icon

Jak zvládnout stres z mateřství a únavy?

18. únor 2022

Holky asi mě ukamenujete a budete na mě hnusné, proč jsem si pořizovala dítě atd.. beru to, jen bych spíš místo toho raději radu nějakou prosím vás o to… mám syna s manželem, ale manžel jezdí do ciziny kvůli práci, takže jsem vecne doma s malým sama je mu 16 měsíců, já ho tak milovala a stále miluji, ale už toho mám prostě dost. Moje maminka už není a tchyně katastrofa, takže jsem na nej furt sama😞 nemám vůbec naladu na nic ani na nikoho, pije mi už krev a vše co mám, teď poslední dobou jen a jen řve, provokuje a neposloucha. Dela blbosti a mě už to začíná všechno vadit, teď dělal kraviny s dveřmi, zavřela jsem je a on je otevřel na just a neposlouchal, říkám skripnes si tam prsty a dostanes ještě na zadek, tlemil se a udělal to, takže já misto pofoukani ho capla, dala na zadek a dala do pokoje, vůbec mi nevadí ze řve, už jsem imunní protože řve furt. Teď třeba od 7 je vzhůru a spal 5 minut a je ready jako byl spal 3 dny snad a já už nasrana, chtěla jsem aby se Prospal a já měla klid,taky nic. Nemůžu vůbec nic, strašně mě to ubiji proste… prejde to? 😩

Strana
z2
autor
19. únor 2022

@levandule_k Psala jsem poprvé, je Nás tu xxx tak nevím proč já bych měla psat něco víckrát
To je problém, tchyně si ho nevezme protože je závislý na mě

levandule_k
19. únor 2022

Neber to jako útok na svoji osobu, ale nedávno tady byla diskuze, kdy autorka psala velmi podobný příběh jako ty, vyčerpaná z dítěte, kamarádky s malými dětmi nemá, její kamarádky jsou bezdětné, dítě furt na prsu, věk 16 měsíců, manžel sice je, ale pracovně v cizině. Pomoc žádná...

Rozdíl, ty nemáš maminku, s tchýní to neklape, v příběhu výše matka sice žila, ale velmi neochotná hlídání, ty máš syna, ona dceru, rétorika velmi podobná jako u tebe. https://www.modrykonik.cz/forum/narocne-situace-s-detmi/jak-zvladnout-narocne-chovani-batolete-rady-pro-maminky/

Kromě pár rozdílů to vypadá jako ty...Navíc je to také anonymní diskuze. Když tady píše někdo, kdo má určitou historii, nemám důvod podezření, že se ptá na to samé po 150 a také je to snáze dokazatelné 🙂

Podobná diskuze je tady.

Taky velmi podobná variace https://www.modrykonik.cz/forum/jsem-na-deti-sama/jsem-unavena-mama-jak-ziskat-klid-a-soukromi/

Tak se nezlob, že mě napadlo, že tady píšeš pořád jedna osoba stále dokola, aby to nebylo tak okaté, občas lehce změní detail příběhu.

Jestli jsou to všechno různé tazatelky, tak by se matky neměly bát odsouzení, za to, že situaci zvládají, tak jak zvládaní (nezvládají) a neměly se bát říct si o pomoc a trvat na svém, aby okolí pomáhalo.

U tebe bych svoje pocity probrala s psychologem, eventuálně alternativní terapie, ono neuškodí si v sobě uklidit.

natysnovec
19. únor 2022

Ahuj a odkud jsi?

kapii
19. únor 2022

Ahoj, podle toho co píšeš jsi hodně nešťastná a vyčerpaná. Chápu tě. Ale ten malý človíček za to nemůže. To, že si chce s tebou hrát, že chce kojit, že potřebuje tvoji pozornost, je normální. To, že je akční a testuje hranice, je taky normální. Nehledala bych cestu, jak předtím utéct, ale jak to udělat tak, aby vám to fungovalo. Spousta věcí je jen o nastavení v hlavě. Co tě baví a zároveň jde dělat s dítětem? Na čem můžeš slevit v domácnosti, aby jsi získala víc času pro sebe? U nás třeba fungovalo být opravdu hodně často venku, podle hesla není špatné počasí, jen špatné oblečení, klidně i třikrát denně. Dítě mohlo zkoumat, objevovat okolí, což batolata baví a ani tolik nevyžadovalo prso tak jako doma, bonus byl po takovém vylítání lepší spánek a menší bordel doma - když jsme tam nebyli, neměl ho kdo udělat. Nebo si zpříjemnit to kojení, nebrat to jako otravu, ale jako čas, kdy si můžu přečíst knížku, poslechnout podcast ve sluchátkách. Co by se třeba stalo, kdybys navařila na dva, tři dny a tři dny neuklízela a všechen čas, který ti zbyde, když dítě spí bys věnovala jen sobě a spala a relaxovala? Je taková představa pro tebe přijatelná? A co trávení víc času s tchýní - nemyslím tím, že by sis s ní nějak pokecala ty, ale do budoucna, čím víc si na ni malý zvykne, tím dřív a radši se pak od babičky nechá pohlídat. A manžel taky asi není pryč nonstop nebo ano? Tak v době kdy je doma si naplánovat třeba masáž nebo něco jen pro sebe. Je to náročné období, ale chce to hledat cesty, i když nejsou na první pohled patrné. Držím palce.

autor
19. únor 2022

@levandule_k Moc děkuji, je Škoda, že se nepodepsaly, protože jsem mohla s nimi zkusit navázat kontakt, já jsem si dala anonym kvůli tomu ze mi to přišlo hrozně blby to psat tak na tvrdo a styděla jsem se.. nevím jejich důvod, ale se mnou to nemá nic spolecnehox

autor
19. únor 2022

@natysnovec Praha zlicin..

natysnovec
20. únor 2022

Skoda. Klido bych pohlidala. Ale.jsme od sebe daleko 😓🤷🏼‍♀️

autor
20. únor 2022

@natysnovec jsi moc hodna děkuji 😞❤️

natysnovec
20. únor 2022

Rada pomuzu kdyz to jde. Vim,jake to je. Taky nemame hlidani nijak extra ..🤷🏼‍♀️

autor
20. únor 2022

@natysnovec Jsi zlata, opravdu respekt 🥰

dixi86
20. únor 2022

Tohle znám, ale se dvema detma. S jednim sem to davala, i kdyz sama obcas byly dny podobne. Ale tohle uz je hodne pres caru ve vasem pripade. V prvni rade prestante kojit, pokud vas to otravuje a maly uz je jen zavisly na cucani. Kojeni v tomhle stavu nepomuze diteti a uz vubec ne vam. Tatinek je nekdy doma? az bude doma, 3noci at uspava on(budete trpet hlavne vy), ale pak bude klid a pokoj. Ve druhe...je tchyne spatna a zla nebo jen nechce k ni? dite je zvykle jen na vas, zvykejte pomalu i na tchyni. Je to jedina babicka a pokud to neni furie, budte za ni rada, i kdyby s nim byla jen jako byla. Dite potrebuje i nekoho jineho nez matku. Chodte s nim do hernicek, i kdyz tam musite pomahat s nim. Je to jine prostredi, ale deti jsou tam vetsinou hodnejsi a stastnejsi. Chodte hodte ven, odrazedlo, hodne chodit. Neco ho bavit musi. Venku se vyvetrate a dite trochu vyblbne. A tatinek, pokud je nekdy doma, at vam da prostor. Pokud tatinek neni nikdy, tak jsou hlidaci tety a na tu hodinu, dve to zvladnete oba. Drzim pesti.

natysnovec
20. únor 2022

❤️

graag
21. únor 2022

To je mi moc líto. Musí to být hodně náročné. Rozhodně bych se snažila najít psychologa, protože jak to popisuješ, tak to dost zní jako deprese. To neznamená, že tě zavřou do blázince jak jsi popisovala, ale spíš budeš mít si s kým popovídat o svých problémech atd. Možná i medikaci ti předepíšou pokud bude potřeba.
Na druhou stranu = jak už tu někdo psal, on cítí, že ty na něj nemáš náladu a že se prostě necítíš nejlíp. Děti hodně zlobí ne pro to, že by to byli malí ďáblící, ale protože je to v určitých situacích jediná možnost, jak ví, že dostanou pozornost. Dokážu si představit, že i když jsi unavená a už to honě nedáváš, pořád se o něj bojíš a nechceš, aby se zranil atd. Takže když tak zlobí, ty ho okřikneš a on vidí, že dostane tu pozornost.
Myslím, že by vám oběma prospělo kontakt s více lidmi, třeba dětská skupina na pár hodin. I když třeba tam na začátku nebude chtít být, nebála bych se. Vypadá to, že je na tobě hodně závislý (není se čemu divit, když vidí prakticky jen tebe), ale třeba po pár hodinách v dětské skupině si zvykne být i s jinými dětmi a lidmi, jinak si hrát atd. Vůbec bych se nebála nebo nestyděla že zlobí nebo nechce bez tebe být, ono by v dětské skupině měli být profesionálové a poradit si s tím.
Chápu, že to může být finančně náročné, ale třeba jen pár hodin ti může hodně pomoct trochu vypnout a odpočnout si.

smajlinka
21. únor 2022

Z vlastní zkušenosti vím, že mě moje dítě nejvíc štvalo, když jsem myslela víc na sebe než na něj. I když to někdy byly prostě lidský potřeby, které jsem nemohla uspokojit - potřebovala jsem jít na WC, najíst se, napít nebo si odpočinout. Nemohla jsem dítě nechat řvát a jít si udělat, co je potřeba. Proto jsem třeba nedočkavě čekala až usne a byla z toho už totálně v pr*eli. Když jsem si uvědomila, že když budu myslet víc na potřeba dítěte (např. těsný kontakt) a budu v klidu, rychleji usne a já budu mít čas udělat, co potřebuju (třeba si právě v klidu dojít na ten WC).
Co mě ale hrozně vyčerpávalo, bylo kojení, když už bylo dítěti víc jak rok. Dle dvou mých Dr. mu už stejně mléko nic nedávalo a mě zbytečně ubíralo. Tak jsem prostě kojit přestala, mlíko bylo do dvou dnů pryč a mě se postupně začala vracet síla a chuť do života. Ale chce to dopovat se vitamíny a minerály.
Jinak soucítím, tyhle tvé pocity znám, taky jsem je občas měla. Nemáme vůbec žádné hlídání, manželství jsme obětovali dítěti, bohužel... naštěstí jsme starší a stihli jsme si něco užít bez dětí.

autor
21. únor 2022

@smajlinka Děkuji všem moc holky 😊

Já popravdě nevím jak to s tím kojením udělat, syn cucá opravdu skoro furt a někdy zase má den, že skoro vůbec a to je pro mě síla. Moje prso je za 2-3 hodinky naplněné z velikosti A na D, opravdu hodně… takže nevím asi bych si musela ty prsa svázat nebo nevím, mléko se mi tvoří dost pořád…

ele_nka
21. únor 2022

Je to těžké být na dítě sama, co partner když je doma? Přebírá směnu aby sis aspoň trošku odpočala? Můj muž pracoval přes týden a doma byl jen o víkendu. Takže jsme se domluvili, že o víkendu je jeden den jen můj a nedělám vůbec nic! Hrozně mi to pomohlo tohle těžké období přežít. Ve dvou letech syna se to začalo lepšit a teď ve třech, už je zlatíčko.

2hanah
21. únor 2022

Proč do blázince??? Tohle je normální vyčerpání a pocity z bezvýchodného stavu, znám to taky a dobře, psycholog by byl jistě prospěšný, ale chvíli bez dítěte a spánek ještě víc, nebyly by penízky občas na jesle nebo nějakou chůvu? Určitě by se Vám ulevilo, aspoň vidina nějakých dnů jen pro sebe.

verinka88hb
21. únor 2022

Jesle a do práce, - jedině si odpočinout a být s dospělými, pak se budeš domů i těšit. Mám to stejně, sice mám už 4,5 letou ale v práci je mi prostě líp....

hariska
21. únor 2022

Jak píšou holky. Začarovaný kruh. Když nejsi v pohodě, není dítě. Já to mám takhle s osmiletou holčičkou. Když není nikdo z rodiny, zkus chůvu a běž dělat, co tě baví. Bude ti líp a zvládneš všechno.

Strana
z2