icon

Kdy můžu s novorozencem do metra?

lastovenka
19. kvě 2019

Ahoj holky potřebuju dojet někam metrem. Mám 14ti denní miminko. Můžu s ním do metra nebo ještě ne?

kosi_cek
19. kvě 2019

Tak metro tu nemáme, ale trolejbusem jsem jela s dvoudenním miminkem a vlakem čtvrtý den po porodu, žádný problém, mám několik dětí, takže už jsem si vyzkoušela lecos. Miminko jsem tedy měla vždy u sebe v šátku...Za mě tedy lepší metro, než se s ním trmácet kdo ví jak dlouho jiným způsobem přes městský provoz.

astyna88
19. kvě 2019

Muzes s nim,kam chces...

kepu
19. kvě 2019

@lastovenka jestli potřebuješ tak normálně jeď... Já musela s týdenním chlapeckem do supermarketu... 😊

ocetnicek
19. kvě 2019

U nás maminky normálně s takhle malýma jezdí... Já teda plánuji ze začátku do šátku či nosítka, ale budu muset taky brzy jezdit MHD kvůli školce staršího.

leilinka1234
19. kvě 2019

Oni maj novorozenci do metra zákaz? 😀

lastovenka
autor
19. kvě 2019

@leilinka1234 to ne😀 ale četla jsem že do 6ti týdnu by se nemělo tak mě zajímá jak to mají ostatní.....

leilinka1234
19. kvě 2019

@lastovenka však v pohodě 🙂 pobavil mě ten nadpis 🙂 nicméně, když musíš, tak musíš... To platí asi i o metru 🤷‍♀️

puhelin
19. kvě 2019

@lastovenka Obecne sestinedeli plati pro tebe i pro miminko - pro maminku hlavne proto, ze jsi z porodu oslabena, nachylna.
Za me teda cim pozdeji, tim lepe. My jsme na vesnici a dcera (dnes 26 mesicu) byla v obchodaku poprve az nekdy ve 4 mesicich. Hromadnou dopravou nikdy nejela. 6 let jsem bydlela v Brne v centru a odrazuje me to 🙂

michaela_2
19. kvě 2019

@lastovenka minimálně v tom sestinedeli bych se snažila volit jinou možnost dopravy. Mame 3 děti, takže chápu, že je to někdy složité zorganizovat, ale i tak bych to 6nedeli respektovala co nejvíc je mozne.

makronka222
20. kvě 2019

Musela jsem na urad. Po tydnu uz chodila starsi do skolky, jezdime busem. Diteti nic neni:D

marketa1218
20. kvě 2019

Tak ono to šestinedělí záleží hlavně na mamince, jak ho pojme. Některé ho třeba nedrží vůbec a s miminky si chodí kam a jak chtějí, není to samozřejmě zakázané, ale je to o pocitu každé maminky. Je to individuální. Já si ho zase dodržím ráda, abych měla jenom čas na sebe a na malou holčičku, ani návštěvy se v tomhle období nechystám moc pouštět. Chci klid a ať se malá zvládne hezky adaptovat, ale je to první miminko, tak vím, že ten prostor pro to mít budu a taky samozřejmě rozumím tomu, že někdy to fakt nejde.

kuliseks
20. kvě 2019

To same co bylo receno, tak je i za me.. je to o tom, jak to citis a co musis a nemusis.. ja neridim, takze kdyby bylo nutne, asi by nic jineho nezbylo nez jet mhd, ale jinak jsme sestinedeli drzeli i s pribuznymi.. proste navstevy pockaly.. samozrejme nejblizsi babicka a tak i do porodnice dorazily, ale moc dlouho si mimca nechovaly. Takze do mhd bych mela tehdy strach. Ale zase rikam, ze chapu, kdyz nekam proste musis a nemuzes to odlozit apod. Zase kdyz je miminko v kocarku a treba trochu zakryte na tu chvili, tak to musi byt v pohode.. ja ted mam jet s rocnim metrem na kožní a moc se mi nechce, kdyz jsou kolem spalnicky a neni jeste ockovany 😄ale my bydlime mimo Prahu a jsme tam jen obcas.. je mi jasny, ze Prazacky tohle neresi 😉

misulka84
20. kvě 2019

Ja bych jela, opravdu jen ve velmi nutne situaci. V metru je průvan, občas metro jako na potvoru zatroubí, nehledě na nachrchlance okolo☹

journals
20. kvě 2019

Pokud nemusis, tak bych metrem a jinou MHD v sestinedeli nejezdila. Preci jen je miminko citlivejsi a nachylnejsi. Minimalne mesic bych vydrzela. Pokud to jinak nejde, tak se asi neda nic delat, ale ja se primlouvam za klid pro vas oba

j.a.n.i
20. kvě 2019

Ja tedy nevim, ale kdybych ja osobne mela dodrzovat šestinedělí, tak dostanu poporodní depresi... Z lenosti jsem tedy jezdila autem, ale na nakupu jsem byla hned druhy den po navratu z porodnice, na srazu v nekuřácké hospode s týdenním a na celodenním skoleni asi s 3 týdenním. A neznam moc zdravejsich deti v okoli, nez ty moje.

deniskha
20. kvě 2019

já u malinké ještě v den propuštění byla v obchodě hold jíst jsme museli a manžel musel do prace 😅 a ani celkově jsme šestinedělí nedodrželi já bych šest týdnů doma zcvokla 😅😅😅 js m zvyklá na výlety procházky lidí okolo sebe 😀

drep
20. kvě 2019

@j.a.n.i kdybych měla být šest neděl doma, tak se oběsím a to jsem si domů donesla dvoukilové dítě a v prosinci. Ale je fakt, že brzy začla chřipková epidemie, tak jsme se pohybovaly mimo lidnatá místa. Ale na nákupu jsem sama byla hned druhý den po propuštění z porodnice (můj muž je skvělý, ale myslím, že by nedokázal vybrat padnoucí velikost kojící podprsenky). Ale teď bych se v Praze (předpokládám, že tam žije zakladatelka a nemluví o londýnském nebo jiném metru) s novorozence bála spalniček.

michaela_2
20. kvě 2019

Tak ona je jedna věc sedět na zadku zavřena doma a oproti tomu courat hned s čerstvým miminkem úplně všude ;)
Jasně, taky jsem byla po všech 3 porodech téměř okamžitě ok (díky za to!) a teoreticky jsem se cítila na to, podniknout cokoliv. Ale brala jsem trosku ohled na to miminko, které si zaslouží nějakou postupnou aklimatizaci. Takže doma na zadku jsme nesedeli, ale do metra, hospody atd. jsem děti první týdny nebrala 🙂
Ani jsem vylozene nikdy neřešila strašáka různých nemocí, spis jsem cítila, že chci miminku dopřát ty první týdny na světě v pokud možno co největším klidu (s co nejvíce mazlenim atd)

Tohle je ale na intuici každé maminky. Znama vzala rovnou z porodnice syna druhy den na jeho zapijeni do pivovaru a daří se mu výborně 🙂)

astyna88
20. kvě 2019

@michaela_2

Kdyz musis,tak musis....metro je nejrychlejsi zpusob dopravy a nez dite tahat busem s prestupy, tak jsem vzdy radeji take volila metro. Ja jsem i do porodnice jela metrem (mimojine) 😀 samosebou,ze se vyhnu pochybnym existencim,ale ty jsou vsude,hlavne v parcich...

astyna88
20. kvě 2019

@drep

Otazkou je,zda je sama matka ockovana. Ale nikde se neuvadi vekove slozeni nemocnych, jen pocet,pritom mnoho dospelych uz nema aktivni protilatky. Verim,ze se deti vic nakazi od rodiny,nez od nahodneho obcana venku...