Jaké máte zkušenosti s přípravnou třídou (nultým ročníkem)?

mariti
23. kvě 2019

Prosím kdo jste měli předškoláka, který měl mít odklad a pak nastoupil do přípravného ročníku? Doporučuli byste to? jak to probíhalo - konkrétně, jaký byl rozvrh, např. chodili často ven? Nečekala jsem, že u nás přípravnou třídu otevřou, ale dnes jsem dostala informaci, že by tam syn mohl chodit. Právě to tedy zvažujeme a musíme se rychle rozhodnout. Předem děkuji za sdílení zkušeností.

balogis
24. kvě 2019

@mariti určitě je lepší přípravna třída než zůstat rok ve školce ,která dítěti už moc nedá.v nultém ročníku se naučí řád,rozdíl mezi hodinou a přestávkou atd plus základy do školy .Dcera měla třídu hned u zahrady takže o přestávkách chodily děti ven.v hodinách se učily správně držet tužku,základy psaní a počítání.kdyby měl mít syn odklad rozhodnu se pro nultý ročník znovu.

pospis
16. srp 2019

Syn mel letos odklad. Aby nezůstal ve skolce se smíšenou třídou ( skolka super, ucitelky taky, ale pro odklad mi to nepřišlo vhodné), jsme se rozhodli pro PT. Bylo to nejlepší rozhodnuti, co jsme mohli udělat. Syn se hodne osamostatnil, psychicky a socialne vyspel a vyzral. Naucil se rad skoly, zvonění, prestavky,jídelna, druzina atd... do družiny chodil s prvaky a druhaky. Kroužky mel stejne jako prvaci. Ve skole delali grafomotoriku, elkonina, základy psani a počítání, trénovali sluchovou a zrakovou pamet, orientaci v prostoru atd. Ucitelka s nema jezdila na výlety, exkurze, muzea, hvězdárna, divadla, meli prespani ve skole a školu v přírodě, chodili ven casto. Syn nadseny, hlavně miloval družinu. Od zari nastupuje do prvni třídy na jinou spadovou skolu, blíž bydliště. I pres dojíždění byla PT nejlepší rozhodnuti a vsem dětem s odkladem bych ji doporucila.

majdaptak
28. únor 2022

Ahoj ženy, mohu poprosit ještě o zkušenosti s nultým ročníkem/pripravkou? Chceme dát dceři odklad (hodně se stydí, moc s cizimi nekomunikuje, boji se odpovidat, aby to neřekla špatně atp.) a nejsem si jistá, jestli přípravka není v podstatě skoro to samé jako 1. třída. Takže co byste volily - přípravku nebo zůstat ve školce a proč. Díky za odpovědi!

antilopkax
28. únor 2022

@majdaptak já nechávala dítě v MŠ, nebyla možnost PT. Kamarádka má dítě v PT a je spokojená. Je to příprava na školu. Neučí se číst a psát, ale učí se poznávat první a poslední hlásku, určují počet slabik, mají hodně grafomotoriky, učí se poznávat číslice a velká tiskací písmena. Jsou tam hlavně děti, co mají nějaký problém (ADHD, vývojovou dysfázii...). Denně se cca 2 hodiny "učí" a 2 hodiny si hrají. Hodně chodí ven. Mně by se to pro syna moc líbilo, protože školka ho už neposunula.
Ale opravdu hodně záleží na dítěti. Pokud se "jen" stydí, tak bych uvažovala nad tím, jestli je šance, že se to zlepší. Mám v okolí dítko, co nemluví dodnes a je v páté třídě. S učitelkou nemluví. Čtení maminka nahrávala a posílala učitelce. Dítko je zkoušené jen písemnou formou.

potaplice
28. únor 2022

@majdaptak Jsem pedagog a pokud se jen stydí, dala bych do školy. Já to tak udělala a bylo to dobře. Za prvé do září je dlouhá doba a za druhé to může být povahou a může být stydlivá a nekomunikativní celý život. Přípravná třída je pro mě sporná.Je tam hodně dětí s nějakou diagnózou, kterým to určitě pomůže a někam se posunou, ale chytré děti, které jsou třeba jen stydlivé, to podle mě dostatečně nemotivuje a může je to srážet spíše dolů. Pokud není opravdu vážný důvod, nejsem pro odklad. Odklady se dnes nadužívají.

majdaptak
2. bře 2022

@antilopkax Díky za odpověď. Ona to asi má po nás s manželem - ten nemluvil s cizími prý do 7 let a já jsem před neznámými lidmi taky nejistá... S námi žvaní až hrůza někdy 🙂

majdaptak
2. bře 2022

@potaplice Díky za odpověď. Jak jsem psala výše - vyloženě stydlivá pořád rozhodně není, naopak s těmi, co zná (děti i dospělí) řádí jak černá ruka.
Je mi jasné, že do září to může být jinak, ale rozhodnout se musíme teď. Pro odklad se včera vyslovila i učitelka a jmenovala u ni přesně ty důvody, o kterých píšu.

potaplice
3. bře 2022

@majdaptak jasně. Měli jsme to stejně a nad odkladem a přípravkou jsme vůbec neuvažovali. Dítě se před cizími stydí trochu pořád, ale fakt to zvládlo krásně a ve škole je spokojené a to je ještě bylo velmi často nemocné. Ale když člověk dítě nevidí, špatně se radí. A i učitelky ve školce vždy neporadí dobře. Nám by ten odklad určitě taky doporučily...