Blinkání po kojení. Co pomohlo?
Dobry den, chci se jen zeptat zda nemate zkusenosti s ublinkavanim.. nejdriv sem to neresila ale malý mi ted blinka vždy skoro po kazdem kojeni zhruba za hodinu po kojení..kojim co dve hodiny cca.. a zvraci i nekolikrat, nevim zda to neni ten reflux? Zitra jdeme k dr tak snad nam povi, pripadne co vam zabralo proti tomu , co pomohlo? Děkuji
@hennrietta muj malicky ma prave teprve dva tydny tak doufam ze se to zlepsí:/
Přesně, některé děti to takhle prostě mají a nedá se s tím dělat bohužel vůbec nic. 😢
@0805nikol Nám malý strašně zvracel. A to obloukem, ikdyž si odříhl. Nakonec měl ABKM. Ségra měla zvracecí děti, ale my to měli extrém. A když píšeš, že krmíš co 2 hodiny, kolik vypije? aby jsi ho nepřecpávala a jeho žaludek právě takto nereagoval.
@0805nikol Pokud je to ublinknutí, že mu to teče po bradě, tak je to ve většině případě ok. Když by to bylo obloukem v dál, tak to značí problém.
Jinak upřímně ono tak horký většinou nebývá. Schválně si vem vodu, lžičku a polej s tím plínu. Flek jako kráva, ale ve finále malé množství...
Dcera pila na dolní hranici, nejedlík do teď, jako mimino, jak už jsem zmínila hodně blila, ale přibírala a je to zdravá 3,5letá holka. 🙂
@martulka88 Kojením se dítě přecpat nemůže... Nebo je to nějaký ojedinělý případ.🤷♀️ To jsou už zastaralé informace.😊
Nám doktorka tenkrát doporučovala Nutriton (ne obyč. Nutrilon, ale ten s T), ten je na zahuštění, ale jen do UM nebo odstříkaného MM (ale ne holt na kojení, píšu jen pro info, kdyby se náhodou hodilo). Dceři tenkrát ale vůbec nepomohl, byla blinkací tak do 6 měsíců. Taky obecně málo přibírala, ač měla mého mléka objemově dostatek (odstříkávala jsem, tak jsem měla přesný přehled, že jí dávám nadprůměr). Některé děti to tak mají, ještě nemají dovyvinutou takovou záklopku či co. Oproti tomu syn to potom neměl vůbec.
@hennrietta Tak toto je pro mne novinka. Ale jak jsem psala, u nás byl problém ABKM, kdy to šlo obloukem 😊
@0805nikol malá blila taky často se kojila, někdy měla období že blila taky právě třeba hodinu po kojení neztravene mléko bylo to období týdne asi jinak klasicky blila i docela dost ale přibírala nad rámec takže jsme to nechali být a se zavedením příkrmu ti bylo uz supr občas si ublinkla ale jen výjimečně .. ale ma tendence se přejídat porad takže občas bleje i ted na roce například dneska to bylo všude .. takze ja hlídám kdy je konec jídla.. a ona toho moc nesni ma malý žaludek nebo hodně pije a ted ji rostou zuby takže jídlo katastrofa a vybíravá takže točíme tak 4 jídla co jí to co dřív měla rada najednou nechce jíst.. je to furt neco 🤪🤪
Prober to s doktorkou. Já vím, je to hrozný. Ono člověku přijde, že prostě to mimino vyhodilo úplně všechno. Obě moje děti měly reflux. Dcera ublinkavala po kouskách mezi kojením furt. Syn to měl trochu zase jiný, ublinkaval hned třeba po kojení. Navíc jeho to i bolelo, dceru možná taky, ale asi to nedávala tak najevo 🙂. Zlepšilo se to u obou až někdy roku, kdy se začaly vertikalizovat.
Takže do tý doby antirefluxni opatření - zvýšená poloha v postylce, kočárku. Po kojeni krknout, pokud možno hnedka nepokladat. Mít sebou náhradní oblečení atd. Nám doktorka doporučovala buď Nutriton ten zahustí (prášek + plus voda - vznikne gel dáš před kojením) nebo gastrotuss baby sirup dává se pět minut po kojení. Ten zas vytvoří jakoby zátku, aby se to nevracelo. Tohle období se prostě musí přežít než se vytvoří ta záklopka.
Reflux i blinkání jako takové bývá velmi často doprovodným jevem u potravinové alergie, nejčastěji alergie na mléčné bílkoviny. Pediatři si to velmi často neumí spojit dohromady. Tudíž bych se zaměřila i na tuto možnost (osobně bych na nic nečekala a ze stravy vyloučila v prvé řadě mléčné bílkoviny, které vadí největšímu procentu dětí).
@martulka88 no to nevim kolik vypije, nevažim😄
@0805nikol uvidíš, alergie to být může a nemusí. Podstatné je o tom vědět, že ta možnost existuje. Kdyby se začaly objevovat další příznaky - od psychické nepohody, nespavosti, přes zvýšené teploty, záněty očí, výtoky z uší, rýmu, respirační potíže, meteorismus, kyselé stolice, hleny ve stolici, po obstrukční bronchitidy, astma, atd., tak bych opravdu zbystřila. A rovnou tedy vyvracím to, že pokud nejde o blinkání do oblouku, tak je vše ok, u těch alergií fakt oblouk být nemusí. Ale samozřejmě bych vám oběma přála, aby to bylo jen o tom, že se prostě přepije a ublinkne si do úlevy.
Syn také dost ublinkával, převlékala jsem několikrát denně. Byl na UM. Po každém krmení ještě opravdu hodně plakal. Byli jsme na gastru a byl zjištěn reflux. Dělali jsme jen opatření… pak to přešlo s příkrmy, ale až s těmi vydatnějšími. Takže cca kolem 6-7 měsíců. Nikdo nic jinýho neřešil. Mě pak přišlo divný proč tak pláče, když je do syta najedený… začal se objevovat ekzém, nic na nej nezabíralo a doktoři neřešily.. tak jsem řešila já. Koupila jsem v lékarně UM bez bílkoviny kravského mléka a najednou po krmení neplakal, a ekzém do týdne zmizel. Šťastné a veselé mimi. Teď má mléko už jen ráno a kolikrát ani to nechce, už jí normálně s námi. Bude mu rok. Tak to jen moje zkušenost
Miminko se může přepít mateřského mléka. Z vlastní zkušenosti. První dítě se přepíjelo od narození, hodně přibíralo a také hodně blinkalo. Jednou jsem ho neuhlídala a přepilo se tak moc, že blinkalo a zároveň mu teklo mléko i nosem. A to bylo ve zvýšené poloze. Nemohlo dýchat a zadusilo se mi, promodralo… pozor na to!!! Musela jsem dávat první pomoc… Byl to hodně náročný začátek.
Slova PLDD: “Raději, ať se dítě přepije a poblije, než ať dostanete zánět.” bych v žádném případě nebrala na lehkou váhu.
Taky by mělo pomoci, když postýlka nebo kočárek nejsou úplně vodorovně, ale u hlavičky malinko výš. Kamarádka dávala kočárek se spicím miminkem, které mělo reflux předními kolečky na malý schodek co měli doma na chodbě. Manžel jim posunoval rošt v postýlce, aby byl taky lehce z kopečka.
Zkusila bych občas nosit v šátku/nosítku, aby byl i ve svislé poloze.

Dcera teda na UM, ale blila od 3 týdnů do cca půl roku. Od 7. měsíce to vymizelo a zlepšení bylo až s příkrmy. Hrozný období a převlékání 4x denně nastalo ve 3 měsících, kdy se začala přetáčet na břicho. Neudělala jsem s tím nic, některé děti to tak mají.