icon

Jak řešit obavy z nepřibírání ročního dítěte?

mispin4
8. lis 2025

Ahoj všichni, jdu se za vámi vypovídat, už fakt nemůžu.

Dcera má zítra 1 rok. Váží necelých 7kg, výšku upřímně nevím, minule měla 69 a v úterý nás čeká roční prohlídka, které se fakt děsím. Máme u doktora zdvižený prst a pořád řeší, že malá je drobná. Nicméně klepu zdravá.. každé prohlídky se hrozně desim a snažím se malou nakrmit co nejvíce a aby se i napila, abychom navážili co nejvíc a byl co nejvíc klid.

Krevní testy jsou ok. Je to prostě nejedlik. Ale vím, že jídlo má ráda a jsou dny, období, kdy baští krásně

Vůbec není vybíravá. Během tohoto období nabere třeba nějaké gramy a roste to hezky. Jenže pak zase přijdou zuby, které snáší velice velice špatně a celé to zase nabere zpátečku. A pak váha stojí ... Mezi 10 a 12 měsícem přibrala jen 200g, pořád to kolísá a stojí, teď spíš ubírá (měla i horečky, to chápu).

Jako vím, že už potřebuji pomoc spíš já , ale nevím, jak to řešit.

Nevím, jak zklidnit moje nervy. Dneska snědla naprosté minimum zase. Neumím se od toho odpoutat. Bojím se prostě, co mi zase řekne.

Pro představu, má to mít po kom, já ve 2 letech měla 7,5 kg a máma se se mnou moc natrapila. A teď bych snědla všechny kolem, jídlo miluju..

Je tu také někdo, jehož dítě má teď rok a nebo v roce mělo necelých 7kg??? A bylo vše v pořádku? 😌😌

nikoulinka
8. lis 2025

@mispin4 ahoj 🙂 Měla jsem to tak u obou dětí... Nás teda Mudr nesekyrovala. Já, i manžel jsme malí, drobní. Byla ráda, že přibyl jen nějaký gram. U nás se rozhodne nejednalo o kila 😅 Dnes má malý 9, malá 7. Oba se vytáhli, nejsou nějací vychtrlí, zdravotně v pořádku, ani netrpí na nachlazení, apod. Takže pokud jsou u vás krevní testy ok, malá se ti zdá v pohodě, dej na svůj instinkt a buď klidná 🙂 Mudr ať se dal řídí podle svých tabulek... Ale ty se nenechej rozhodit 🙂

mispin4
autor
8. lis 2025
@nikoulinka

@mispin4 ahoj 🙂 Měla jsem to tak u obou dětí... Nás teda Mudr nesekyrovala. Já, i manžel jsme malí, drobní. Byla ráda, že přibyl jen nějaký gram. U nás se rozhodne nejednalo o kila 😅 Dnes má malý 9, malá 7. Oba se vytáhli, nejsou nějací vychtrlí, zdravotně v pořádku, ani netrpí na nachlazení, apod. Takže pokud jsou u vás krevní testy ok, malá se ti zdá v pohodě, dej na svůj instinkt a buď klidná 🙂 Mudr ať se dal řídí podle svých tabulek... Ale ty se nenechej rozhodit 🙂

@nikoulinka ahoj, mockrát ti děkuju 🙂 ! To mě uklidnilo teď...A vzpomeneš, kolik teda měli kg v roce? Čistě orientačně?🙂 Chytám se každého stébla.

nikoulinka
8. lis 2025
@mispin4

@nikoulinka ahoj, mockrát ti děkuju 🙂 ! To mě uklidnilo teď...A vzpomeneš, kolik teda měli kg v roce? Čistě orientačně?🙂 Chytám se každého stébla.

@mispin4 malý měl váhu cca 7.1, malá 6.9... velikost oba nosili v té době 68 😅

mispin4
autor
8. lis 2025
@nikoulinka

@mispin4 malý měl váhu cca 7.1, malá 6.9... velikost oba nosili v té době 68 😅

@nikoulinka ach, takže úplně totožné.. no každopádně dneska je bez večeře, co už😄👌

nikoulinka
8. lis 2025
@mispin4

@nikoulinka ach, takže úplně totožné.. no každopádně dneska je bez večeře, co už😄👌

@mispin4 u nás večeře byly taky boj 😅 Snídaně výjimečně (to jim zůstalo dodnes). Přes odpoledne ale celkem pojedli - také ale záleželo na náladě 😅 Takže, za mě, fakt v klidu 🙂 Malý dneska sní víc než já, větší porce, i si přidá 😅 Doroste do toho 🙂

somalicats
8. lis 2025

Prvorozená dcera, těžkej nejedlík, v roce měla 7,3 kg. Teď jí je 22 let, má 164 cm a sežere, na co přijde. Rozjedla se víc až ve škole. Třetí dcera, taky celkem nejedlík, v roce měla 7,1 kg, taky nosila v té době vel. 68. Je drobná doteď (je ve 4. třídě), jí už líp. Chce to pevný nervy.

mispin4
autor
8. lis 2025
@nikoulinka

@mispin4 u nás večeře byly taky boj 😅 Snídaně výjimečně (to jim zůstalo dodnes). Přes odpoledne ale celkem pojedli - také ale záleželo na náladě 😅 Takže, za mě, fakt v klidu 🙂 Malý dneska sní víc než já, větší porce, i si přidá 😅 Doroste do toho 🙂

@nikoulinka tak to je super, že se to u vás tak spravilo, snad budeme mít podobný průběh🤓

mispin4
autor
8. lis 2025
@somalicats

Prvorozená dcera, těžkej nejedlík, v roce měla 7,3 kg. Teď jí je 22 let, má 164 cm a sežere, na co přijde. Rozjedla se víc až ve škole. Třetí dcera, taky celkem nejedlík, v roce měla 7,1 kg, taky nosila v té době vel. 68. Je drobná doteď (je ve 4. třídě), jí už líp. Chce to pevný nervy.

@somalicats mockrát děkuji za uklidnění, nervy jsou velice potřeba..🙂!

nikoulinka
8. lis 2025
@mispin4

@nikoulinka tak to je super, že se to u vás tak spravilo, snad budeme mít podobný průběh🤓

@mispin4 ještě ve školce jsme dost bojovali. Ale je fakt, že nám hodně pomohla paní učitelka - byla úžasná 🙏 A už je to v pohodě 🙂 Věřím, že u tebe to bude taky fajn 🤗

cilkat
9. lis 2025

Jednak si prosím uvědom, že lékař není žádný dráb, který ti určuje, na čem zamakat, jinak přijde trest. Pokud z něj máš tento pocit, je to špatně (a ne nutně jen na tvé straně).
Lékař je někdo, kdo ti má pomoct udržet tvé dítě zdravé a dobře se vyvíjející. Takže ne, nesnaž se problém maskovat (žádné "aspoň napít, ať naváří aspoň něco") nezkresluj výsledky. A pokud to vypadá, že tam problém je a lékař jen poukazuje a neví, jak ho řešit, nechte se poslat k odborníkovi. Vlastně, pokud se vám něco nezdá (na což zníte), nechte se k odborníkovi poslat určitě. Uleví se vám i obvodnímu lékaři. ... Odborník zná mnohem horší případy a nejspíš vám řekne "no, dobrý to není, ale dá se s tím žít".
Řešili jsem synovo nejedení od zhruba roku a půl (reálně už od půl roku, ale nebylo to tolik vidět, dokud byl kojený) do nějakých tří let, kdy nám řekli "ještě vás můžeme poslat na endokrinologii a začít mu dávat růstový hormon... ale... on přibírá - pomalu, ale setrvale, takže... to asi necháme plavat a kdyžtak přijďte" ... Zlomilo se to ve čtyřech letech, kdy přešel na příkrmy mladší brácha (který je žrout) a příklady táhnou... starší konečně začal jíst taky a tím i růst a přibírat.
Důvod? Starší je vysokofunkční autista. Má jinak nastavenou smyslovou soustavu. Zjevně mu vadí některé struktury a chutě víc, než by jeden čekal... Tak prostě než se vystavovat té míře nepohodlí, tak jedl jen základní minimum, které "musel". Teprve u bráchy pochopil, že jídlo může být požitek a... začal to zkoušet taky. A našel pár takových, kde to funguje i jemu.

Ale uznávám, že kolem jeho dvou let, jsme byla zoufalá a každé jíslo byl prostě stres... často pláč na obou stranách. A to už jsme byly v péči dětského výživového poradce. Nepomohlo nic. ... Kdybych tenrát byla ochotná věřit tomu, že "on se rozjí", ušetřila bych si hodně nervů. A asi i jemu. Ale... nebyla jsme toho schopná.