Jak naučit 2leté dítě spát doma?
Zdravím máte radu jak uspat dítě doma ? Od narození je dcera zvyklá spát jen v kočárku přes den. Ale chtěla bych už učit na spaní doma. Večer je zvyklá usínat se mnou v posteli. Režim máme takový že vstává ráno mezi 6:30-7 h a chodí spát mezi 11-11:30. Ale kočárek přeci jen uvozi nevím jestli by neměla být vzhůru dýl a dát jí až bude fakt unavená no. Aby usnula.
Děkuji za rady
@palja no jenže dcera pohádku jakože knížku ještě úplně nechápe takže spíš chce koukat na ty obrázky v knížce. Já se jen bojím že mi usne třeba až v 1 nebo tak 🤣 a večer pak až v 9 a dýl což nechci je zvyklá na 7h být vzhůru odpoledne. Ale naučit ji to chci i pak kvůli školce aby byla zvyklá usínat v posteli 😊
@monivi2001 já jsem právě nekompromisní. Měla jsem na holky čas, byla jsem doma. Pak u druhé dcery jsem musela jít po třetích narozeninách do práce.
Takže jsem si prostě lehla s nimi. Když nechtěly pohádku, tak se prohlídla knížka, nebo se může pustit nějaká relaxační hudba na uspání. TV a tablet určitě ne, to by nespaly.
Ale jak jsem psala, někdy trvalo i hodinu než usnuly 😄😄🤦♀️
Teď když je mladší nemocná a má ji na starost manžel, tak jí spát po obědě nedává. A ta malá chudinka čeká až přijdu v 16 hodin z práce a čeká až si se mnou lehne. Teď má 3 roky.
Takže určitě je lepší jí naučit spávat. Pak je horší když bude přetažená.
@palja No to ona jako spí hodinku každý den jenže prostě chodíme ven za každého počasí s kočárkem no. Neříkám že to je špatný zas je dobrý že může spát kdekoliv ale prostě bych chtěla jen naučit taky spát doma v posteli. Nedávno jsem to zkoušela a nakonec jsem to vzdala a šly jsme ven no 😂 ale zkusím ještě zítra ji dát přes den jak je zvyklá večer se mnou do postele 😊 ale čím že spát ještě potřebuje a bojím se toho že usne třeba až 12:30 což je normálně zvyklá už vstávat 🤣 a večer mi bude skákat v posteli ještě v 10 😊 to nechci no
@monivi2001 no ale ve školce chodí teprve po půl jedné spát a vstávají po druhé hodině. Takze klidne ji dej spát později.
kvůli školce? A v kolik myslíte že se chodí spt ve školce? Unás se ve 12 obědvalo, než to děti dojedli, umyli se, převlékli se tka bylo půl 1, pak poslouchali pohádku a někdo usnul hned někdo až v v 1 hod. Jeden syn po obědě spal 1hod, nebo i vůbec druhý 3hod - každý je jiný a má jiné potřeby, u druhého jsem to právě přestala řešit režim režim aby tohle a támhle to a věřila jsem jemu a ono to fungovalo. I když spal do půl 4 v 8 už zase ležel a spal
@monivi2001 já to tedy začala praktikovat o hodně dřív, asi v roce, kdy byla venku zima a nechtěla jsem mrznout 🙈 ale dělala jsem to úplně ze začátku tak, že jsem si nachystala pokoj(zatemnila okno, předtím pořádně vyvetrala) a šla s malou ven, až jsem viděla že usíná, šla jsem s ní honem domu honem do postele a douspala doma v posteli. Kroužila jsem jen kolem baráku, abych to stihla. No a zkracovala tak dobu v kočárku, až jsme přešli jenom na postel. Teď naopak neusne v kočárku vůbec, ani nikde jinde venku nebo v autě. Ještě byla zvyklá že jsem ji v kočárku dávala mlíko před usnutím, to jsem taky venku přestala dávat a dala až v posteli, což bylo pro ni znamení spánku.
Náš malej taky usinal jen v kočárku nebo autě. Teď jsou mu dva roky a 3 měsíce a sám od sebe začal usínat v posteli. Koupily jsme takovou tu domeckovou postel, dám mu do ruky flašku s mlíkem a lehnu si vedle něj, jakmile usne odcházím. 🙂 spí tak 2 až 3 hodiny. 🙂
@veroniquecz no zkusím ona vydrží do 12 úplně v pohodě 😊 jen se bojím že když je zvyklá být vzhůru 7h odpoledne a bude min že bude večer dlouho vzhůru no uvidíme
Knížku jsme na usínání nikdy nečetla - pohádky jsme si prostě vymýšlela (a často dost velké kraviny, ale byl to zajímavý relax i pro můj mozek).
Ale jinak staršího jsme uspávala kojením. Když jsem po druhém roce odstavila, prostě o denní spánek přišel - přes den neusnul, spal o to dýl v noci. ... uznávám, že ve školce začal 'spát' až v odkladovém ročníku, jinak chodil domů vždy po-o.
@monivi2001 dcera mi spala pres den take jen v kocaru. Zkusila jsem parkrat uspat doma, ale nikdy to neklaplo. Kolem toho 1.5 az 2.roku asi 3x doma usnula, ale vzdy byl velmi narpcny den s aktivitami dopoledne i poobede a usnula treba u pohadky na tv treva v 16h😅. Od 2 let nespala doma pres den vubec. Ani v kocaeu, ani v satku. Ve skolce ji pak spani vubec problem nedelalo. Takze ja bych to nechala tak jak vam to ted vyhovuje a neresila co bude az....
Já jsem ve školce vůbec nespala a učitelka na mě hrozila tím okýnkem ve dveřích. Furt to vidím.
@monivi2001 Syn vstával vždy mezi 7-9ráno a chodil spát po obědě. Spal od cca 13.hodiny do 15.hodiny maximálně, kdy jsem ho dyžtak budila. V 18 koupání, večeře a mezi 19.-19.30 postýlka, teď už je v posteli. Ve 2,5 letech si odboural odpolední spánek úplně. Když někde jedeme, tak usne hned v autě a má dny, kdy je unavený a lehne si. Ale většinou už nespí po obědě.
Tak se povedlo 😊 usíná doma v posteli říkám jí kdo všechno dělá hájí a ona poslouchá a během 10 min spí posunula jsem jí spánek z 11h na 12 a je to ok 😊
Akorát teda musím budit ráno aby v noci spala 11h spala by totiž klidně i 12 ale to pak už nechce spát přes den ale do večera nevydrží už máme vyzkoušené. Ale to buzení mě celkem štve. Ráda bych aby se ráno budila sama 😊

@monivi2001 já jsem si s dcerami lehla, přečetla pohádku a spaly. Joo někdy skákaly i hodinu, ale pak si zvykly.
Ta malá je od 3 let ve školce a tam se taky po obědě jde hromadně lehnout. Tam je unavená, tak hned usne.