Jak zlepšit komunikaci se 7letou dcerou?
ahoj,
potrebuji poradit. Mam dve holky , jedne 7 druhe 2. problem je s tou starsi, mam pocit ze je uzavrena do sebe, nerika mi dulezite veci. je v posledni dobe podrazdena a vyliva si zlost na mladsi. rika ze ji nema rada, casto se bijou. je pravda ze ta mala provokuje, bere ji veci a ji to hrozne vadi. ja pak okrikuji tu starsi jen aby byl klid.
kdyz se zeptam jak bylo ve skole nic s ni poradne nedostanu, nejradeji bych ji nafackovala. ted prijela z pobytu v prirode a kamaradky pisou jak jejich deti nezavrou pusu a nadsene vypravi. ta moje nic takoveho, musim to z ni tahat a jeste mi rekne ze ted o tom nechce mluvit.
chtela bych s ni byt blize a rozumet co se deje ale nevim jak.
@somalicats no to mas pravdu psycholog by se hodil. hledam radu jak s detmi komunikovat. asi mi to prerusta pres hlavu. mala maly spratek co si vse vydupava, starsi neposloucha. delam neco spatne, ale jak na to…
@florida2001 Špatně děláš především to, že od těch dětí očekáváš chování a přístup, které ve svém věku ještě nejsou schopné pobrat. Už jen to, jak se o nich vyjadřuješ - spratek, nejradši bych jí nafackovala... Vřele doporučuju mrknout na Nevýchovu - nemyslím ten jejich placený kurz, ale články, rady a tipy - minimálně se tam dočteš o tom, jak ty děti pochopit a které přístupy k ničemu nevedou. Univerzální návod nečekej, musíš sama přijít na to, co funguje na Tvoje děti, a ještě musíš taky pochopit to, že každé dítě je jiné a co funguje na jedno, nebude fungovat na druhé. A zkus trochu laskavější přístup.
To je vtip... Ze jo
@florida2001
Evidentně máš problém ty, přijde mi to, že jsi frustrovaná a děti jsou naším "zrcadlem"...

@florida2001 Jak tu čtu Tvoje příspěvky, tak si myslím, že bys potřebovala nejdřív zapracovat sama na sobě. Nebereš děti takové, jaké jsou (přijde mi to na základě těch témat, která tu zakládáš), trestáš starší za konflikty s mladší - a co pak teda čekáš? Já se vůbec nedivím, že se Ti nechce starší dcera svěřovat. Najdi si psychologa, pořeš nejdřív sebe, a nauč se s dětmi komunikovat jinak. Pak se Ti starší dcera spíš otevře.