Problematika přístupu k opraveným písemkám na základní škole
Dobrý den, mám dotaz. Dcera a syn druhý stupeň ZŠ. Některé učitelky se rozhodly, že nebudou dětem dávat opravenou písemku domů. Chápu to, písemku už zpět často nedostanou a pak nemají nic v ruce, nemají jak doložit svoje hodnocení. Děti si ale nesmí písemku ani vyfotit na mobil. Jde mi o to, že děti přijdou domů, ohlásí špatnou známku, ale už neví, kde udělali chybu. Nemám možnost s nimi práci znovu projít, dovysvětlit, procvičit. Ostatní učitelé nemají problém, na začátku hodiny rozdají písemku, děti mají chvilku na to, aby vytáhly mobil, vyfotily, schovají mobil a jede se dál. Jediná možnost, jak se k písemce dostat, znamená vzít si půl dne dovolené, jít do školy, o velké přestávce si prohlédnout písemku (ani já si ji nesmím vyfotit, jenže ani já si nepamatuji příklady a kde přesně byla chyba). Tuhle záležitost už řeším s učitelkou a ředitelkou 3 roky. Nikdo není schopen konkrétní dvě učitelky donutit, aby si mohly děti písemku alespoň vyfotit. Jak to máte na své škole vy ? Vidíte písemky svých dětí ?
Tak jedna věc jen spolupráce paní učitelky..takhle vytržené z kontextu to vypadá, že by mohla být lepší. Další věc je děti na druhém stupni přece musí vědět z čeho psaly. A pokud je to na 4 a 5. Tak přece stačí říct byl tam větný rozbor a tím pádem si s ním sednu a procvičim větný rozbor. Nebo takhle mi připadá, že spíš jde i o hodnocení písemky jako takové.
nechápu, proč by ti to nemohla vyfotit a poslat učitelka teda? Radu nemám, možná se obrátit na radu na ČŠI.
@mourovatakocka - ano, společně jsme zkoušeli s učitelkou promluvit, ale žádná dohoda....
@matusoni - a co když to to dítě prostě od toho učitele nepochopí, přijde za mnou a poprosí mě o pomoc. To mu mám jako říct, že mě to nezajímá ? Dcera prostě výklad paní učitelky nechápe, prý mluví dost rychle, hodina je hlavně o tom, že pořád opisujou z tabule, což ona moc nedává - opisovat a ještě se soustředit na výklad....když jde na doučování k téhle učitelce, je to to samé. Takže přijde nešťastná domů, protože sama vidí, že v tom plave a já se jí samozřejmě snažím pomoci.
Děkuji všem za příspěvky, chtěla jsem jen vědět, jestli to je na jiných školách stejné... Očividně někde to jde, někde ne....

@dorinek já si teda nevybavuji, ze bych nosila písemky domů 🤔. Ty chyby byly hlavně pro mě, nevím, proč by to mělo zajímat rodiče. Mamce jsem vždycky ohlásila, kde jsem měla chyby. Přece učí učitelé, ne rodiče. Nebo když je chces učit ty, tak proč je neučíš? To je také možnost. Ale dala jsi je do školy, tím pádem zodpovědnost má učitel a žáci. Na druhém stupni jsou prece velicí dost, aby měli za své vědomosti zodpovědnost.