icon

Kdy jste poprvé dítě plácli?

andrrriiik
5. kvě 2015

Holky,jen tak pro zvědavost a statistiku.V jakém věku jste dítko poprvé plácli přes ruku nebo přes zadek?Děkuji za odpovědi 🙂

Strana
z5
sabuse1
25. kvě 2015

ještě přidám zkušenost z minulého měsíce kdy bylo Emě 16 měsíců - ano je to holka, ale uvádím jen pro představu - šly jsme ven, nasedla na motorku a v ruce ještě držela kačenku tak jsem jí řekla,že buď pojede na motorce a kačku nechá doma protože by se jí špatně řídilo nebo si nechá kačenku, pojede v kočárku a motorka zůstane doma, trvalo to asi 5 minut než jsme se "dohodly", nakonec si nechala kačku a sedla si sama do kočárku, obě jsme byly spokojené, dostala možnost výběru, sama si rozhodla a bylo to bez scény. Jasně,každé dítě tohle neudělá a bude si trvat na svém, jen jsem tím chtěla poukázat na to,že už i takovýhle prcek dokáže uvažovat a moc dobře rozumí tomu co se po něm chce. A určitě se to nedá praktikovat např.někde u silnice aby si dítě rozhodlo jestli vletí pod auto nebo ne, ale tohle jsou spíš takové ty maličkosti na kterých to jde krásně trénovat - jak svou trpělivost tak emoce dítěte

madrilena
25. kvě 2015

@sabuse1 🙂 ano, připouštím a docela bych uvítala, kdyby třeba i některé maminky, které mají opačný názor připustily, že za určitých okolností určité věci fungovat nemusí 😉

sabuse1
25. kvě 2015

@madrilena: za určitých okolností určitě ne to je jasné🙂

ducik
25. kvě 2015

@janinek funguje si představím, ze když něco řeknu, klidně xkrat, setká se to s nějakou odezvou. Bohužel u nás naprosto většinou jediná odezva, ze se usměje a pokračuje v cinnosti. Pokud jsou dalsi kroky k zamezeni, napr. podrzeni ručky nebo odneseni, řve jak tarzan, ale snaží se pokračovat, dokud buď nejdeme úplně pryč nebo se neodnesl předmět zájmu. Fungovat podle mě je reagovat alespoň zastavením činnosti, dle naléhavosti v hlase. A to nemyslím řvaní. člověk mluví jiným tónem, pokud jde o něco vážného (např. Spadnutí kamsi nebo odkudsi). Nebo si snad myslíš, ze očekávám poslechnuti na slovo od 16m mimina?

ducik
25. kvě 2015

@sabuse1 ježíš nikdo netvrdí, ze domluva nefunguje nikdy. Já jen řekla, ze nefunguje u nás! Je vidět, ze mentální schopnosti stejně starých dětí jsou diametrálně odlišné. Můj 16m syn by VŮBEC nepochopil, ze je něco buď a nebo. Buď motorka nebo kachna.

madrilena
26. kvě 2015

@sabuse1 někomu to jasné evidentně není 😉 pořád tu vidím stereotypní uvažování: já mám dítě se kterým to jde, tak to musí jít bezproblémově u všech.... to je jako kdyby člověk s rychlým metabolismem tvrdil tomu s tím pomalým, že udržovat postavu si může každý (tím myslím bez přičinění) - to je taky blbost

sabuse1
26. kvě 2015

@madrilena: chápu🙂 ale stejně tak tady pořád zaznívají názory,že to prostě fungovat nemůže protože...a tisíce "výmluv", věř,že kdybych si nezažila s Vítkem to co zažívám nikdy bych se do téhle diskuze nezapojila, ale díky radám psycholožky co změnit na sobě, jak přistupovat k němu vidím,že to fungovat může, jen to netrvalo týden, ale rok, prostě hledala jsem ten způsob a našla ho🙂

betelgeuzz
26. kvě 2015

Já ještě přidám svoji zkušenost, už jsem ji párkrát do podobných diskuzí psala. v době, kdy jsem čekala starší a asi do jejího půlroku jsem narážela na podobné diskuze, kde psaly některé matky, že vychovávají dítě bez plácání. Já si tehdy říkala, že jim děti budou skákat po hlavě, že takhle teda já vychovávat nebudu. Ale protože nerada kritizuji něco, co neznám, a ony často zmiňovaly knížku Respektovat a být respektován, půjčila jsem si ji z knihovny. ne proto, že bych podle ní chtěla postupovat, ale abych ji zkritizovala. Jenže ta knížka mě dostala. POchopila jsem, že vychovávat bez plácání, neznamená nevychovávat. Dnes podobných knížek existuje víc, např. Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly, Do nitra dětských emocí, Vychováváme děti a rosteme s nimi... Mám jich plné album. Takže kdo chce, může si něco přečíst. Ono ty rady zde jsou trochu vytržené z kontextu, máte pocit, že na vaše dítě nezaberou, ale v těch knížkách se dočtete celý koncept, nejde o jednu radu na konkrétní situaci, ale o cellkový přístup, jak k těm situacím přistupovat a každý si to pak přizpůsobí svému dítěti.

veronikakoucka
4. čer 2015

@betelgeuzz mohu se jen zeptat na ty ostatní metody,docela ráda se nechám poučit a poradit.

betelgeuzz
4. čer 2015

@veronikakoucka já to psala o pár příspěvku dál, poslední příspěvek na 1. stránce.

lenka5731
4. čer 2015

@betelgeuzz já bych řekla, že v první řadě a především záleží na dítěti. Nevybavuju se, že bych mladší (3 roky) někdy musela plácnout a že bychom se nedohodly, v klidu, úplně bez problému. Za to moje starší dítě ... Dnes jsem opět hlídala dva tříleťáky a byl to balzám na nervy, oproti tomu, když jsem sama s mou starší 🙂 🙂

betelgeuzz
4. čer 2015

@lenka5731 vidíš, já mám zase pocit, že čím jsou starší (3 a více), tak se dá domluvit daleko líp, než třeba v těch 2.

lenka5731
4. čer 2015

@betelgeuzz u mojí starší je to právě naopak... dokud byla malá, tak to šlo, ale je to čím dál tím horší. Čím dál chytřejší, drzejší, prudčí. Je fakt hodně divoká, hlučná. Když mě zrovna nepokouší něčím jiným, tak aspoň skáče a řve 100x dokola třeba "gumkáčská kniha, babagugu" (dnešní verze). Nějaké NE (popřípadě: Mlč, tišeji, jdi si skákat do pokoje nebo na zahradu, neskákej metr vedle mě) a podobně absolutně nebere jako odpověď. Dělá si jen to, co sama chce, víceméně je taková od narození, ale s věkem je to víc a víc vidět. 🙂

lenka5731
4. čer 2015

@betelgeuzz v některé diskusi jsem si četla tvoje tipy.
Zeptala jsem se tedy dcery, jakou domácí práci by si chtěla zvolit a tu bude pravidelně vykonávat (aby neměla pocit, že jí despotická matka nařídila vytírat a luxovat). V rozmezí tří týdnů jsem se jí za příznivé konstelace třikrát zeptala, co by si chtěla vybrat. Dvakrát byla odpověď žádná, prostě mlčení. Jednou mi řekla, doslova, že si nevybere nic, protože budu dělat vše já a ona se bude jen válet u tabletu. 🙂 Asi před dvěma dny jsem ji poprosila, ať přinese nádobí ze zahrady. Rovnou mi řekla, že ho nepřinese, protože se jí nechce. Po půl hodině jsem se jí ptala, kde je to nádobí, a ona mi odpověděla "venku, řekla jsem ti přece rovnou, že ho nepřinesu" 😀 😀 Ale minulý týden jsem ji schválně neodvezla na její oblíbený kroužek, tak se jí možná pomalu začne trochu rozsvěcet, má i světlejší chvilky.

veronikakoucka
5. čer 2015

@betelgeuzz tak to musím na PC,na telefonu se to špatně listuje...musim říct,že já své dvě holky také nebila,ale je bití a bití a myslím si,že některým dětem občasné plácnutí neuškodí,ono když dítko ubližuje druhému ať už plácne svého rodiče nebo ubližuje zvířeti doma,je potřeba když domluva nepomůže a on to dělá i nadále,mu ukázat,že to bolí a jak jinak,než že ho plácnete přes ruku ,u nás tohle bylo zapotřebí jen jednou a pak vážně pochopila,že jak říkala au,že se to nedělá.Nicméně jsem zvědavá jaký bude to naše třetí dítko v klučičím provedení 😊

dzungala
Autor odpověď smazal
smallinka
23. čer 2015

@dzungala na videa jsem koukla, celkem mě to zaujalo něco už jsem o tom dříve slyšela, jen nechápu jak aplikujete na 4 měsíční miminko? můžete uvést příklad?

dzungala
Autor odpověď smazal
dzungala
Autor odpověď smazal
stelar
24. čer 2015

Nevíte, kde můžu vidět toho průvodce uspáváním? Na stránkach nevýchovy to nemůžu najít. Ani odkaz na 14 denní rychlokurz zdarma. Díky.

smallinka
24. čer 2015

@dzungala tak to je super že vám to takhle funguje a že máš stále nervy takhle na ni mluvit 🙂 ono je to asi jiné s jedním miminem, mám dvojčátka a občas mi ty nervy tečou....pak toho lituju klasika. Ale teď je to mnohem lepší, myslím že nejhorší byly začátky. Proto že se cítím snad klidnější tak hledám nějakou inspiraci ohledně výchovy atd. Právě nejsem o tom úplně ještě 100 procent přesvědčená. Pač švagrovci tuto metodu myslím taky dělají, jednou se zmínily o nevýchově, malé jsou 4 roky a je neskutečně panovačná, neumí poděkovat ani poprosit a vlastně si dělá co chce. tak nevim jsou situace právě kdy bych přesně nevěděla co říct, aby to bylo jakoby domluva.....ale určitě vyzkouším myslím si, že je to tím, že dítě cítí z matky ten klidný hlas a to ho uklidní. naopak když matka zase nemá svůj den a je protivná, tak dítě taky. možná že to švagrovic dělají špatně, protože dítěti nedávají důsledné mantinely nebo to neumí podat, nebo je to prostě povaha po rodičích 😖

misulinka44
24. čer 2015

Přes ruku dostal poprvé asi v půl roce, když škrábe do krve, nebo trhá chlupy psovi. Vždy nejdřív říkám ne, udělej malá, ale když stále pokračuje, tak ho plácnu... Ani to moc nezaregistruje🙂 Přes zadek ještě nee, je malej 🙂

smallinka
24. čer 2015

@misulinka44 no já nevim mě přijde docela jedno jestli plácneš přes ruku nebo přes zadek prostě si ho plácla a dítě má z toho stejný pocit ne?

misulinka44
24. čer 2015

@smallinka přes zadek beru jako prostě přes holou, na to je malý... Ale plácnutí přes ručku je spíš takový upozornění, že tohle ne. když dělá ručkou něco, co nemá, tak přes ní dostane(malinko)... Přes zadek se dává většinou starším dětem, když třeba neposlouchají atd

smallinka
24. čer 2015

@misulinka44 aha já myslela normálně na plenu...přes gatě. tak to jo.....

misulinka44
24. čer 2015

@smallinka to nevím, proč bych dělala, to by asi moc nepochopil 🙂 Když ručkou něco uděla, tak přes ní dostane, ale zadečkem nic neudělá 😀

smallinka
24. čer 2015

@misulinka44 asi se to dělá pro to, že zadek je dost oplácaný tukem a nebolí to tak jak přes ruku 😀

misulinka44
24. čer 2015

@smallinka však já ho přes tu ruku spíš rychle ,,pohladim,, než placnu😃

dzungala
Autor odpověď smazal
dzungala
Autor odpověď smazal
Strana
z5