icon

Osmiletá dcera má nadváhu a pořád je při chuti-co s tím?

sashenka1
10. kvě 2017

Dobrý den všem 🙂
Mám problém s osmiletou dcerou, má nadváhu ( váží cca 42 kg ), bohužel je neustále při chuti, pořád chce přidávat jídlo, jakmile jde i najezená kolem něčeho k snědku, už se po tom vrhá...Nevím, jestli jí mám jídlo zakazovat, protože u mě to fungovalo přesně opačně- jedla jsem tajně a ona už to začíná dělat taky..Jsem z toho dost nešťastná, sama se plácám v nadváze celý život, tak nevím, co dělat ☹ Poraďte...Díky 🙂

Strana
z5
garlic
17. kvě 2017

Aspoň tedy moje dite je upřímne a už jako prvnak mi řeklo, že domu nemusím kupovat rohlíky a sladkosti ..., ale ze mu je dávají děti ve škole. 🙂

vineta
17. kvě 2017

@sashenka1 Ono opravdu stačí poznámky ve škole, aby si uvědomila problém.. pamatuju, že na mě měli poznámky už ve 3. třídě, tam mám pěkně položený "základ" sebevědomí. Stačilo pár blbej poznámek od spolužáků. Když zpětně koukám na fotky, je to k vzteku, rozhodně jsem nebyla nijak tlustá, jen prostě jsem nebyla takový to hubeňoučký nohatý děcko, ale prostě normální, nic, z čeho by se nevyrostlo. V tý době jsem chodila i na atletiku, kvůli podobným poznámkám jsem se začala stydět a vypěstovala si stud a nechuť ke sportu, což pak ještě mile přiživily tělocvikářky na povinný TV ("holky, pojďte, zvedněte jí ten zadek na hrazdu", "no jo, zase poslední" atp.) Naši nemuseli říct ani slovo. Ládovala jsem se doma potají vším, co mi přišlo pod ruku. Byla jsem schopná sníst fakt všechno.
Po dvacítce jsem hodně zhubla, no happyend to nemá, bojuju pořád a základ je prostě psychika. K pohybu hledám cestu stále, kolektivní sporty nesnáším doteď, běhání před lidmi bych nesnesla.

vineta
17. kvě 2017

@sashenka1 Tím chci říct, buď její pevnej bod. Já se neměla sebevědomí od koho naučit, máma s tím měla problémy sama a o to zdravý sebevědomí jsem přišla ve 3. třídě. Prostě jí buď vzorem- nebude to tak těžký 😉! Tělo má hlavně fungovat, bejt silný a schopný a zdravý a v kondici, ta vzhledová stránka je pak už jen sekundární produkt. Vezmi to třeba od toho. Držím vám, holky, pěsti.

normalnimatka
17. kvě 2017

jo a ještě jsem chtěla říct,, že cpát dítěti odmala, že pečivo je nezdravý, že sladký je nezdravý a nevim co všechno... to je taky cesta do pekel. jak to asi bude působit v těle toho dítěte, když to bude jíst s pocitem - jim nezdravý jídlo? a když jsou děti menší, máte to pod kontrolou...ale až bude to dítě někde na kolejích nebo v dospělosti se mu třeba úplně nebude chtít párat s podle vás zdravou stravou a bude jíst rohlík s pocitem, jak si škodí. no, posuďte si sami, co je horší. jestli dítě tak nějak průměrně normálně stravovat, nepřehánět to s ničím, ale nebránit se ani smaženýmu, sladkostem atd. a dítě učit hlavně radost z jídla a pocit, že všecko, co jim, je dobrý, nebo se snažit o nějakej extra jídelníček a min. ze čtvrtriny vědí udělat zakázanou "nezdravou" věc....psychika nadělá v těle strašně moc, ohledně tloustnutí je to jen vidět napovrch.

msimankova
17. kvě 2017

@normalnimatka vcelku s tebou souhlasim, akorat moc nechapu, co je spatnyho na rade nekupuj nezdravy jidlo? Kdyz doma nebudu mit kremovy susenky, chipsy a tak, tezko po tom budu sahat ve chvili krize a dite to neuvidi jako normalni vec. A pak samozrejme zalezi jsk se teda rozhodneme stravovat - pro mne jsou zdrave veci ty normalni - poctivy chleba, maslo, ano obcas i cukr, klidne bucek nez parky, mimochodem hroznove vino nemuzu - z postriku mam alergicke reakce, telo mi samo hlasi...
A nez 8 lete dite zvladne uvahy nad mit se rad a souvislosti s vahou, asi je dobre ho zatim naucit jist na chut zeleninu, nez chipsy...

normalnimatka
17. kvě 2017

@msimankova tím sem se snažila říct, že není tak úplně jasný, jestli ti tělu uškoděj čipsy, kde je trochu víc soli (nechápu takovej broj proti soli, narozdíl od rafinovanýho cukru ho tělo potřebuje kvůli minerálům!), a je to smažený...no a co?:D neež zelenina, která je právě plná pesticidů a jinejch sraček, který ze zeleniny nesmeješ, ani kdybys hodně chtěla🙂)))) to samý hormony ve zvířatech...
takže tak sem to myslela. není jasný, co je "zdravý jídlo" 🙂 podle mě nic... a nebo to je potřeba obrátit, v zájmu zachování zdraví a nezbláznění se - všecko je zdravý. at žeru bůček a ččipsy od rána do večera, tělu to prospívá. když budu jíst s tímhle vědomím, je to myslim si ok🙂

msimankova
17. kvě 2017

@normalnimatka v zasade mam nazor, ze jist se ma vsechno, i opravdove nesmysly, ty ale jen obcas - jenze kdyz je rec o nadvaze a neustalem jidle, to proste zrovna chipsy a cokoliv s vysokou enegetickou hodnotou jist nemuzes 🙂. Mela jsi nekdy problem s nutkavym jidlem?

letadlo13
17. kvě 2017

Syn má 2 roky a s chutí na zahradě ohryzává syrovou rebarboru, rybíz, to zrovna sama nemám ráda a on by se utloukl 🙂 až jsem se bála, že mu bude špatně, zato pečivo do něho dostat je náročná věc... 🙂

garlic
17. kvě 2017

@letadlo13 a myslíš, že to takto bude mit i jako školák? 🙂 U dvouletého dítěte je to uplne irelevantní.

normalnimatka
17. kvě 2017

@msimankova no já si osobně myslim, že tam je dycky problém zdravotní. když je tělo v pohodě, můžeš jíst co chceš a tělo si s tím poradí.
u osmiletýho dítěte je to ještě nápadnější. je v růstu potřebuje jíst, a někdy děti maj potřebu orpavdu velkou, ale neměla by mít nádvahu, pokud je všecko tak nějak normální. čipsy nečipsy, holčička má nejspíš problém. tzv. "zdravá strava" jí může pomoct teď, nebo trochu, ale pokud to nebude řešit od zdraví, bude s tím bojovat celej život.

latkovkybrno
17. kvě 2017

@ladyhacek Děkuji, dosáhla jsem toho cvičením 5krát týdně 1-2hod denně (běhání a HIIT a turistika a dálkové pochody nad 50km) a jídelníček výrazně ala syrová strava - hodně zeleniny, ovoce a semínek. Ale každému sedí něco jiného.

crawler
17. kvě 2017

POHYB! Jídlo bych nezakazovala-je ve vývoji,ale snažila bych se omezit blbosti a nezdravé typu cola,chipsy,mlsy- ty dát sem tam,ale hlavně jí naordinovat pohyb - něco co jí bude bavit-tanec?plavání?...
jinak množství jídla si netroufám soudit - můj syn,který váží 21kg (7let) toho sní neuvěřitelně- k večeři běžně 2* tolik co já(pro představu Ikea misku kaše Nomina s rozinkama a slazenou medem, 2ks housky 45g se šunkou a sýrem +zeleninu a někdy to ještě zají banánem) ale má pohyb...

latkovkybrno
17. kvě 2017

@normalnimatka Váš návod dává smysl. Jediné, s čím nesouhlasím je, že říkat dětem, že sladkosti a pečivo není zdravé je blbost. Můj syn už ve 3 letech v obchodě poznal jaký jogurt je ok a jaký je - podle obalu. A jsem za to ráda.. Moje máma to nepozná třeba dodnes a kupuje hrozně sladké jogurty plné umělotin v dobrém dojmu, že je to dobré pro děti, neboť to má krásně barevný obal. A pečivo fakt zdravé není. Jíme doma jen lisovaný šrotový chléb, klidně k marmeládě, bez másla, děláme z něj i topinky a v pohodě. Jasně , že když jsme někde na chatě a opékají se buřty a někdo má normal chleba, nejsme fanatici a klidně si ho dáme nebo děti, ale jíst pečivo KAŽDÝ DEN, je v dnešní době blbost, zejména je li v rodině obezita. Syn se pečivu nevyhne, dávají jim ho ve školce, nebo ho dostane u babičky, ale doma ho nejíma a nemám pocit, že by mu to chybělo - neptá se na něj, nevyhledává ho.

latkovkybrno
17. kvě 2017

@normalnimatka Ale chápu jak to myslíte s cukrem a solí. Neboť cukr je například základní pohonný motor pro mozek a vždycky mě rozesměje jak se některé kamarádky nasadí vysokobílkovinné diety, jsou vyčerpané, silně podrážděné a nechápou co se děje. Cukr prostě tělo potřebuje, aby bylo v pohodě. Sůl v maličkém množství také, pokud člověk nezadržuje vodu nebo nemá vysoký tlak. Chce to prostě rozum a ne fanatismus, ten škodí VE VŠEM🙂

kajalka
17. kvě 2017

@normalnimatka Ale jak dlouho se můžeš cpát srágorama, než tělo řekne stop? Do 30? 40? Schopnost regenerace je omezená a s postupujícím věkem klesá. A strava je alfou omegou zdraví, nic jiného ho tolik neovlivní jako to, co za celý den sníš a vypiješ. Imunita má z nějakých 80% základ ve střevech.
Nesnáším alibistický řeči o tom, že už nic není zdravý. Musí se holt hledat a upřednostnit lokální šetrné pěstitele a chovatele. stojí to čas a energii, ale na konci není nic víc, než zdraví.

karlajasmine
17. kvě 2017

Cukr je potřeba, ale glukóza ne. Fruktóza je potřeba. To je rozdíl. Bez bílého cukru člověk funguje daleko líp než s ním. Argument, že člověk potřebuje cukr, tak si dám Snickers, je hodně mimo.

journals
17. kvě 2017

@sashenka1 Nechci být za hnusnou, ale 42 kg v 8 letech je fakt průšvih. Já sama mám v ...ceti 48 kg. Pravda, jsem menší, ale rozhodně ne zase tak malá. A vyhublá fakt ne.
Nalijme si čistého vína - ta holčička moc dobře ví, že je tlustá. Jestli si myslíš, že jí to nikdo ve škole neříká, tak si troufám tvrdit, že se dost pleteš. Děti jsou zlé. Určitě to trápí i jí samotnou. A ruku na srdce - on i kdyby jeden sladký jogurt denně tu obezitu neudělá, pokud se dítě normálně hýbe.
Je jasné, že když máš další menší dítě, tak je všechno složitější, ale tady mi přijde všechno jen jako kupa výmluv - mám malé dítě, babička nosí jogurty (předpokládám, že to jsou jogurty a ne sladké pudinky a nenosí je po platech), nechci se jí dotknout.

Narovinu - sama máš problém s obezitou, sama chodíš na tajňáka do ledničky. Ať chceš nebo ne, tvůj životní styl (míra pohybu, složení jídla, přístup ke zdaví) se odráží na celém zbytku rodiny. Pokud nezačneš něco měnit ty, těžko se může změnit chudák osmiletá holka. Ono když se chce, všechno jde. Moje kamarádka zhubla během jednoho roku 35 kg a je obrovským příkladem pro všechny v okolí. Jen je potřeba mít odhodlání, vytrvalost a nevymlouvat se.

Nějakou chvíli jsem působila v léčebně dětské obezity. Můžu s klidným srdcem říct, že ta tolikrát tady zmiňovaná štítná žláza je pouze zlomek problémů s obezitou, v 95% za to u dětí může nedostatek pohybu a špatný životní styl celé rodiny.
Myslím, že první krok by měl být ten, že začneš řešit stravování celé rodiny. Bohužel, kvalitní potraviny něco stojí, ale myslím, že i dneska se to dá zvládnout.

Doufám, že zpráva nezní moc ostře, budu držet palce, ať to odhodlání najdeš, ale nejdřív musíš opravdu a vážně začít ty sama od sebe 😉

pythie
17. kvě 2017

@sashenka1 nečetla jsem všechny komentáře,ale budu psát za sebe a člověka, který si tímhle prošel a prochází. Ve všem souhlasím s @journals. Počátek boje je hlavně u Vás dospělých. Pokud nemáš správné stravovací návyky Ty, tak těžko je bude mít dcera. Moje mamka neuměla říct dost a denně mi donesla nějakou sladkost z obchodu, když nedonesla byla jsem naštvaná a to proto,že mi chyběl cukr, stal se z toho takový zlozvyk, s kterým se vypořádávám dodnes. Babička nosila sladkosti apod. Denně jsem musela mít něco na zub, brambůrky,sladké pití,čokolády,tyčinky.....v pubertě se to i stupňovalo. Za 4roky jsem byla schopná přibrat 40kg až jsem řekla dost a šla k Dr.ať mi dá papír k obezitologovi. Samozřejmě vstupní vyšetření ukázalo sníženou funkci štítné žlázy,ale upřímně jak píše @journals...to,že snížená funkce jen znamená,že čím víc do sebe láduju hnusy tím míň ona pracuje a nestíhá! Proto jakékoliv řeči typu, no jo, dyť ty máš tu sníženou fci, tak to nejde,že. Né, jde,ale já jsem líná!. Hodně věcí je v hlavě, taky jsem jedla na tajno, když se narodila dcera, klasické jídla jsem zaplácla něčím nezdravým a pak to tak vypadalo.
Chtěla bych Ti jen říct, že je potřeba se zamyslet i sama nad sebou a jít jinou cestou. Vím co vnitřně člověka provází, výčitky,že to snědl a pak zas vlna kdy je to jedno. Nedovol,aby to co může trápit tebe, trápilo i tvou dceru, ponese si to celý život. Děti jsou zlé a umí dost ublížit, ale na druhou stranu....když mi někdo řekne,že jsem tlustá, má pravdu. Je to i o ní, jak to vezme a jaké je povahy. Já to tak nebrala, v kolektivu jsem byla oblíbená,ale na základce se kluci posmívali a příjdou první lásky a bude zbytečně smutná. Ano, já ve svém věku řeknu, že když se mu nelíbí ať jde,ale v pubertě to berem jinak.
S nadváhou se nedá dlouho žít. Po dvou dětech a kilech co nosím mě začaly bolet záda, odráží se to i na mém fungování,takže začínám něco dělat. Je to všechno v hlavě a je potřeba si hlavě udělat v ní pořádek. Doma to naše děti neovlivňuje, dcera v 3,5letech 14kg,ale taky jí pohankové perníčky, peču domácí věci ze špaldové,žitné mouky, bílé pečivo u nás najdeš,ale já už ho nejím a dětem dávám zeleninu,ovoce a jiné. Není to 100% zdravá domácnost, chlap by mi to ani chudák nepobral,ale dělám tak,aby vyhovovalo všem. A tomu jednomu, koneckonců můžu udělat něco bůčkoidního a přitom ostatní můžou jíst něco lepšího🙂
Hodně štěstí při snaze zlepšit nejen sebe,ale i dceru. Je fajn,že si aspoň uvědomuješ začínající problém.

normalnimatka
17. kvě 2017

@latkovkybrno no ne, prostě je špatně dítě programovat, že něco je nezdravý. v dospělosti to stejně pravděpodobně bude jíst a žrát rohlík s pocitem, jak si děsně škodim...to je opravdu daleko horší, než jíst kdejakej opravdovej glutamátovej blivajz...
sůl je potřeba nejen v malým množství...pokud se dítě/člověk hodně potí, ty minerály dou rychle z něj... takže bud doplnit jinak a nebo solit normálně..i když tohle je asi hodně o názoru... já třeba solim docela normálně, solim všecko ve vaření, ale oproti jinejm lidem solim celkem málo.

normalnimatka
17. kvě 2017

@kajalka
vidíš a podle mě nic neovlivní zdraví tolik, jako psychika.
zdravou potravinu opravdu skoro nepohledáš. záleží, kde bydlíš. ale hlavně normální průměrnej čech nemá prostředky na to kupovat všecko v bio kvalitě a lokálně vypěstovaný. jestli ty jo, gratuluju ti, taky bych na tom tak chtěla bejt:D něco jinýho by bylo třba žít v itálii a v jinejch zemích, kde se opravdu ve velkým pěstuje i v bio jakosti a není to tam tak výjimečný a tedy drahý.

karlajasmine
17. kvě 2017

@normalnimatka Ja si nemyslim, ze je spatne dite programovat, ze je neco nezdravy. Co je spatne je vyvolat v diteti paniku, ze ''tohle nemuze jist, jinak umre'' nebo ''tohle nemuze jist, jinak bude vazit 150kg''. Ale aby dite vedelo, ze cokolada je nezdrava a proto se neji kazdy den ale jednou za cas, protoze je dobra, chutna a mame ji radi, tak si ji dame napr.na rodinnem vylete, abychom si dodali energii na vyslapnuti posledniho kopce, nebo si dame dobry cokoladovy narozeninovy dort a podobne, to si myslim, ze je naprosto v poradku. To samy treba s alkoholem - dat diteti ochutnat, kdyz bude chtit, vysvetlit mu, ze alkohol nam chutna, tak si ho obcas dame v rozumne mire, ale ze je to zaroven nezdrava navykova latka, si myslim, ze je v poradku. Prece nebudeme vychovavat deti v iluzi, ze cpat se sladkym nonstop je v poradku?
Jinak s tim problemem s nadvahou bych rekla, ze zaklad je zdravy stravovani cely rodiny a zaklad je nemit doma zbytecnosti typu chipsy, limonady, bonbony, sladky pecivo atd. My nic takoveho nekupujeme, tak kdyz mam na chipsy nebo tvarohovou buchtu chut, tak mam proste smulu nebo bych si to musela specialne jit koupit. Proste syn vidi, ze si dame k svacine nakrajene hrozny s kiwi a melounem, napriklad, a taky vidi, ze si neodpiram ani sladkosti, ale ze si je davam obcas a ze si je rozhodne nebereme doma ze supliku. A treba limonady mi prijdou fakt zbytecny, u nas doma pijeme jenom vodu (krome kafe a caje).

journals
17. kvě 2017

@normalnimatka Ale však ono to "zdravý" nemusí být bio. Ale jde o způsob uvažování. Jestli koupíš bio ovesné vločky, nebo obyč vločky, tak je to v tomhle případě jedno. Ale můžeš si samozřejmě rovnou říct, že k snídani stačí i dvě koblihy. O to tu jde. Jasně, v některých případech je bio řešení ieální, ale ne každý tu na to má. Myslím, že většina planety bio jídlo nejí a žijou a i tak se většině dá říkat zdravá potravina.
A že zdravou potravinu nepohledáš? To bych se na to podívala. Ony jsou někdy ty zdravé potraviny těmi nejjednoduššími a kolikrát i nejlevnějšími. Jen člověk nesmí být líný hledat v regálech a zkoušet nové recepty. Zdravých potravin je fůra i v normálních obchodech.
Psychika dělá hodně, ale zdravý životní styl fakt nenahradí. Můžeš bejt naprosto psychicky v pohodě, ale když se budeš cpát hranolkama každý den, tak je jasné, jak to skončí 🙂

karlajasmine
17. kvě 2017

A ja mam treba snizenou funkci stitne zlazy cely zivot a s obezitou ani nadvahou rozhodne problem nemam. Pokud je snizena funkce stitne zlazy lecena, tak je hladina hormonu s.z. v norme a tim padem to na pribirani absolutne nema vliv. Ano, samozrejme, ze nekdo ma tu smulu, ze proste vic pribira.. napr.moje maminka, jakmile si dopreje nejakou sladkost, tak ji vaha leti nahoru, ma to tak cely zivot, a ma proste smulu. Ale o to vic si hlida stravu a pohyb, aby si tyhle veci taky mohla v rozumne mire doprat.

journals
17. kvě 2017

@karlajasmine Přesně tak - taky mám už přes 10 let sníženou funkci štítné žlázy a to ne zrovna málo, beru celkem dost vysoké hodnoty v prášcích, ale s obezitou problém naštěstí nemám. Ta ŠZ fakt nemůže za všechno.

normalnimatka
17. kvě 2017

@journals
všechno zdraví je v hlavě...váha taky... a opravdu JE jedno jestli se láduješ hranolkama. toť můj názor. jenže hoď kamenem, kdo seš psychicky v pohodě:D asi nikdo kromě ježíše... a pak je to blbý, nu.

a právěže to je o tom, co vlastně považuejš za zdravou potravinu. proč je špenát zdravej? je plnej dusičnanů. hrozny posstřiků. všechna nebio zelenina a ovoce má pesticidy. všechno nebio maso je nahormonovaný a naantibiotikovaný. proč je zdravej kuskus? vždyyt je to těstoviina, proč je zdravá těstovina? vždyt je to z pšenice...pokud tolik vadí pečivo, proč je kuskus považovanej za zdravej?:D proč se ve zdravejch výživách prodává neskutečně moc výrobků z kukuřice? možná tam není lepek, ale zase je to geneticky modifikovaný... atd atd....
takže já si třeba myslim, že jim zdravě. a do toho počítám i máslo, radši než margaríny (ježišmarja ale co cholesterol žejo:D - haha...hlavně, že ho tělo taky potřebuje a moc dobře ví, proč si ho v jaký míře tvoří) , mlíčný výrobky obecně, čaj si normálně sladim jedovatým cukrem a občas si dám i čipsy🙂

normalnimatka
17. kvě 2017

jo a cpát do těla umělý hormony, to si tělu taky děláte zaručeně dobře🙂)))

vineta
17. kvě 2017

@normalnimatka Tak pokud se snažíš říct, že v rozumný míře se dá jíst všechno, tak s tím se dá souhlasit- s tím, že "rozumná míra" u chipsů je trochu jinde než u mrkve. A pokud se snažíš říct, že se člověk může od rána do večera cpát tunou uheráku a zapíjet to salkem a nenarušená křišťálově čistá dobrá víra způsobí, že mu to neuškodí a neztloustne (protože takhle nějak tvé příspěvky vyznívají), tak ne, takhle to opravdu nefunguje.

normalnimatka
17. kvě 2017

@vineta jojo v podstatě to si myslim, akorát není moc v silách běžnýho člověka bejt o tom tak silně přesvědčenej:D a proto je rozumnější volit první variantu všeho s mírou a neprogramovat si, že když jim rohlík, tak si škodim

karlajasmine
17. kvě 2017

@normalnimatka o poruse stitne zlazy ocividne nevis vubec nic :D Kazde zdrave lidske telo produkuje hormon stitne zlazy samo, ale pokud clovek diky hormonalni poruse vytvari hormonu nedostatek, zlaza se tedy nafukuje a degeneruje, tak to nejlepsi, co clovek muze udelat, je ten hormon dodat umele, protoze pokud se to neudela, tak si clovek zadelava na velke problemy se zdravim (neplodnost, vypadavani vlasu, nadvaha, obrovska unava, cysty na stitne zlaze, ze kterych muze vzniknout rakovina... )

A v leccem mas naprostou pravdu, v dnesni dobe je temer kazda potravina postrikana sajrajty, proto je potreba dobre vybirat, ale uprimne tvoje argumenty zni jako argument typu ''Stejne vsichni jednou umreme, tak si doma lehnu pred televizi, budu hulit jednu cigaretu po druhe a cpat se cukrem nonstop, ale kdyz u toho budu psychicky v pohode, tak proc ne. ''

journals
17. kvě 2017

@normalnimatka No jako asi takhle - ony to jsou sice umělý hormony, ale nejsou naším výmyslem, jsou to léky bez kterých by tělo bohužel nefungovalo. Kdybych nemusela, věř, že bych ráda klidně tuhle součást svého života vypustila...

máš zajímavé názory na životní styl, k tomu asi nemám co víc dodat 😀

Strana
z5