Prvňačka malá vzrůstem, máte tip na batoh/aktovku?

madulinka
7. črc 2017

Ahoj,
prosím o tipy na školní batoh/aktovku pro mrňavého prvňáčka.

Dceři je teď 5,5 roku, do školy půjde tedy až příští školní rok, ale nevím, jakou aktovku jí mám pořídit vzhledem k její výšce.

Teď má 105 cm (12,5 kg), počítám, že víc jak 5 cm za rok mi nevyroste. Takže bude mít nějakých 110 cm až nastoupí do první třídy.

Chci jí už objednat aktovku, protože ji dostane letos od Ježíška. Objednala jsem od Topgalu tuhle: https://www.agatinsvet.cz/skolni-batoh-a-penal-..., ale v reálu je i tak strašně veliká. Pravděpodobně ji budu vracet.

Nechci jí aktovku zkoušet, protože ji dostane od Ježíška. Chci, aby to měla jako překvapení. Navíc rady, že si má vybrat sama, to zavrhuju. Znám svoji dceru a byla by schopná si vybrat tašku např. s traktorem, když by zrovna měla takovou náladu.. Jinak je to typická holčička, která se obléká do šatů, má ráda třpytivé věci, proto tady poukazuju na to, jak to dopadne, když si sama něco vybírá..
Není to levná záležitost, takže tohle dceři na výběr nenechám.

Chci se zeptat těch, kteří měli taky takového drobného prvňáčka, jakou tašku do školy jste pořídili? Já jsem slyšela samou chválu na Topgal, ale dost mě to zaskočilo, že je to tak velké - v porovnání s naším mrňousem.

Koukala jsem na ty jednokomorové od Topgalu, ale je tam rozdíl jen v 1 cm na výšku a ve 2 cm na šířku, což takový rozdíl asi moc není. Navíc ty jednokomorové jsou ještě těžší, protože mají konstrukci, než ta, kterou jsem pořídila..

Díky moc za rady, já se v tom ztrácím..

sisstin
7. črc 2017

Herlizt midi ;) Topgal budu kupovat az ted do treti a to ten nejmensi :D

madulinka
autor
7. črc 2017

@sisstin děkuju, kouknu, zrovna tebe jsem měla na mysli, protože vím, že Péťa je taky drobínek 🙂

sisstin
7. črc 2017

@madulinka jeste je myslim mini, ale tam by podle me nenarvala uz veci. Syn sel do prvni s 120 a 20 a Topgal mel snad az po kolena. Taky jsem ho koupila bez zkouseni na zaklade hodnoceni a to jako fakt neslo :D

sisstin
7. črc 2017

Jeste @krystalka meli nejaky, co je mensi.... ono je ale fakt nejlepsi to vyzkouset no :/

billi
7. črc 2017

@madulinka Topgal je velký. U tak malého dítěte bych se vykašlala na překvapení od Ježíška a vyzkoušela bych. Syn je poměrně velký (118 a 18 kg) a taky bych se bála koupit bez vyzkoušení.
Syn jde až za rok, ale babička hledala nejlehčí tašky a našla tuto. Prý byla nejmenší a nejlehčí, na kterou narazila: https://www.sevt.cz/produkt/skolni-aktovka-hama...

billi
7. črc 2017

@madulinka a pokud chceš opravdu překvapení, tak jí vezmi třeba jen na okoukání, abys zjistila, co jí sedí a co ne. Já bych to před synem okecala, že Ježíšek potřebuje vědět, jaká mu nejlépe padne. Je stejně starý a u nás by to prošlo 😉 Pak můžeš vybrat sama a tašku může přinést Ježíšek.

sisstin
7. črc 2017

@billi jo, ta Hama je stejna jak Herlitz 🙂

vilibalda
7. črc 2017

Tohle téma mě zajímá, protože dcerka jde v září do školy. Má 110 cm a 16,5 kg. Musíme něco přes prázdniny vybrat, ale zatím jsem nekoukala.

madulinka
autor
7. črc 2017

@billi díky, asi to jinak nepůjde, že ji prostě budu muset vzít na to vyzkoušení, přesně, jak říkáš. To neprokoukne.. Teď přes internet pokukuju po té Herlitz a Hama, musíme to prostě vyzkoušet, za to, aby jí to nesedělo, to nestojí..

sisstin
7. črc 2017

Velky bratr nas sleduje :D

luucia
7. črc 2017

Dcera jde do školy teda až za rok..aktuální míry má 110cm a 15,5kg..takže budu hledat hlavně, co nejlehčí . Starší dcera měla Herlitz, ta ušla..ale stejně nechápu, že musí všechny učebnice tahat ze školy a do školy, dkyž s nima doma nic nedělají 😠

madulinka
autor
7. črc 2017

@luucia no, pokud by měli tahat učebnice sem a tam, požádám prostě učitelku.. Nebo by měla druhou sadu doma, jak píše @sisstin. Já jsem si jako malá díky tomu zničila záda, a nehodlám udělat to samé dceři.. šla jsem do školy a koukali prý jen nohy, tak proto se snažím vybrat lépe, než kdysi naši. I když kdysi nebyl takový výběr, resp. žádný 🙂

zzuzinda
7. črc 2017

Báře bude šest v srpnu, v září jde do školy. Má 109 cm (huráááá, konečně povyrostla 🙂 ) a stěží 20 kg. Aktovku má Herlitz midi. Po bráchovi. Jinak si myslím, že je důležité, aby si dítě aktovku vyzkoušelo, jak mu sedí, jak se mu s ní chodí, jaj se mu do ní lezr. A vzor, barvu už můžete vybrat vy 🙂 Bára si ve finále vybrala aktovku po Adamovi, s drakem 🙂

verena
7. črc 2017

My máme přesne tuto: https://skolni-batohy.heureka.cz/stil-skolni-ba.... Syn sel těsne v 6 letech a to je ještě drobek. Aktovka je z nejlehčích a Hezký mu sedla, zároveň se tam vejde vse, co potrebuje. Už ji má třetím rokem a na to, jaky je lajdak, vypadá porad velmi dobře. Taky má hodně reflexních prvku. Je k ni i hodne doplňků jako penál, desky, zástěra na vv apod. A mají ji ve spoustě designu i pro holky. Myslím, že výrobce je český a cena byla oproti jiným znackam Hodně hezka.
Aktovka je porad v pohode, ale už mu chci koupit do čtvrte třídy nějaký batoh, ať je za frajera, tak budu řešit podobnou otázku, najít menší kvalitni batoh s dospelackým designem.

vafle
7. črc 2017

já mám malého prvňáčka 🙂 bude mít v září sedm a měří 117 (a to se ted hodne vytahl) a konecne presahl magickou hranici 15 kg 🙂 a vybrali jsme batoh (ne aktovku)
a) boll
https://www.promaledobrodruhy.cz/skolni-batoh-b...
super řešený zádový systém ale hrozne drahy
b) lego bags
http://suntanshop.cz/produkty/produkty/podle-vy...
na tento jde sleva 20%

verena
7. črc 2017

Pro holku bych vzala tohle https://sady-skolnich-pomucek.heureka.cz/stil-s.... Je to dívčí a přitom se jen tak nekouká, aby ti ta rok neřekla, že štěňata nebo poníci jsou trapni 🙂. A taky by se to nemuselo tolik tlouct s jiným oblečením.

madulinka
autor
7. črc 2017

@verena ta je hezká.. já jen, že naše dítě má teď 12,5 kila a to má už asi rok, takže podle mě za rok bude mít 13,5 max. Takže potřebuju aktovku/batoh ideálně kolem 800 gramů, ta s váhou 650 gramů vypadá suprově, jak přidávala odkaz @billi. Četla jsem, že prvňáci nemají mít tašku těžší než 1200 g - a to se počítá určitě na průměrného prvňáka, což dcera vzrůstově nebude. Takže batoh o váze 1 kg mi pro ni úplně nevyhovuje, tam vložím svačinu a už bude přes limit, a učení žádné.. ☹

sisstin
7. črc 2017

@madulinka u nas syn toho moc netaha, chodi do jednotridky a z ceho nemaji ukol, to si nechavaji v lavici.

billi
7. črc 2017

Ne všude jde, že si můžou děti nechávat ve škole věci. U nás si musí děti všechno nosit. Do lavice se to nevejde. Prvňáci u nás nosí písmenka, čísla (2x desky), živou abecedu (slabikář), prvouku a pracovní sešit na matematiku. Mají na to desky. Jen ty desky jsou dost velká váha navíc. My máme třeba v prvních ročnících strašně malé učebny a už je problém i s tím, kam dávat potřeby na výtvarku.
V případě zakladatelky bych šla za učitelkou a domluvila bych se na tom, jak ubrat holčičce váhu, co si může nechávat ve škole (třeba písmenka a čísla - pokud se ve škole používají).
Dá se to řešit různě, třeba bych nedávala pití, ale jen lahev, aby si napustila sama vodu, pokud nemá ráda vodu, dala bych jí do lahve šťávu a sama by si pak napustila vodu. Místo těžkých desek bych sehnala lehké plastové průhledné. Nedávala bych svačinu do boxu... Všechno to je zbytečná váha navíc.
Blbé je, že v první třídě je hodně pracovních sešitů, tam se to špatně řeší, že by měla jedny ve škole a jedny doma.

sisstin
7. črc 2017

@billi u nas treba pismena a cisla meli jen ve skole, domu to vubec nenosili. Ale u syna v rocniku jsou i s nim 4 deti, tak to je dost rozdil 🙂

madulinka
autor
7. črc 2017

Právě jsem zjistila, že u nás si musí taky všechno nosit ☹ aaach jo ☹ prý domluva není možná..

ridarida
7. črc 2017

Ahoj, podělím se svoje: syn, začátek srpna, ve školce to nedával nudil se a vadily mu dle jeho slov "malí zlobiví", v pěti letech diagnostikovaná autoimunitní porucha -léčba cytostatiky na několik let, zastavil se v růstu i váze, všichni doporučovali odklad, primář co léči syna řekl pokud to má v hlavě vpořádku do školy jednoletý odklad v jeho případě nic neřeší hlavně musí být dítě spokojeno a psych. nestresováno, ve škole nic neřešili 6 měl začátkem srpna, dětská mudra řekla že nedá potvrzení pro školní zralost protože nebude mít v době nástupu do školy 17kg což je dle ni limit a že neunese aktovku na což jsem odpověděla že do školy bude vždy vožen autem a pokud potvzení nedá měním doktorku, všichni z okolí si klepali na hlavu že takové dítě dávám do školy, reakce byla jednoduchá moje dítě moje volba, a dnes poroce -jednoznačně to byla dobrá volba, synovi škola prospěla je šťastný už první prázdninový týden se těší do druhé třídy a za mě ve škole je méně nemocný než býval ve školce

madulinka
autor
7. črc 2017

@ridarida díky, no, kdybych čekala, až bude mít 17 kg, jestli taková hranice pro přijetí do školy je, byla by to už 13ti letá puberťačka 🙂 U nás taky jediný handicap váha a výška, jinak je to chytrá holka, a i když je až prosincová, školu by zvládla už teď od září. Ale nechci nikam spěchat, tak si ještě bude hrát rok ve školce, a pak do školy.. VS tou nemocností teda doufám, že se to zlepší jak u vás. U nás donedávna lehla vždy po 6ti týdnech. Ale kolem léta se to zlepšuje (ťuk, ťuk).. 🙂

sisstin
7. črc 2017

@madulinka syn mel odklad a je rijnovej, tak sel skoro v 8 a mel teda celkem normalni rozmery. Ale jit, jak mel, tak by sel se 113 a 17kg a i s temi 120 byl spis mensi nez ty deti, co sly v 6-7.

madulinka
autor
7. črc 2017

@sisstin jasný.. No, tak to my budeme mít proporce tak, jako by Péťa odklad neměl. Už ji nemůžu držet dýl ve školce. I tenhle rok vidím, že je pro ní celkem brždění, protože učit se chce, už druhým rokem si dělá doma "úkoly" takové ty jednodušší, a je do toho strašně zapálená, až se bude moct učit ve škole. Ale aby šla v pěti a půl (a i tím, že byla předčasně narozená), tak to zas nechci nijak zbytečně uspěchávat..
Jsou to starosti ale.. 🙂

sisstin
7. črc 2017

Ono u zralosti nejde jen o vedomosti, ale i o tu socialni a fyzickou vyzralost. Ono mit 110 v prvni neni nic moc, ty deti maji problem s lavici, zidli, zachody, v jidelne s tacy, snadneji se unavi atd. Ale samo, pokud je jinak zrale, odklad bych asi taky nedala. Ja sama jsem sla v 6,5 s 15kg 🙂 a v pohode 🙂

sisstin
7. črc 2017

@madulinka u nas to tak nak vyslo, ze i ty zuby mu zacly padat az v 7 (coz je pry taky znak zralosti), celkove ten rok mu fakt prospel, ale tak u nas toho bylo vic. Jen kvuli vysce bych odklad tez nedavala 🙂

madulinka
autor
7. črc 2017

@sisstin vím, a právě, ta únava.. - kolikrát ještě teď potřebuje jít spát po obědě.. a to už je jí přeci jen dost.. To, jak dostane na záchod se taky bojím, v lavici aby nespadla ze židle, protože nohama na zem určitě nedosáhne. Doufám, že ještě povyroste! 😀

billi
7. črc 2017

@madulinka u nás v prvních třídách dosáhne z židličky na zem syn - 98 cm. Jinak náš 5,5 letý spí po obědě denně. Zatím jsem to nijak neřešila.

mandala
7. črc 2017

Topgal nee, sice kvalitní, ale těžký batoh, už bych pro drobné dítě nekoupila, přestože to byl ten nejmenší a nejlehčí... ☹