Odklad školní docházky ČR 2012

mates22
12. led 2012

Hledala jsem, ale nenašla diskuzi přesně na toto téma. Mám trochu chaos v tom, zda už novela platí...chci dát dcerce odklad, neboť je levačka narozená o prázdninách, hodně hravá a psychicky nestabilní, hlavičku by snad na školu měla, ale sociálně asi ne. Do školy navíc nechce, chce jít až s kamarádkama ze školky, které jsou mladší (díky tomu, že je prázdninová, nevešla se do třídy předškoláků). Problémy s adaptací ve školce trvaly rok a půl a projevovaly se i fyzicky. Potřebuji i posudek z PPP nebo mi stačí doporučení od praktické lékařky, která jí má v péči a odklad doporučuje?

lucy222
12. led 2012

@mates22 vyhlaska plati-mrkni aktualne na novinky.cz 😉

mates22
autor
12. led 2012

no já měla právě za to, že to se týkalo placení, to mi neva, to zaplatím ráda. Není ale to, kdo bude muset dát posudek k odkladu v jiné novele. U nás chtějí ty doklady už u zápisu (pokud už vím, že odklad dám) a sami mi říkali, že žádost musím mít doloženou doporučujícím posouzením pedagogicko-psychologické poradny nebo dětského lékaře a jen pokud bude schválena novela školského zákona bude nutno doložit oba doklady. Bylo to teda v prosinci, ale senát se ještě tuším tímto nezabýval a asi by to stejně nestihli už vydat, takže jsem z toho usoudila, že to ještě neplatí ☹

mates22
autor
12. led 2012

aha, tak asi opravdu ano, už jsem to vygůglila, jdu nás objednat do PPP, ale k zápisu to teda stejně nestihneme, takže jim tu žádost předám později ☹ , díky Lucy

vojtisek2007
12. led 2012

@mates22 jo, musíš mít potvrzení z PPP - už jsem to zjišťovala, protože V. taky půjde o rok dýl, ale jestli to musíš mít hned k zápisu to netuším.

mates22
autor
12. led 2012

@vojtisek2007 díky, k zápisu to určo nestihnem, máme ho příští týden, ale tak ze zákona je na to čas do konce května

marketa137
14. led 2012

@mates22 jen aby jste to stihli i do toho května 😝 , já dávala žádost do PPP v únoru a pozvali nás na vyšetření na konci září a na vyjádření jsme čekala až do minulého týdne a to už jsme musela být hodně hnusná 🙄 . navíc ted jsme byli na doporučení na foniatrii a to co napsali z PPP na foniatrii vyloučili 😕 takže ted jsme trošku v pasti komu víc důvěřovat. ale odklad máme a ostatní budu řešit až potom. U nás vyjádření chce i školka 😉

eleonora
14. led 2012

Ahojky, loni jsem dávala synovi odklad od školní docházky a potvrzení z PPP jsme museli mít sebou hned jen proto, že jsme žádali o přípravnou třídu. Měli omezený počet míst a ty se rozdělovali podle pořadí přinesených potvrzení ne podle potřebnosti. Jinak potvrzení bude zřejmě stačit dát dodatečně.

mates22
autor
14. led 2012

no taky se bojím, jak to stihneme, na ppp mi řekli, že objednávat budou až v únoru a vyšetření bude v březnu, ale doufám, že si uvědomujou, že to bude dost dětí, když je to teď povinné. U zápisu jim strčím žádost s vyjádřením doktorky a s tím, že holt potvrzení z poradny bude až někdy. No pro ně je to asi taky čára přes rozpočet, jsou se školkou jeden subjekt a přijímací do školky mají v březnu, takže to potřebujou vědět, kolik míst držet předškolákům s odkladem.
A taky se bojím, co nám řeknou v PPP, protože nevím, jak za hodinu poznaj, jaká je. Vím, že sou na to študovaný, ale já mám jen dvě zkušenosti a obě blbé - v osmičce mi doporučili učňák, že na víc nemám a já v poho zvládla gympl, na gymplu mi řekli, že na vejšku spíš ne a když tak nějakou humanitní a já vystudovala techniku ☹. Takže důvěra v jejich odhady se rovná nule.

marketa137
14. led 2012

No my tam byli během týdne 2x a byli jsme tam 2h jenže oni řekli že má vývojovou dysfázii a lékařka na foniatrii že tu fakt nemá a at ho vůbec nedávam do speciální školky. To je prostě super když každý říká něco jiného 😒

mates22
autor
18. led 2012

Tak nás novela dostala do prekérní situace, asi komunikační šum, ve škole mají požadavek obou potvrzení už u zápisu, ale v PPP budou děti posuzovat až během března. Tak jsem si to nechala dát písemně a předložím jim to u zápisu, že holt budou muset počkat. Ostatně jistě nebudu jediná 🙂

vondr01
1. únor 2012

My řešíme také odklad,dcera je koncem února.Já byla přesvědčená na 100% že půjdem do školy už jen proto že bude starší,ale ve školce byla psycholožka,která je pro odklad,že není na školní docházku zralá.Včera při zápisu byla dcera na mě přisátá a hrozně nervózní to má po mě jsem taky šílenej trémista,pochybuju,že se trémy zbaví☹
jinak je hrozně učenlivá zavazování tkaniček zvládla do půl hodiny anglická slovíčka taky hned zná.Akorát malování postaviček a zvířátek,taky neovládá bravůrně bohužel tyto geny má také po mě 😀 nikdo nepozná jestli namaluji koně nebo psa.
Dneska máme ve školce sraz a budu diskutovat s učitelkama a psycholožkou jak dál prý by měla dcera chodit i na nějaká sezení. Tak uvidíme.

mates22
autor
1. únor 2012

my už máme zápis za sebou a paní učitelka říkala, že i když je dcera šikovná, tak že prý by ten odklad taky doporučila, že je vidět, že je ještě malá a taková hravá ....tak uvidíme, co na to v PPP, což mi připomíná, že tam musím zavolat .-)

@vondr01 držím palce, ať se rozhodnete správně, ono jí i tak nic neuteče a já třeba jsem v září, čili jsem šla v podstatě v sedmi letech a nijak mi to neublížilo, nenudila jsem se a myslím, že jsem se pak ani tolik nenadřela.

alenina
21. bře 2012

My jsme byly s dcerkou dneska na vyšetření. Bylo to v pořádku. Docela jsem z toho měla obavy, ale chovali se tam k nám dobře. Odklad nám doporučili.

mates22
autor
3. dub 2012

tak my minulý týden konečně navštívili poradnu, odklad nám jednoznačně doporučili...je šťastná jako blecha, že půjde do školy až s kamarádkama

lendy1
8. říj 2012

potřebovala bych poradit:

v lednu by jsme měli jít k zápisu do školy. Malému bylo koncem června 5let, je teď ve školce předškolák. Je vyjímečně chytré, bystré dítě. Ale na druhou stranu dost citlivka a nevyzrálý v některých sociálních věcech a taky máme podezření na poruchu soustředění. Chodí ve školce do speciálky pro 10 dětí, jelikož je narozený dříve a měl a má lehčí potíže fyzického rázu. Každý rok je vyšetřován ve školce pracovnicí PPP.
Byli jsme teď na konzultaci ve školce, co s ním. My jsme jednoznačně pro odklad, učitelka též, jenže od roku 2012 jsou přísnější kritéria pro odklad a malý dle učitelky vše splňuje a hodně těžko budeme hledat důvod, proč mu dát odklad, jelikož prý PPP jede taky podle nějakých tabulek a ty syn splní.

Tak co s tím? Jak zvýšit šance pro odklad a kdy na tom pracovat?
Už teď nebo až po zápisu?

Není pro mě sehnat posudek od neurologa, kam dřív docházel a ten by jistě napsal, že doporučuje odklad z fyzických důvodů-malý má špatnou koordinaci, schody mu dělají taky trošku problém...z těchto a dalších důvodů bude mít jednoznačně osvobození z některých činností v těl. vých.
Pediatrička napíše do zprávy to, co neurolog, jinak nemá jiný důvod pro odklad.

No a největší podíl na všem mají z PPP a ty malého vyšetří až někde po novém roce nebo i déle ☹
Učitelka ve školce naší situaci prý teď s PPP projedná, ale šance, že by ho vyšetřili dřív je mizivá ☹

etinka
23. říj 2012

lendy 1, pokud to tak cítíš, že malý opravdu ten odklad potřebuje a nějaké, byť menší potíže má, určitě si na odkladu trvej. Špatné nastartování ve škole se s dítětem potáhne už celou školní docházku. A tempo ve škole je opravdu veliké, mám doma právě prvňáka ( mimochodem narozeného v únoru a po odkladu 😉 ), takže proč malého nutit do školy, když to jde posunout, odložit.....
Jo a kluci jsou ve většině případů zralí na odklad, zvlášť ti prázdninoví a tvůj syn je konec června........A nedej se, poslední slovo ve všem má vždy rodič, pokud předložíš tyto zprávy, jak píšeš, PPP ti určitě nebude dělat problémy, napíšou to také 😉

123annynka
18. led 2013

Nevíte jak to od září bude s úplatou za předškolní vzdělávání dětí s odkaldem? Budou opět hradit standardní školkovné, nebo i něco navíc? Jinak nám pro odklad stačilo jen vyjádření klinické psycholožky (do PPP jsme na vyšetření nemuseli, tam jen dali doporučení na základě vyjádření klin.psych.) + doporuční logopedky.