Bydlení ve městě: Pronájem nebo rekonstrukce vlastního bytu?
Přemýšlím, jak vyřešit bydlení do budoucna.
Nyní mám pronajatý byt 3+1. Bylo to narychlo, když jsme se s manželem rozešli. Nájem je vysoký. Se vším platím skoro 20 000 Kč. Od začátku to cítím, že je to dočasné. Je to teď půl roku. Nechce se mi tady nic upravovat - dávat poličky a pod. Nemám ráda platit nájem. Přijde mi to jako nesmysl. Ale na svojí hypo momentálně jako samoživitelka nemám a s tímhle nájem nemám šanci ani cokoliv rozumného ušetřit.
Na druhou stranu, byt je v super lokalitě, všechno mám blízko - obchod, hřiště,les, školku, autobusy. Je to sídliště, ale znam to tady.
Teď se uvolnil byt 2+1 po dědovi. Je velký. Potřebuje celkovou rekonstrukci - kuchyň, podlahy, elektřina. Je blízko centra, takže se platí za parkování (což při roční platbě je v pohodě). Půlka je taťky, půlka jiných příbuzných. Platila bych jen poplatky, cca 4000 Kč. Původně jsem chtěla tu půlku odkoupit, ale nějak se nemůžeme dohodnout na ceně. Byt nemá balkón, není tu výtah. Tím, že je skoro v centru, je všechno dál (paradox, co). Dál je obchod, školka přes velkou silnic. Park je sice kousek, ale je takový víc zanedbaný. Večer podivné existence, které na sídlišti nejsou.
Ale zase ty peníze... Prakticky vlastní bydlení. Ikdybych teď investovala do toho bytu, tak se to při prodeji vrátí.
Nevím jak se rozhodnout. Dětem musím podat přihlášky do školek a nějak nevím 🙁
K jaké variantě byste se přiklonili? Ještě dodám, že levnější nájem víceméně neseženu. I nájem 2+1 je jen třeba o 1000 nebo 1500 Kč levnější...
Děkuju
@martt děkuju, smlouva je určitě základ! To je jasné.
Nešla bych do bytu kde by byla půlka nějakých příbuzných....
Pokud by být nebyl výhradně v mém vlastnictví, ale dalších příbuzných nikdy to nedělá dobrotu. Takže buď vyplatit všechny příbuzné nebo hledat něco jiného levnějšího. Někdy člověk neví, kdy se který příbuzný zprci začne závidět, že si bydlíš v podstatě zadarmo a nastane klasická rodinná ,,komedie" a dohady, kdo komu, zakoli, jak dlouho....
Dokud se nevyřeší majetkové vyrovnání na bytu neinvestovala bych do něj.
@alubif muselo by se to ošetřit smluvně… te rekonstrukce vyjde na tolik a tolik… bude tam tedy bydlet za energie tak a tak dlouho … případně co se bude dít když se bude prodávat - proplacení rekonstrukce nebo její části po prodeji… atd .. proste ošetřit varianty
@janule0123 to je vždycky řešení na 💩. Nemovitost má mít vždy jednoho vlastníka (max dva pokud je manželství). Víc ne.
@alubif zas pokud bydlí sama s detma.. má platit 20tisic za bydlení v najmu … pokud by se to smluvně rozumně ošetřilo a bylo nastaveno, takže se ji to vyplatí … otázka jak dobře příbuzný zna …není to ideální… ale to ani jedna varianta z těch co má .. takhle se zda, ze by mohla byt i zajímavá …
@janule0123 prostě příbuzné můžeš znát jak chceš, ale jak jsou ve věcech peníze, lidí neznají bratra. Takže za mě to prostě není dobrá varianta a může stát, že za pár měsíců bude hlásat bydlení úplně někde jinde..
@alubif pokud sepisou smlouvu… kde budou nastavené podmínky …
@alubif jako per huba bych do toho nesla ani s rodinou.. ale pokud vím, ze jsou rozumní, domluvili by jsme se na podmínkách, sepsala se by se smlouva s právníkem… proč ne … do prostor dá nějaký peníze (netuším jaký…ale u bytu to nebývá takový drama ) tak potom úměrně tomu doba po kterou tam bude bydlet pouze za energie … pokud budou chtít prodat - předkupní právo … pokud budou chtít prodat dřív než uplyne dohodnuta doba - zaplatit náklady spojené s rekonstrukci plus inflace …
Jasně,no. Není to ideální. Celá moje situace není ideální 🤷🏼♀️ ještě to celé promýšlím. Pro a proti. Děkuji za názory.
Půlka taťky, půlka ostatních příbuzných, potřeba velké rekonstrukce...hm, to nezní jako idylka, ale jako spíš rovná cesta do problémů. A co na to ti všichni říkají, že bys tam měla bydlet za poplatky? Nebudou dřív nebo později prskat? Hodně dobře bych to promyslela ze všech stran a pak si to nechala posvětit právníkem.
Počkej,ty by si chtěla investovat do bytu který není tvůj?a ano, při prodeji se to vrátí ale né tobě
@bara88 Tak pokud to bude ošetřené smlouvou tak to jde. Naši šli do baráku kde část vlastnila babička a další část vlastnili ještě dva její sourozenci. Ze začátku tam bydleli jen za energie a ze udělají rekonstrukci. Ve smlouvě měli částku, kterou dají do domu a pokud by se dům nakonec prodal , tak určitou část by jim z prodeje vyplatili. Na konec to dopadlo tak , ze ho naši po určitých letech od zbylých sourozenců odkoupily.
@martt pokud se jedná o rodinu, tak to dělá dobrotu minimálně ale je to každého věc,zažila jsem u sestry a známých podobné situace,a osobně bych dotoho nešla už je je výše psáno, budou se cpát peníze nekm co neni me a pak se dohadovat na nejakem vyplaceni co prodeji ,ze se tam koupilo tohle a tohle....Jediné bych viděla řešení najít levnější podnájem....
to je praha na takovýhle ceny? nebo něco jinýho? to je teda dost drsný...a 2+1 jen o 1-2 tisíc levnější? to snad ne, ne?
asi bych zkoušela najít ještě třetí možnost.

Za sebe bych šla do toho bytu po dědovi , právě kvůli těm penězům, že bych nemusela platit nájem a treba bych byla schopna ušetřit více a časem si třeba pořídit něco svého pokud bych pak nemohla odkoupit tenhle byt. Ale rozhodně bych s příbuznými sepsala nějakou smlouvu za jakých podmínek tam budu bydlet a ze do rekonstrukce bytu dám svoje vlastní peníze. Aby do budoucna nedošlo k nějakým nedorozuměním.