icon

Jak zařídit spaní dvou dětí v jedné místnosti?

4. kvě 2025

Ahoj, třeba jste někdo řešil něco podobného a poradíte mi jak na to. Máme dvě malé děti skoro 2-5let. Starší uspáváme u ní v pokojíčku a v noci přechází k nám do ložnice. Mladší uspávám v posteli v ložnici, neboť má přiraženou postýlku k naší posteli. Dostáváme se ale do bodu, že starší vytlačuje manžela. Máme k dispozici dva dětské pokojíky. Přemýšlela jsem že z jednoho bych udělala hernu a z druhého spací místnost se skříněmi na oblečení. V plánu bylo, že je naučím spát spolu v jedné místnosti a až budou chtít v budoucnu být každý zvlášť, dostane každý svůj pokojík. Původní jsem plánovala, že budou mít každý svojí postýlku. Ale vzhledem k tomu že jsou oba dva kontaktní, a vyžadují u uspávání mazlení bude asi nejlepší řešení jim tam dát společnou velkou postel. To bude pohodlnější i pro mě když je večer budu uspávat můžu ležet mezi nimi. A tak se jdu zeptat, měl jste to někdo podobně? Mělo to úspěch nebo ne? Moc možností není, zvětšit kapacitu spaní v ložnici nepřichází v úvahu, už takhle tam jsme nacpaný. Bohužel ani jedno dítě nemám naučené aby usínalo v noci samo, objevili kojené cca do dvou let a tedy byli zvyklí spát s námi, žádné takové to odložit do postýlky a jít.... Ne že bych to chtěla ale věřím že to spoustu věcí usnadňuje.

kristyn86
4. kvě 2025

Ja mam deti naturou trochu jine. V jedne posteli by mi delaly bugr a neusnuly,pokopaly by se atd. Nebyly tedy zvykle spat s nami v posteli,mame manzelskou pouze 160cm kvuli mistu. Kazdy byl u nas v loznici v postelce. Starsi dostal svuj pokojicek ve 2 letech,mladsi k nemu sla kdyz ji bylo neco pres rok a starsimu cca 3,5 let. Mladsi teda moc kontaktni nikdy nebyla. Starsi cca do 4,5 let neusnul sam,uspavali jsme ho. Meli v jednom pokoji spani,v druhem hernu. Nejdriv chodila spat mladsi,pak starsi. Pak jsme je sjednotili,precetla se pohadka a oni uz sami usnuli. To nam ale fugovalo jen chvili,cca rok -rok a pul a kdyz synovi bylo necelych 7 let a dceri 5 let,pokoje jsme rozdelili. Protoze jinak furt mluvili,hadali se,skakali po posteli atd...
Na chate mame na spani jednu velkou manzelkou postel a pro me je to peklo. Bud musim oba dva zvlast dat jit spat nebo lezim mezi nimi,ale trva vse dele,protoze furt melou...Ve vasem pripade bych volila treba dve postele,ktere se daji dat pak zvlast,protoze jak dlouho bude chtit spat starsi s mladsi?

autor
4. kvě 2025
@kristyn86

Ja mam deti naturou trochu jine. V jedne posteli by mi delaly bugr a neusnuly,pokopaly by se atd. Nebyly tedy zvykle spat s nami v posteli,mame manzelskou pouze 160cm kvuli mistu. Kazdy byl u nas v loznici v postelce. Starsi dostal svuj pokojicek ve 2 letech,mladsi k nemu sla kdyz ji bylo neco pres rok a starsimu cca 3,5 let. Mladsi teda moc kontaktni nikdy nebyla. Starsi cca do 4,5 let neusnul sam,uspavali jsme ho. Meli v jednom pokoji spani,v druhem hernu. Nejdriv chodila spat mladsi,pak starsi. Pak jsme je sjednotili,precetla se pohadka a oni uz sami usnuli. To nam ale fugovalo jen chvili,cca rok -rok a pul a kdyz synovi bylo necelych 7 let a dceri 5 let,pokoje jsme rozdelili. Protoze jinak furt mluvili,hadali se,skakali po posteli atd...
Na chate mame na spani jednu velkou manzelkou postel a pro me je to peklo. Bud musim oba dva zvlast dat jit spat nebo lezim mezi nimi,ale trva vse dele,protoze furt melou...Ve vasem pripade bych volila treba dve postele,ktere se daji dat pak zvlast,protoze jak dlouho bude chtit spat starsi s mladsi?

@kristyn86 děkuji za odpověď, těžko říct jak spolu dlouho budou chtít být. Třeba to nebude klapat už ani na začátku. U nás je problém že starší neumí usínat sama, takže jí uspává večer manžel a já uspávám mladšího. Původně jsem myslela že když je dáme do jedné postele, že je můžu uspávat oba naráz. Otázka je jestli to bude klapat,. Dále jsem původně myslela že koupím dvě samostatné postele, ale trochu se bojím toho že kdybych si pak k jednomu z nich lehla tak začne ten druhý jecet proč neležím u něj 😂😂

gruyerre
4. kvě 2025

My spíme všichni v ložnici, ale pokud to u vás není možné, zdá se mi také nejlepší dát je do pokojíčku na velkou společnou postel, kde je uspíš a zbytek noci se tam můžou spolu tulit (než se probudí a naskáčou vám do ložnice 😀 )

cherie24
4. kvě 2025

My tak máme pro děti ve věku 5 a 3 a je to hrozně fajn. 🙂 Obě děti jsme z ložnice vystrčili ve 2 letech, ale do ložnice chodí ještě stále celkem pravidelně. Máme pro ně postele do L, jednu větší 1x2 m, kde uspávám obě děti na naráz. Druhá postel je menší, do té pak druhou dceru přenášíme po usnutí nebo si tam vleze před usnutím a já obě děti naráz hladím dokud neusnou. Ve spacím pokojíčku máme velkou šatní skříň do L, tam mají holky oblečení a já tam mám v horních policích deky, povlečení apod. V herním pokoji mají holky 2 stěny z kalaxů, bazén s míčky a králíka. 😃 Pokojíčky zvlášť si neumím představit. 🙂

cilkat
4. kvě 2025

Řeším u mnohem starších dětí, ale aktuálně přesouváme děti do jejich pokojíčku. Je tam palanda tohohle typu: https://jysk.cz/loznice/detske-postele/palanda-... Obě děti spí na spodním patře, horní patro je království plyšáků (+ tam často spává i kocour) . Zatím se opravdu netváří, že by chtěli spát každý zvlášť, plánuji, že až jeden z nich tu touhu projeví, odstěhuje se na to horní patro palandy. Ale je fakt, že neplánuju zatím oddělané pokoje, i když máme v bytě místnost, která by to umožnila (Ale je přímo pod střechou a v létě je tam fakt pekelný vedro).

kristyn86
4. kvě 2025

Ano,na to pozor. Lehnout si jen k jednomu nejde 😂 Bud s kazdym postupne nebo mezi deti 😀 Vyzkouseno. U nas spolecne uspavani je na dlouho. Moje deti jsou strasne ukecane,prekrikuji se atd...Ale chce to vyzkouset.