím všechny rodiče, chtěla bych se zeptat, jak řešíte následující situaci. Mám dvě malé školkové děti a jedno školní (8r). Moje dovolená bude pomalu vyčerpaná, na víc jak jeden příměstský tábor nejsou finance ( jedno dítě 3500,- + sourozenec 3000,- na týden) ale to většina asi ví...
Hlídání žádné není. Samy doma být nemohou. Lze si v tomhle případě zažádat v práci na 14 dní o neplacené volno z důvodu péče o děti? Školka je zavřená téměř celé prázdniny, takže potřebuji nějak vyřešit ten zbytek co mi prostě chybí...

Strana
z6
veroniquecz
23. srp 2023

@lagerthaa ne, školka fakt není jen o hlídání dětí 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

veroniquecz
23. srp 2023

@takyjedna kde pracujes? Ucis?

ai30
Autor odpověď smazal
lagerthaa
23. srp 2023

@veroniquecz a co přesně děti školka naučí, co je nejste schopní naučit doma?

veroniquecz
23. srp 2023

@lagerthaa ale to jsem nikde nepsala, že je to nemůžeš naučit doma. Školka prostě není “hlídárna”, ale má vzdělávací funkci. Pokud nechápeš rozdíl, tak je asi těžké něco vysvětlovat.

l_
23. srp 2023

@lagerthaa samostatnosti v kolektivu, chovani v kolektivu, pomoct mladsim (smisena trida), rezim... dceri toho spoustu dala, byt by to mohlo byt lepsi..
Ale doma se dite chova jinak, nez bez rodicu, nektere veci jdou snaze, dite se musi vice snazit atd..

hankaviki
23. srp 2023

@l_ to je zbytečný jí to jmenovat, stejně to neuzná a bude mít spoustu argumentů

l_
23. srp 2023

@hankaviki tak je dobra, kdyz umi nahradit kolektiv a cas bez rodice v roli rodice 😁 ja to neumim no 🙈🤣

hankaviki
23. srp 2023

@l_ mě taky napadlo jí jmenovat, že ve školce třeba rozvíjí hrubou a jemnou motoriku, grafomotoriku, logopedickou prevenci, čtenářskou gramotnost, předmatematické schopnosti
dá ti argument, že s dítětem chodí do pískoviště s Máňou a jejím synkem z vedlejšího paneláku

l_
23. srp 2023

@hankaviki jako clovek dneska ziska materialy na cokoliv a pokud se dite necha, trenuje nejak prirozene to co potrebuje (neomezuju, jen varuju ored rizikem apod).. ale kolektiv nenahradim.. a dokud dcera nemluvila a mluvila spatne, byla jsem vsude tlumocnik.. ve skolce jsem.nebyla, musela se snazit vic.. plus maji nejake osnovy co nejak dodrzovat musi.. osobne nevim co kdy se ma trenovat a ucit 🤷🏻‍♀️ jen podporuju co dceru bavi..

levandulovy_caj
23. srp 2023

Když je tu psáno, že školy a školky jsou vzdělávací zařízení, tak jaký je důvod pro dvouměsíční absenci vzdělávání?

hankaviki
23. srp 2023

@levandulovy_caj asi jako všude jinde ve světě

veroniquecz
23. srp 2023

@levandulovy_caj protože školní rok trvá 10 měsíců 😎

pavlinar
23. srp 2023

@levandulovy_caj ze by neco jako dovolena pro ty deti? Nebo by mely jet non stop?

lagerthaa
23. srp 2023

@veroniquecz je to hlídárna, co se tváří, že má vzdělávací funkci. 🙂

lagerthaa
23. srp 2023

@l_ přesně nic z toho není jen ve školce. Kolektiv je i mimo školku. A děti můžou trávit čas bez rodičů taky ji se než ve školce 🙂

veroniquecz
23. srp 2023

@lagerthaa ty mas asi hodně velkej problém s institucemi a navíc vůbec nevidíš do jejich fungování, jinak bys nemohla napsat takovou kravinu.

levandulovy_caj
23. srp 2023

@pavlinar takhle dlouhé prázniny z mého pohledu nic nedají. Děti první týdny určitě uvítají oddech, ale zbytek prozevlí.

l_
23. srp 2023

@lagerthaa fiha a kde? Tady na hristi nikoho nepotkas a nemela jsem rpachy jezdit denne do velkeho mesta, do center, na krouzky apod.. a bez rodicu, rodiny.. kde? 🤨
Asi spatne chapes, ja jsem z tech, co skolku nahradit svoji osobou neumej..

ilone
23. srp 2023

@levandulovy_caj máme jedny z nejkratsich prázdnin v Evropě. A na rovinu - 10 měsíců jedu naplno, jsem ráda, že můžu načerpat energii na další 10ti měsíční práci s detma. A to ještě rozhodne ne celé dva měsíce. Už od pondeli si připravuji tridu, moje děti chodí se mnou a odpoledne se s nima chodím koupat. V červenci jsem také byla týden v práci- úklid tridy, administrativa, sesity a učebnice na další rok. Ale jo, jinak je to flakarna a stačily by dva až tři týdny prázdnin. My bychom si během této doby připravili na ten další rok a můžeme jet nanovo🙈

l_
23. srp 2023

@ilone to zni jak kdyz v ostatnich zamestnanich se 12mesicu jen flakame 🤨

ilone
23. srp 2023

@l_ neflakate, sama jsem měla tu čest být jiným zaměstnancem téměř 20 let, než jsem začala učit. Věř tomu, že dělat s dětmi 10 měsíců je prostě jiné než možnost vzít si dovolenou kdykoliv během 12 měsíců. Mám zkušenost z obou stran - můžu porovnávat. Takže když mi někdo tvrdí, že jsou prázdniny zbytečně dlouhé, vím, že to není pravda.

levandulovy_caj
23. srp 2023

Já si třeba pamatuji za svých školních let, že jsem se o prázdninách šíleně nudila u babičky na chalupě, kde jsem trávila se facto celé léto, protože mamka pracovala. Bylo mi líto, že nepotkám kamarádky celé léto, které jsem do léta vídala každý den...
V půlce prázdnin jsem se už fakt těšila na školu 😀
O dost méně jsem chápala prázniny na vysoké škole. To člověk dřel, aby honem honem během 13tydnu musel nahltat kvanta učiva, aby pak měl když málo, tak 2,5 měsíce prázdnin 😀

l_
23. srp 2023

@ilone ja si tu dovolenou jindy kvuli tem prima.prazdninam.vzit nemuzu... Jen v dobe prazdnin, takze vyhodu v tomto nevidim... Naopak pruser v tom, ze mam 20dni dovoleny na veskery prazdniny a reditelsky volna a firemni dovolenou mezi vanocema a silvestrem.. pecka..

levandulovy_caj
23. srp 2023

@ilone víš co, to je relativní vzít si kdykoliv dovolenou během roku. Stejně si většina rodičů vybírá dovolenou na pokrytí volna ze škol a školek, takže v létě...
Blbé je, že třeba mě v práci nedají volno delší než 14 dní v jednom měsíci a ještě je potřeba řešit zastupitelnost s kolegy ☺️můj muž taktéž...
No holt nezbyde nic jiného než celý rok šetřit na vykrytí prázdnin 😀😀😀

ilone
23. srp 2023

@l_ to je mi líto, ale i když jsem dělala jinde, prázdniny jsme zvládali. Vozili jsme děti k babičkam, jezdili na soustředění, či příměstský tábor. Naopak na dovolenou jsme mohli jet i mimo sezónu.

ilone
23. srp 2023

@levandulovy_caj tak to si nemyslím, spíš vidím, jak si rodiče berou děti v průběhu skolniho roku na dovolené či prodloužené víkendy.

levandulovy_caj
23. srp 2023

@ilone u mě by jsi tohle určitě neviděla 😀

l_
23. srp 2023

@ilone tak tahnout to ve dvou, ze dvou platu.. dobry.. ex si holku vezme sotva na tri tydny a neprida ani korunu navic.. a s hypotekou na krku a jednim platem tabory proste nedavam 🤷🏻‍♀️
Ono je potreba nektere veci videt ze vsech uhlu, ne jen ze sveho... A proste taky dva mesice volna nechapu...

ilone
23. srp 2023

@l_ však píšu, že mi je to líto. Ono když koukám z různých úhlu tak zase, jak bys chtěla ty dva měsíce zajistit provoz školy, když během roku si prostě dovolenou brát nemůžeš? A jako je to specifická práce- kde jinde si vezmeš třídu děti např. na školu v přírodě a jsi s nima 24/5, nebo výlety, koupání apod... uvědomujes si, že jsme neustále jednou nohou v průšvihu? Zrovna dnes na školení BOZ jsme se dozvěděli, že nejbezpečnější je s dětmi být ve třídě v lavici a do žádných akci se nepoustet.
Takže já si zase myslím, že si ty prazdniny/dovolenou na duševní očistu a nacerpani sil zasloužíme. Btw - také se starám o prázdniny o vlastní děti a také vím, že už se těším na ty cizí a ať se o ty moje zase postará nekdo jiný....

Strana
z6