Převod vlastnictví do SJM. Jaký je na to váš názor?

vipeta
15. črc 2022

Ahoj,

poslední dobou si pohrávám s myšlenkou převést náš dům do společného jmění manželů. S manželem jsme se nastěhovali do domu po mé babičce ještě před svatbou, dostala jsem ho darem a byl přepsán jen na mě. Teď jsme s manželem 10 let v manželství. Manžel celou dobu hodně dře na rekonstrukci domu. Máme hypotéku a půjčku, oboje je napsané na něj, splácí to on (já platím jiné výdaje). Tak nějak mám celou dobu pocit, že by si "zasloužil", aby měl dům z části i ve svém vlastnictví. Ale! Moje příbuzenstvo mi "radí" nepřevádět, že nikdy nevím, co se stane, jestli se nerozvedeme apod. No, já to vidím tak, že manžela miluju a i přes spoustu nešvárů, co jsme prožili a prožíváme, si nedovedu život bez něj představit a kdyby nedejbože opravdu na rozvod někdy došlo, třeba i z jeho strany, nevím, jestli mám žaludek na to ho prostě vyhnat s holým zadkem :/ A aby se jednou dům prodával kvůli rozdělení peněz, to si představit taky nedovedu... No prostě tluče se ve mě to, zda manželovi dát na znamení, že si ho nesmírně vážím, ten papír s převodem do SJM, nebo se na to opravdu vykašlat a nechat to tak, jak to je, pro všechny případy :/ Manžel na mě nikterak netlačí, jen když se o tom někdy bavíme, tak řekne, že by to do SJM, logicky, chtěl, ale dosud jsme pro to nic nedělali. Mohla bych vás tedy poprosit o váš názor? Zkušenosti? I třeba takové, kdy ten druhý neskončí s holým zadkem, byť není vlastník domu. A jak případný převod probíhá, kde zažádat, kolik to stojí... Moc vám děkuji 🙂

marcicek84
15. črc 2022

@vipeta on s holym zadkem neskonci,jelukoz peokaze,ze plati hypoteku a tim padem bude mit narok na financni vyrovnani,radim nechat to tak,jak to je a neprevadet...

guliii
15. črc 2022

Ahoj, můžu ti napsat jak to máme my. Ale je to jiná situace. Já mám také dům, bydlí s námi ještě babička, je hodně velký. Manžel tady taky hodně dře, udělal novou střechu, postavil podkroví peníze na to šli tak na půl. Manžela miluju, jsme spolu 12 let, upřímně i tak bych dům neprepsala, je to hodně citová záležitost. Nedokázala bych si představit, že by se někdy prodal. Kdyby se někdy stalo, že bychom se rozešli, manžela bych chtěla vyplatit, v tom bych chtěla být férová. Jenže manžel má ještě menší domek, kde bydlí jeho táta. Ten jsme vypláceli od jeho sourozenců. Ten je zase jen manžela. Ale máme děti tak nám je jasné, že jednou stejně všechno zdědí oni. Protože ani jeden ten svůj neprodame. Osobně bych to nechala tak jak to je. Pokud plánujete děti, stejně to jednou bude jejich, tak to opravuje i pro ně. Hlavně si myslím, že po rozchodu to má chlap většinou jednodušší než ženská s dětma.

j.a.n.i
15. črc 2022

@vipeta No, jelikož jsou v SJM penize společné, tak oba platite hypoteku, pujcku i další výdaje. A pri rozvodu ma pravo na polovinu financi, ktete do toho domu sly, takze s prazdnou neodejde ani podle zákona, plus ti nic nebrani ho vyplatit vyšší castkou.
A pokud bys ten prevod chtela udelat, tak se musi u notáře.

konidana
15. črc 2022

Zalezi na vas jak se dohodnete a zda to chcete resit. Ja bych to asi nechala tak jak to je. Pokud jste schopny se vzdy rozumne domluvit, tak je to vlastnictvi domu asi jedno.... ale jestli to oba chcete poresit, tak proc ne. Me by odradilo uz jen to zarizovani😅. U notare poplatky vychazeji jako nejake procento hodnoty nemovitosti, pokud to je nad minimalni castku, ktera je urcite v tisicich, spis desitky tis.

levandule_k
15. črc 2022

Já chápu tebe, že ti přijde fér mu dát půlku, chápu tvoje příbuzenstvo, že ti radí tohle nedělat. Chápu tvého manžela, že by mu to přišlo fér, kdybys mu darovala půlku, protože na tom maká, platí hypotéku, ale není vlastník. Jasně v případě, že byste šli od sebe by jsi ho musela vyplácet, ale asi méně, než kdybys mu teď darovala půlku. (Nejsem právník.)

Mně osobně by se lépe platila hypotéka a zvelebovala nemovitost, kdybych byla i já papírově vlastník. Kdybych nebyla, tak bych to sice také platila, ale trochu by mi to vadilo, přišlo by mi to nefér. Možná bych měla trochu potřebu si část peněz ulívat pro sebe mít "svoji" finanční rezervu, protože chci mít něco svého.

Já to přiznám na rovinu materiální jistota je pro mě důležitá a tu bych úplně neměla, kdybych nebyla vlastník (spoluvlastník). Zase, když to bude v SJM, tak to bude váš společný projekt krásného hezkého bydlení a to vás zase určitým způsobem propojuje.

Nicméně kdybyste nedostali dům po babičce, dosáhli byste na vlastní bydlení?

Mně se nejvíc vyplatí řídit se vlastní intuicí, když nevím, bez ohledu na rady ostatních a i když si naryju pusu, ale je to mé rozhodnutí, o kterém jsem byla přesvědčená, že je správné, tak mě to tak nebolí. A i když dám na rady druhých o kterých nejsem přesvědčená a ono to dopadne dobře, mám pochyby, jestli jsem to neměla udělat jinak.

vipeta
autor
15. črc 2022

@levandule_k hmhm, děkuju za komentář, to je přesně to, jak to vidím já.... jasně že rozumem bych to neměla převádět, co kdyby, i když doufám, věřím, že ne, ale srdcem a jako takové dík a jak říkáš propojení mezi sebou mě to láká manžela tím spoluvlastníkem udělat... :/ Ale jak jsem psala, nedovedu si představit, že by se ten dům musel někdy prodat, kdyby na to došlo. Byla jsem ráda, že jsme ho po babičce dostali, že se nemusel prodat cizím lidem nebo že nechátrá... No, tak jak výše někdo psal, ten přepis by zřejmě stál hodně peněz, což si myslím, že pokud bych o tom manželovi řekla, nebo aspoň teď v době rekonstrukce, tak by do toho ani jít nechtěl, už kvůli "zbytečným" výdajům, máme jich teď dost...

vipeta
autor
15. črc 2022

@j.a.n.i děkuju, to jsem asi potřebovala vědět, nemít výčitky, že maká a rve peníze do mojí chalupy a nakonec by odešel s prázdnou... Ne, ale věřím, že k žádnýmu rozvodu nikdy nedojde, to jen my ženy asi takhle někdy přemýšlíme :D

levandule_k
15. črc 2022

Vklad na katastr, kde se dokládá změna, je za 2000 Kč. Změnu vlastnictví bych udělala u notáře, notářské poplatky neznám, ale přijde mi to jednodušší než pytlíkovat smlouvu doma na koleni a hlavně bude správně z právnického hlediska.

levandule_k
15. črc 2022

Ale teď nevím, jestli to nebude trochu komplikovanější, když je na domě hypotéka, že by o tom měla vědět i banka...ale tohle fakt nevím

j.a.n.i
15. črc 2022

@levandule_k Nejde o to, ze bys to nepytlikovala, SJM jinak nez notarskym zapisem rozsirit nelze.

candat
15. črc 2022

@vipeta taky jsem dostala dům od babičky ještě před svatbou. Na manžela jsem půlku přepsala až po 17-ti letech manželství. Někdy si dělal srandu, že jsem jeho bytná 🙂. Až jak jsme rušili s dědou břemeno, tak při jednom, jsem dala půlku manželovi. Vše jsme dělali u právničky. Tak mi to přišlo férové. Ono člověk nikdy neví..., ale úplně stejně by mohlo jednou "přeskočit" i tobě. Já našemu manželství věřila a věřím. Letos jsme spolu už 27 let, z toho 22 v manželství. Jen dovětek. My dům pak stejně prodali a nechali si postavit menší, na krásném a bezpečnějším místě 🙂.

levandule_k
15. črc 2022

@j.a.n.i Díky, to mi nedošlo.

evik19
15. črc 2022

@vipeta Máme to podobně, dům je napsaný na mě, hypotéka na nás oba, platím ji spíš já, ale manžel dal do domu hodně peněz ze svého, navíc se tady strašně nadřel. Kdybychom šli od sebe, tak samozřejmě počítám s tím, že ho vyplatím, ale dům každopádně zůstane mně a našim společným dětem. Nechci se dostat do situace, kdy se manžel v 60 letech zblázní, odejde s třicetiletou milenkou, se kterou mě budou z baráku vyhazovat (stalo se mě známé), případně, že pak budou moje děti vyplácet z baráku zaplaceného jejich matkou svoje poloviční sourozence, které si upletl stárnoucí tatík se svou sekretářkou (jiná známá), případně že si pak manžel bude milenku vodit přímo do baráku, protože jako spoluvlastník na to má přece právo (mamčina kamarádka). Samozřejmě doufám, že tato ani žádná podobná situace v našem životě nikdy nenastane, ale pokud jo, nechci k tomu ještě řešit problémy spojené s tím, že nemám kam jít anebo že tyto věci musím tolerovat. Věř mi, že tahle situace je pro tebe výhodná a spousta chlapů si třeba i potenciální nevěru a odchod z manželství dobře rozmyslí spíš s ohledem na majetek než na milující manželku a malé děti. Je to sice hnusný, ale je to tak. Jsem romantik tělem i duši, ale barák je a zůstane můj a tobě radím totéž.

budouci_maminka
15. črc 2022

Co neprepsat celou pulku ale jen cast domu? Treba 1/3?

goovana
15. črc 2022

@levandule_k ja jsem ten tip člověka, co by připsal i manžela...
Mě by přišlo hodně sobecké, kdyby manžel makal platil a neměl by z toho vůbec nic.
Toť můj názor

darinka84
15. črc 2022

A můžete prosím někdo vysvětlit,pro pitomce jaký je rozdíl když to je v SJM a když se přepíše 1/2 domu.. děkuji

budouci_maminka
15. črc 2022

@darinka84 dum mela pred manzelstvim takze na nej nema manzel pravo. Ma prabo pouze na vyplaceni 1/2 toho o co se dum za dobu manzelatvi zhodnotil (treba rekonstrukci, protoze to uz slo ze spolecnych penez)

konidana
15. črc 2022

@darinka84 obojí je spoluvlastnictví. SJM je bezpodílové, a vlastnický podíl 1/2 je podílové.

dafne55
15. črc 2022

@j.a.n.i Nemas pravdu. Existuje judikat Nejvyssiho soudu, ktery rika, ze pokud se za trvani manzelstvi ze SJM splaci hypoteka na nemovitost ve vylucnem vlastnictvi jednoho z manzelu, ve ktere rodina bydli, zaplacene splatky se povazuji za naklady vynalozene na zajisteni potreb rodiny a spolecne domacnosti, ktere nemohou byt predmetem vyporadani SJM. V pripade, ktery resil NS to bylo tak, ze rodina bydlela v rodinnem dome ve vylucnem vlastnictvi jednoho z manzelu, a na hypoteku platila ze SJM cca 7 tis mesicne. Dle nazoru NS by za najem domu dali daleko vyssi castku, a proto dospel k zaveru, ze splatka uveru se povazuje za naklady vynalozene na zajisteni potreb rodiny a spolecne domacnosti. Muze tedy nastat situace, ze rodina bude napr. 20 let platit ze SJM hypo, a manzel, ktery nemovitost nevlastni, odejde tzv. s holym zadkem, protoze si hypoteku tzv. odbydlel.

@vipeta Nemovitost nemusis davat do SJM, zaplatis zbytecne penize notarovi (v procentech dle hodnoty nemovitosti). Muzes manzelovi darovat spluvlastnicky podil na nemovitosti (napr. 1/3, 1/4 - zalezi na Tobe). Pro Tvoji vetsi pravni jistotu muzete sjednat rozvazovaci podminku - napr. pri rozvodu se darovaci smlouva rusi, manzel bude povinen dar vratit.

biedronka10
15. črc 2022

A já půjdu přít proudu. Já bych na něho tu půlku napsala, prijde mi to fér po tom všem, předpokládám že něco jako rozvod či zadní vratka si na myšlenku ani nedavate a jste spolu už dlouho.

ele_nka
15. črc 2022

@vipeta čeká mě stejná situace a jsem rozhodnutá mu tu polovinu domu dát. Už jen kdyby se mi něco stalo nechci aby musel řešit dědictví s mými rodiči a neměl svoje jisté.

budouci_maminka
15. črc 2022

@ele_nka to se da vyresit závětí, ne? Kvuli tomu nemusis nic prepisovat

ele_nka
15. črc 2022

@budouci_maminka závěť je mnohem víc napadnutelná a řízení se táhne. Já to beru tak, že jednou jsme rodina a k tomu patří to dobré i to zlé. Být já v jeho roli, taky bych chtěla mít ty jistoty. Jinak bych to brala tak, že si nechává zadní vrátka.