Lítostivost u 6ti letých dětí. Taky se u vás objevila?

skurinka
19. črc 2011

Ahoj maminky 6letych ditek.chci se zeptat jestli se u vasich ditek objevila litist.Myslim tim mam 6leteho skoro 7my leteho kluka.A ted mame nejake divne obdobi porad brecime,ale bez duvodne.
Nebo treba nekdy zvysim hlas ale jen durazne reknu uklidt pokojik nebo tak neco a zacne hned brecet a ze je to s nama blby a ze jde pryc.Celkem me to ste je to celkem na budku.Nevim co s tim.
Budu moc rada kdyz s mi tady ozve maminka se stejnym problemem.

dvojka
21. črc 2011

My budeme mít v prosinci 7 let a Kristýnka je lítostivá taky.Vždy byla.Na jednu stranu je to takový kašpárek a stranu druhou cíťa kterou vše rozbrečí.
Rozbrečí se když jdeme domu od kamarádky,rozbrečí se když jí něco nepovolim i když důkladně vysvětlim proč.Rozbrečí se když musíme zrušit nějakou naplánovanou akci(i sebemenší)jako třeba že nemůžem kvůli počasí krmit slepice.Když jsme nesly poslední školkovský den učitelkám kytku tak se nám přes noc kytka uzavřela a taky to obrečela.Včera se rozbrečela jen proto že jsme musely odejít od kamarádky který nečekaně přijela návštěva,to bylo fakt psycho.Né že by nějak histericky řvala,ale prostě fnuká a tečou jí slzy.Myslela jsem že jí to někdy skončí ale myslim že bude cíta asi pořád,logopedka námřekla že je dost citlivá a že potřebuje i citlivý přístup a že by to pak mělo být dobrý.
Na druhou stranu je to moc hodná a šikovná holka,která má ráda společnost,učení a zábavu-jen teda pláče,na můj vkus dost.

dvojka
21. črc 2011

@skurinka a stím uklízením to máme taky tak.S tím rozdílem,že mi tady pláčou děti obě.Bordel to dokážou udělat během pěti minut,ale jak dojde na uklízení to jsou slzy jako hrachy

skurinka
autor
21. črc 2011

@dvojka -je to jsem rada ze mi nekdo napsal a nejsem v tom sama 🙂
vcera napr.tata prisel tata domu a malej ma velky hasicsky auto na venek ale je strasne tezky a ja ho proste nevynesu a on rika tati das mi ho ven a tata jo ale jak se najim a dominik zacal brecet ze teda kdyz mu to nechce dat ven tak ze se od nas odstehuje.jako fakt pakarna.tak jsem mu to vysvetlila a slzy dal byli.
a s tim uklidem rvou taky bordel behem sekundy ale uklizet to ne...ale i kdyz dneska je musim pochvalit ze si pekne uklidili i bez nejakych komentaru

dvojka
21. črc 2011

@skurinka tak Kristýnka zatím nikdy neprohlásila že se od nás odstěhuje 😀 ,ale kdo ví co se jí honí v hlavě 😀 .
A to s tou chválou je dobře.To mi radila ta logopedka,že prý i ppři sebemenší snaze se musí dítě chválit a ubezpečovat že je šikovné.No,někdy je to teda dost těžký (když teda aspon z mýho hlediska brečí kvůli prkotinám)

skurinka
autor
21. črc 2011

@dvojka no to my vykladej nekdy sem tam ani nechapu proc buli.dominik je taky celkem citlivka,ja jen doufam ze nebude bulet ve skole ..ted jde do prvni tridy

dvojka
22. črc 2011

@skurinka - Kika jde po prázdninách taky do školy.Ted tady měli v první třídě jednu holčinu která je taky extrémě citlivá a ve škole je to taky dost znát.Taky z toho mám celkem strach.

orichi
12. srp 2013

Dle mě je lítostivost výsledkem přístupu a výchovy, krom toho však také hlavně výsledkem situací, které dítě prožilo. Trošku rozšířeněji řečeno pokud dítě v minulosti zaevidovalo tento postup u někoho a shledalo ho jako vhodné chování k obraně, mohlo dojít k podvědomému zafixování. V budoucnu by se toto mohlo projevovat nedostatkem sebevědomí apod. doporučil bych přihlásit dítě na nějaké bojové umění kde sebevědomí najisto získá. Mimo to k samotné činnosti úklidu, já osobně bych taky plakal, kdybych za svojí práci nedostal zaplaceno ;) Tzn. vytvořte si jednoduchý odměnoví systém (na poprvé nějaký malý dáreček, příště několikrát něco dobrého, pak za nějakou dobu přejít jen na pochvalu), postupem času s tím nebude mít dítě problém. Případně si k němu sedněte a proberte to přímo s dítětem, zeptejte se ho proč nerado uklízí apod. následně mu vysvětlete proč je to vlastně důležité a případně mu poraďte nějaké techniky k úklidu, např. že když bude kmitat a bude rychlé tak to bude mít i rychle hotové a tak. V průběhu takového povídání si s ním o tom mu můžete s úklidem pomoci, s celkem vysokou pravděpodobností získáte náklonnost, vděk a pochopení v tomto směru. Každopádně jej z to za žádnou cenu nebijte a nekřičte.. je to váš potomek, aneb jak se do lesa volá tak se z lesa ozývá.