icon

Přísné známkování

mandala
6. únor 2015

Musím si trochu postěžovat, protože mě je hrozně líto dcerky, která je ted ve 4. třídě. V prvním pololetí měla tři dvojky na vysvědčení, na což nebyla zvyklá, protože ted mají dost přísného učitele, ale tak jsme si řekly, že zabojujem, aby se zlepšila. No a dnes přišla skoro s brečením, že z písemky z přírodovědy dostala zase za 2. Tak ze sedmi otázek měla jednu otázku zodpovězenou tak na půl, takže ji srazil dva body a už má za 2. Kdyby jí dal alespon 1/2. Měla jsem chut tam za ním zajít, nebo s ním komunikovat přes email, ale pak jsem si říkala, že se tím stejně asi nic nevyřeší, on o sobě sám tvrdí, že je přísný, takže tady je asi každá snaha marná. Děkuji, že jsem se mohla vypovídat. 😕

Strana
z4
latkovkybrno
6. únor 2015

@mandala a abych neutekla jako zbabělec, omlouvám se, ale chtěla jsem v této diskuzi de facto reagovat právě jen na Jarmilku.. nic víc, pak jsi mi napsala, já jsem odpověděla a to i podruhé. Omlouvám se, ale nechci diskutovat, ani jsem moc důkladně nečetla tvůj příspěvek, přiznám, se, že mě diskuze moc neberou, tak promiň jestli si to pochopila nějak zle, ale opravdu se mi nechce nic rozebírat. Měj hezký večer a víkend (bez ironie, tady člověk nikdy neví, viď )

lenka5731
6. únor 2015

@mandala naprosto s tebou souhlasím ... Už se strašně těším až jednou po práci vyzvednu děti, nakoupíme nebo objedeme nějaký kroužek, servaná dorazím domů a začnu vymýšlet mezi plněním pračky, myčky, chystáním svačin na zítra a přípravy večeře odpovědi na takové otázky a hledat to na internetu. Naše dítě je teprve v první třídě, ale už asi 2x jsem se docela zapotila, než jsem jí něco vysvětlila 😀 Máš mou plnou podporu.

mandala
autor
6. únor 2015

@latkovkybrno Tak ti přeji, at ti to vydrží, abyste chytli dobrého učitele, protože to je základ všeho. A s tím naštváním jsem to myslela tak nějak všeobecně, nebylo to myšleno konkrétně.

mandala
autor
6. únor 2015

@latkovkybrno Všechno v dobrým, jen jsem ted byla trochu v ráži 😀 Taky přeji pěkný víkend. 🙂

mandala
autor
6. únor 2015

@polaks Tak my měli štěstí, že od 1. - 3. třídy měly hodnou paní učitelku, to, co popisuješ je fakt síla, dítě tím akorát odradí od školy, v první třídě by se měly ještě těšit a ne se stresovat. ☹

latkovkybrno
6. únor 2015

@mandala děkuji, v tom učiteli máš pravdu, to je velmi důležité.

mandala
autor
6. únor 2015

@kacca11 Jo, zkus si zadat do vyhledavače otázku, kterou jsem napsala výše, jestli něco najdeš. A naše holky nemají takový přístup k internetu, aby na něm uměly perfektně vyhledávat.

polaks
6. únor 2015

@mandala Bohužel,museli sme sa prispôsobiť...a keďže ju bude mať dcéra za triednu až do 4 ročníka,máme sa na čo tešiť...denne s ňou píšem diktáty a počítame,učíme sa a tiež ma veľa krát mrzí,keď príde zo školy a začne: Maminka,ale ja som sa fakt snažila,mala som len dve chyby,ale mám trojku...tak to ju mám akože zvoziť,že to nenapísala dokonale,nechem ju za trojky chváliť,ale keď vidím,za aké banálne chyby tú trojku dostala,tak čo jej mám povedať...??bohužiaľ moja zlatá,ale snaha sa v dnešnej dobe necení??? no čo narobím...

A áno,máte pravdu aj v tom,že sa veľa učiva z druhého stupňa presunulo na prvý a deti nie sú schopné pochopiť to...neviem či je to teda celoplošne dané,alebo je to záležitosťou len konkrétnej školy,ale kamarátkyn syn sa v treťom,alebo štvrtom ročníku učil o ovulácii,prepáčte,ale je mnoho dospelých žien,ktoré toto nechápu,tak ako to má pochopiť chlapec,ktorému je 9-10 rokov?
My sme sa o rozmnožovaní,menštruácii a podobných veciach učili v siedmej triede,teraz sa to učí na prvom stupni...
to len pre príklad,ale je veľa vecí,ktoré sa presunulo a sú ďaleko vyššie nároky na mladšie deti,ako bývali... a preto potom aj tie celoplošné testy častokrát dopadajú tak úboho...deti to proste nestihnu pobrať
.

danka4
6. únor 2015

@mandala Ahoj, já mám vytudovaný pedák, chtěla jsem učit, ale bohužel mě nikam nevzali. K tomu znamkování, ve 4. třídě už jsou ty děti docela velké-ne teda na to aby dohledávaly info na netu-vždyť na 1. stupni nemají výpočetku. Ale vysvětlení,že dvojka je pořád super známka a není kvůli ní třeba plakat, by pochopit mohla. Rozhodně bych před ní neřešila,co si myslím o učiteli,jak tu někdo psal,to je nejhorší co může rodič udělat!
A k té otázce s tím letadlem-víš "správnou" odpověď? Já bych napsala, že motor musí hlavně fungovat 😉

guinea
6. únor 2015

@bajana Vím, že se debata posunula už trochu jinam, ale chci reagovat na tvoji reakci na můj příspěvek:

rozhodne by som pred dcérou neriešila to, co jej známka vypovedá o učiteľovi

Já si myslím, že naopak by rodiče měli dětem vysvětlit, že nikdo není neomylný, učitelé jsou také jen lidé, a holt někdo je velmi přísný, někdo méně, nějaký učitel je systematický, a jiný má prostě pěkný zmatek. Samozřejmě ne snižovat všem učitelům automaticky autoritu, ale zase aby se dítě kvůli jejich hodnocení nevěšelo.
Moje sestra například celou střední školu tvrdila rodičům, že lepší známku z češtiny než trojku mít prostě nemůže, protože učitelka nadržuje klukům, a žádná holka nikdy lepší známku než trojku nedostane. Rodiče jí samozřejmě nevěřili. No a pak jsem nastoupila do zaměstnání, a náhodou jsem zjistila, že moje kolegyně kdysi bydlela na koleji na jednom pokoji s tou češtinářkou mé sestry, když ještě studovaly. A potvrdila mi, že ta češtinářka byla na mlaďounké kluky, tak okolo 15 - 16 let, a pořád si je na tahala noc na kolej. Takže chudák sestra nelhala, ta ženská fakt nadržovala klukům!
Nebo jiný případ - já jsem měla na střední učitelku, co byla regulérní alkoholička, pila vodku z porcelánového hrnku a myslela si, že si nevšimneme. Brzy jsem zjistila, že jediná šance, jak dostat dobrou známku ze slohu bylo nepoužívat souvětí. Jen holé věty. Souvětí ten její vypitej mozek už nepobral, a proto dávala pětky.
No a takhle bych mohla pokračovat dál. Znovu opakuji - nechci říct, že všichni učitelé jsou špatní, ale dítě by mělo vědět, že jsou to jen lidé, kteří hodnotí žáky podle svého subjektivního dojmu.

mandala
autor
6. únor 2015

@danka4 Ano, jseš blízko, správná odpověd měla být, že motor se musí točit. Je vidět, že ti to pálí. K tomu učiteli - před ní jsem to vůbec neřešila, jen jsem povzbudila, že 2 je taky dobrá a příště se určitě povede. No a postěžovat jsem si šla sem. 🙂

polaks
6. únor 2015

@guinea Nezhadzujeme učiteľku pred dcérou,aby nestratila autoritu,ale tiež si myslím,že by deti mali vnímať učiteľky ako ľudí...teraz napríklad dala učiteľka na vysvedčenie mojej dcére trojku,aj napriek tomu,že mala prospech na dvojku...tak sme za ňou šli a jej odpoveď bola,tak to vypočítal počítač a koniec...manželovi to nedalo a šiel za riaditeľkou,aby mu vysvetlila,aký program počitač používa na počítanie priemeru a aby pred ním skotrolovali známky,no a zistilo sa,že učiteľka zapísala dcére do PC známky iného dieťaťa a tomu druhému dala známky mojej dcéry...takže potom dodatočne dostala nové vysvedčko...bohužiaľ aj to druhé dieťa,dostalo nové vysvedčenie,ale doma asi nemali potom takú radosť ako my z opravenej známky..proste stáva sa,ale najviac mi vadil prístup učiteľky,že nebola ochotná to prekontrolovať a chcela mi nahovoriť,že naša dcéra je trojkárka...a že ja neviem vypočítať priemer,tak ako PC..

mandala
autor
6. únor 2015

@polaks Tak to nepochopím, učitelka by měla mít jakýž takýž přehled, jestli dítě je jedničkář, nebo dvojkař i bez sešitu se známkami. Nebo aspon u nás to tak je.

guinea
6. únor 2015

@polaks Ano, to je přesně to, o čem mluvím. I učitelé jsou jen lidé, a děti by se neměly učit slepě důvěřovat "autoritám", ale používat i vlastní hlavu. Třeba jako ty, když jsi "dokázala" bez PC spočítat průměr. To je zdravý přístup, nenechat se zastrašit a odradit. Jestli ve stejném duchu vychováš dceru, tak se o ní nemusíš bát 😉

danka4
6. únor 2015

@mandala Tak to jsi udělala správně 🙂 Hold i v životě není vše fér. Ale v dětství na to nefér jednání máme právě rodiče, kteří nám tu naší smutnou dušičku pohladí 😉

polaks
6. únor 2015

@mandala no nemá prehľad,možno ešte pripíšem skúsenosť,na začiatku druhého ročníka,dcéra ochorela,bola doma 3 dni streda až piatok. S učiteľkou máme dohodu,že úlohy a prebrané učivo posiela e-mailom..takže poslala,všetko sme dobrali a v pondelok šla dcéra do školy,učiteľka ju skúšla z básničky,samozrejme,že dcéra dostala 5,lebo nemala ani poňatia,že sa mali nejakú básničku učiť a tak som šla druhý deň do školy,dcéra sa tú básničku hneď ten deň naučila a pekne som učiteľke povedala,nech sa nehnevá,ale že do e-mailu mi o básničke nenapísala nič,ale že dcéra ju už vie,tak nech ju vyskúša. Učiteľka mi povedala,že si nemôže pamätať každé dieťa čo chýbalo...podotýkam,že podľa mojích info v tie samé dni,okrem mojej dcéry chýbal len jeden chlapec...to si snáď zapamätať mohla...takže prehľad rozhodne nemá...dcéru preskúšala,dala jej jednotku a 5 zmazala...

berenika39
6. únor 2015

@mandala ohrazuješ se, že děti nemají notas, tablet, přístup k netu - nebylo by lepší, kdyby měly? jsem odpůrce her, vysedávání, komunikace o ničem, ale možná je potřeba si to připustit - dneska děti nemusí nutně všechno nabiflovat, ale musí vědět, kde to najít. řešit, co musí letadlo, aby nespadlo .....to se naučit ani najít nedá. bud to ti to sepne nebo ne. ale přeci jedna špatná odpověd z deseti nezmění dítěti život.

tvarohacek
6. únor 2015

@berenika39 to biflování bych ale nepodceňovala.

mandala
autor
6. únor 2015

@polaks Hm, jak tak čtu, si říkám, že si nemám na co stěžovat. Mladší dcera ve 3. třídě zas mají takovou perfektní učitelku, která ocení i snahu a má férové jednání a děti se dokonce do té školy těší, protože se nebojí. Samozřejmě, že dává i špatné známky, ale právem a i ty horší žáky se snaží vyzdvihnout, aby dostali motivaci se víc učit. Neradi se s ní budem loučit. 😉

berenika39
6. únor 2015

@tvarohacek úplně ne. to souhlas. jsou věci, které jinak do hlavy nedostaneš. jen že není dogma to, co bylo v době, kdy jsme my chodili/y do školy.
Nabízí se otázka,jestli to, co se bifluje, se nedá naučit jinak a jestli to apk potřebujeme k životu nebo jen k tomu, aybchom dostali/y dobrou známku.
Viz slovíčka z cizího jazyka - za mě jen a jen biflování, dokola dokola, až jsem se anglicky naučila.
Petr? Nikdy nic nebifloval, neví, co to je, nezkouším ho, neučí se - v uvozovkách - a přes to díky fajn školce umí anglicky mnohem víc, než ...prostě slovíčka typu rodina, ovoce, zelenina, zvířata, barvy, čísla...aniž by viděl sešit.
Takže? Všechno se mění a možná je v nás chyba, že podléháme stereotypům a přiděláváme si tím starosti.

mandala
autor
6. únor 2015

@berenika39 No jo, tak možná jo, já to moc nepodporuju no, když nevíme, hledáme spolu. Jen jsem chtěla poukázat, že to mají opravdu těžké a úkoly jsou někdy spíš pro nás - rodiče.

berenika39
6. únor 2015

@mandala já vím, rozumím, že to není snadný - že to je někdy nad síly dětí. spíš jsem to psala proto, že my rodiče máme nějaké zažité, zakořeněné pohledy na učení a hodnocení a ono to je ted už jinak. a to jsem sakra stará konzerva.....tak třeba je fajn na to mrknout trochu z jiné strany....každopádně přeju, at se vám daří.
já to mám jednou definitivně za sebou - po staru, řekla bych, a čeká mě to letos - po novu, řekla bych.

mandala
autor
6. únor 2015

@berenika39 Děkuju 🙂 Jo, holky by taky braly, kdybych byla víc ,, IN" , já se zas bojím, aby mi nezdivočely. Asi by to chtělo kompromis. Taky přeju, at školu zvládáte a narazíte na fajn učitele. 🙂

berenika39
6. únor 2015

@mandala není to jednoduchý, najít tu hranici. já vím. vidím kolem sebe extremy - závisláky, ale zase totální mimoně, a ani jedno není podle mě úplně dobrý....no nic. ono to nějak dopadne, hlavně zdraví😀 😀

shine2015
6. únor 2015

@polaks to je proste masakr.....chudáci deti...a pak je motivuj do školy....a dávej letní děti do první třídy bez odkladu.....nikdy!
@luckap91 luci tvoje odpovědi tady mi přijdou mimo - nemyslím ve zlém...pleteš pátou třídu s internetem, s nevychovanými děcky....ale o tom podle mě tato diskuze není ....a fakt to nemyslím ve zlém....

v něčem máš pravdu....

ale na druhou stranu jsou zeme, kde chodí děti ve 4 letech do školy, to mi přijde mazec....říkají, že toho nechtějí po nich tolik, ale v dalších ročnících je pak dělí asi od 3tř na chyřejší a hloupější....to mi přijde hrozný.

My žili v zahraničí, ale vrátili jsme se zpět. A jsem ráda.

shine2015
6. únor 2015

a jinak já jsem pro internet, nevadí mi, ani když by hráli hry apod....ale v rozumné míře a net pod kontrolou.....
podle me rodiče co s detmi sportují, jezdí na výlety atd....venují se jim...tak to že jdou občas na internet je podle mě neohrozí....určitě ne jako ty, které doma s rodiči čas tráví minimálně....a jsou zavřený v pokojíčku hlavně aby měl rodič klid...

berenika39
6. únor 2015

@shine2015 úplně přesně. v sezoně (manžel sport) jezdíme víkend co víkend mimo, od pátku do neděle, v týdnu je to celé fofr, tak na notas a tablet reálně není čas - o tom to je. a v zimě jsem zavedla už dost dávno takové pravidlo -a petr je konzerva, potřebuje mít řád a systém - že ok, tablet s autíčkama a skládačkama ok, ale jen večer, mezi 18.00 a 19.00. Když připravuju večeři, řeším domácnost, fajn, má co dělat. Nestihneme? neva. zítra je taky den. a zatím to funguje, bere to, rozumí, že kdo vysedává u pc a chipsů je pak jouda - nemá čas na nic jiného......doufám, že to vydrží.

luckap91
7. únor 2015

@shine2015 Už jsem psala, že tu spíš reaguju na odpovědi ostatních - hlavně to, že čtvrťáci zase tak malé děti nejsou. A zmiňuju čtvrťáky a páťáky, protože z loňska od kamarádky vím, jak to ve čtvrté třídě chodilo. /teď je její syn v pátý, a že by to byl najednou zlom v něčem, že je už v pátý třídě, to určitě ne/ ... Zkrátka to myslím tak, že když mají děti energii na spoustu jiných věcí, nemusel by být problém dávat ve škole pozor a něco si odnést v hlavě ze školy, naučit se používat "selský rozum" 😉 ..

Ale už tady končím 🙂

myskin
9. únor 2015

Podle mě by měl učitel učitel známkovat pouze ty vědomosti které děti získají z materiálů školy (učebnice, zápisky z výkladu,...). Protože je sice fajn dohledat si všechno na netu, mít svůj mobil či tablet, ale taky jsou děti ze sociálně slabších rodin, které tohle všechno nemají. A přestože můžou být nadané a chytré, tak tímhle by byly dost hendikepované. Zkrátka náplň učiva má být jasně daná. A to jak si děti doplňují znalosti navíc by mělo být v režii rodičů.

superkousky
9. únor 2015

@luckap91
Podle sebe soudím tebe...Každý nedementuje, jak právě zastřelil někoho v nějaký superstřílečce jako ty 😉 .
Každé děcko nemá Facebook,tablet,mobil od roka jako to tvé.
Počkej až ti toho tvého grázlíka nějaký učitel srovná jako Hnízdo.
To opak budeš čučet a hned poběžíš otravovat policajty a budeš chtít podávat trest.oznámení,bo to nerozdýcháš 😝

BTW: Moje dcera dostala PC letos pod stromek a syn na něj chodí 2x v týdnu/1hod.,bo mu to paní doktorka z PPP nedoporučuje a navíc se raději věnuje sportu.
To jen škola věčně otravuje (od 3.třídy) z prezentacema na PowerPointu a dokonce chtějí zavést od 1.třídy tablety.

Strana
z4