Jak vyřešit péči o děti během prázdnin?
Zdravím všechny rodiče, chtěla bych se zeptat, jak řešíte následující situaci. Mám dvě malé školkové děti a jedno školní (8r). Moje dovolená bude pomalu vyčerpaná, na víc jak jeden příměstský tábor nejsou finance ( jedno dítě 3500,- + sourozenec 3000,- na týden) ale to většina asi ví...
Hlídání žádné není. Samy doma být nemohou. Lze si v tomhle případě zažádat v práci na 14 dní o neplacené volno z důvodu péče o děti? Školka je zavřená téměř celé prázdniny, takže potřebuji nějak vyřešit ten zbytek co mi prostě chybí...
@takyjedna kde pracujes? Ucis?
@veroniquecz a co přesně děti školka naučí, co je nejste schopní naučit doma?
@lagerthaa ale to jsem nikde nepsala, že je to nemůžeš naučit doma. Školka prostě není “hlídárna”, ale má vzdělávací funkci. Pokud nechápeš rozdíl, tak je asi těžké něco vysvětlovat.
@hankaviki jako clovek dneska ziska materialy na cokoliv a pokud se dite necha, trenuje nejak prirozene to co potrebuje (neomezuju, jen varuju ored rizikem apod).. ale kolektiv nenahradim.. a dokud dcera nemluvila a mluvila spatne, byla jsem vsude tlumocnik.. ve skolce jsem.nebyla, musela se snazit vic.. plus maji nejake osnovy co nejak dodrzovat musi.. osobne nevim co kdy se ma trenovat a ucit 🤷🏻♀️ jen podporuju co dceru bavi..
Když je tu psáno, že školy a školky jsou vzdělávací zařízení, tak jaký je důvod pro dvouměsíční absenci vzdělávání?
@levandulovy_caj asi jako všude jinde ve světě
@levandulovy_caj protože školní rok trvá 10 měsíců 😎
@levandulovy_caj ze by neco jako dovolena pro ty deti? Nebo by mely jet non stop?
@veroniquecz je to hlídárna, co se tváří, že má vzdělávací funkci. 🙂
@lagerthaa ty mas asi hodně velkej problém s institucemi a navíc vůbec nevidíš do jejich fungování, jinak bys nemohla napsat takovou kravinu.
@pavlinar takhle dlouhé prázniny z mého pohledu nic nedají. Děti první týdny určitě uvítají oddech, ale zbytek prozevlí.
@levandulovy_caj máme jedny z nejkratsich prázdnin v Evropě. A na rovinu - 10 měsíců jedu naplno, jsem ráda, že můžu načerpat energii na další 10ti měsíční práci s detma. A to ještě rozhodne ne celé dva měsíce. Už od pondeli si připravuji tridu, moje děti chodí se mnou a odpoledne se s nima chodím koupat. V červenci jsem také byla týden v práci- úklid tridy, administrativa, sesity a učebnice na další rok. Ale jo, jinak je to flakarna a stačily by dva až tři týdny prázdnin. My bychom si během této doby připravili na ten další rok a můžeme jet nanovo🙈
@l_ neflakate, sama jsem měla tu čest být jiným zaměstnancem téměř 20 let, než jsem začala učit. Věř tomu, že dělat s dětmi 10 měsíců je prostě jiné než možnost vzít si dovolenou kdykoliv během 12 měsíců. Mám zkušenost z obou stran - můžu porovnávat. Takže když mi někdo tvrdí, že jsou prázdniny zbytečně dlouhé, vím, že to není pravda.
Já si třeba pamatuji za svých školních let, že jsem se o prázdninách šíleně nudila u babičky na chalupě, kde jsem trávila se facto celé léto, protože mamka pracovala. Bylo mi líto, že nepotkám kamarádky celé léto, které jsem do léta vídala každý den...
V půlce prázdnin jsem se už fakt těšila na školu 😀
O dost méně jsem chápala prázniny na vysoké škole. To člověk dřel, aby honem honem během 13tydnu musel nahltat kvanta učiva, aby pak měl když málo, tak 2,5 měsíce prázdnin 😀
@ilone víš co, to je relativní vzít si kdykoliv dovolenou během roku. Stejně si většina rodičů vybírá dovolenou na pokrytí volna ze škol a školek, takže v létě...
Blbé je, že třeba mě v práci nedají volno delší než 14 dní v jednom měsíci a ještě je potřeba řešit zastupitelnost s kolegy ☺️můj muž taktéž...
No holt nezbyde nic jiného než celý rok šetřit na vykrytí prázdnin 😀😀😀
@levandulovy_caj tak to si nemyslím, spíš vidím, jak si rodiče berou děti v průběhu skolniho roku na dovolené či prodloužené víkendy.
@ilone u mě by jsi tohle určitě neviděla 😀
@ilone tak tahnout to ve dvou, ze dvou platu.. dobry.. ex si holku vezme sotva na tri tydny a neprida ani korunu navic.. a s hypotekou na krku a jednim platem tabory proste nedavam 🤷🏻♀️
Ono je potreba nektere veci videt ze vsech uhlu, ne jen ze sveho... A proste taky dva mesice volna nechapu...
@l_ však píšu, že mi je to líto. Ono když koukám z různých úhlu tak zase, jak bys chtěla ty dva měsíce zajistit provoz školy, když během roku si prostě dovolenou brát nemůžeš? A jako je to specifická práce- kde jinde si vezmeš třídu děti např. na školu v přírodě a jsi s nima 24/5, nebo výlety, koupání apod... uvědomujes si, že jsme neustále jednou nohou v průšvihu? Zrovna dnes na školení BOZ jsme se dozvěděli, že nejbezpečnější je s dětmi být ve třídě v lavici a do žádných akci se nepoustet.
Takže já si zase myslím, že si ty prazdniny/dovolenou na duševní očistu a nacerpani sil zasloužíme. Btw - také se starám o prázdniny o vlastní děti a také vím, že už se těším na ty cizí a ať se o ty moje zase postará nekdo jiný....

@lagerthaa ne, školka fakt není jen o hlídání dětí 🤦🏻♀️🤦🏻♀️