Může to být autismus?
Mám syna, 3roky a 2 měsíce. PMV byl v pořádku. Od narození byl dráždivý a uplakaný. Protože měl cca 5 měsíců rýmu a v 7týdnech počínající zápal plic, chodili jsme hodně po doktorech, pořád dokola poslech plic, prohlížení krku. Doktorů se bál a bojí doteď. Říkala jsem si, že z toho vyroste, ale zatím to tak nevypadá. Nejsou to vlastně jen doktoři, ale celkově je vůči cizím lidem, nebo těm, které delší dobu neviděl, nedůvěřivý a nechce na sebe nechat i sáhnout. Když na něj tito lidé promluví, vypadá, jak kdyby se styděl. Podobné to bylo na hřišti. Na hřiště i písek chodit chtěl, nicméně po příchodu dlouho pozoroval ostatní děti, než se začal věnovat své činnosti (cca od 1,5r-2,5). Děti vyloženě nevyhledával, ale ani se jich nebál, nezapojoval se. Vykazoval spíše známky samotářství. Tato situace se v poslední době, zlomem 3. věku o dost zlepšila. Před 14 dny jsme se rozhodli dát ho do soukromé školky, na dopoledne. První den nebyl žádný problém, nechal se předat paní učitelce, vyzvedla jsem si ho, byl spokojený. Podle učitelek byl hrozně šikovný, na děti reagoval pěkně, prej je i organizoval, co mají nebo nemají dělat. Podruhé šel do školky po týdnu, ovšem při předávání začal řvát. Syn navíc neumí brečet, jen řvát (hystericky), když to na něj příjde. Volala jsem si potom do školky, jak to tam probíhá, tak prej chvíli brečí, když pláčejiné dítko, chvíli je v klidu. 3. den při předávání do školky to samé s tím, že hystericky ve školce křičel asi 1,5h. Pak se uklidnil a vše v pořádku. Když jsem si ho vždycky vyzvedávala, vypadal spokojeně. Jenže po tom 3. dnu se u něj objevily noční běsy...půl hodiny křičel "mámo domů" a když se "probral", ptal se mě, kam půjdu, když bude ve školce (vše jsem mu před nástupem a před každým odchodem vysvětlila). Ze školky jsem ho tedy díky těm běsům odhlásila a situaci chci momentálně řešit poradou psychologem. Náhodou jsem si četla o autistických dětech a poruše autistického spektra a docela jsem znejistěla....nevykazuje zájem o děti (ačkoli v poslední době se druží a "lumpačí"), vyvztekává si věci. Nemá rád, když na něj někdo cizí sahá (doposud)...i když ve školce, když mu paní učitelky s něčím pomáhaly, tak mu doteky nevadily (asi proto, že jsem na blízku nebyla já). Když na něj promluví cizí člověk nebo málo známí, tak loupe očima a dívá se ze strany na stranu, než se na něj podívá. Je na mě hrozně fixovaný a když jsem ho nyní zkoušela dát ke kamarádce, co má stejně staré dítko (které zná) cca na hodinu hlídání, tak se ode mně při "přebírání" odmítl odloučit, když jsem řekla, že jdu s mladší dcerou k doktorce. Taky pořád k něčemu čuchá...i k žíněnce na cvičení. Mohly by tohle být autismus?
@jerrysskating To je dobře, že vám autismus nepotvrdili. Byl syn testovaný v té Aple? Po přečtení vašeho příspěvku bych také podezření měla, ale tady se opravdu ukazuje, že tohle může opravdu potvrdit a posoudit odborník.
Ta raná péče je v aple a můžete ji kontaktovat ještě než se dostanete na to vyšetření-jsou tam moc skvělí lidi,je tam také nějaká čekací doba,ale ne tak dlouhá jako na to vyšetření.
@1baby12 Ahoj, já pracuju s malými dětmi s PAS a z toho co píšeš to rozhodně nevypadá jako jednoznačný autismus. Takže bych doporučila zatím nepanikařit 🙂 Dokonce bych řekla, že takhle může reagovat zdravé, ale třeba jen trochu samotářské, úzkostné a na školku ještě nepřipravené dítě. A potom bych chápala tu jeho snahu být jen s tebou a noční děsy.
Na druhou stranu - ona ta hranice mezi tím, co je už PAS a co ještě ne, je velice tenká a subjektivní. PAS se nedá nikde v krvi naměřit a jde o to, jak to zhodnotí ten, kdo dělá diagnostiku. Proto by měl být opravdu schopný a zkušený. Ono se taky může stát, že v hraničních případech jeden odborník diagnózu PAS dá a jiný ne. Nebo ji nejdřív dá a jak dítě roste a učí se, tak z těch kritérií jakoby vyroste a zase diagnózu nemá.
Už jsem ale viděla mnoho dětí, jejichž rodiče pediatři dlouho uklidňovali, že to dítě dožene a oni proto promeškali důležitý čas.
Navíc - způsob, jakým se pracuje s dětmi s PAS nikomu neublíží, takže je vlastně jedno, jestli dítě diagnózu má nebo ne, důležité je, jaké má problémy a jestli potřebuje v něčem pomoct.
Takže shrnuto - jestli cítíš problém, tak bych pro jistotu odborníky kontaktovala - ale opravdu ty, kteří mají s dětmi s PAS osobní zkušenost a také ti kromě diagnózy můžou konrétně poradit, co dělat dál. Odkud jsi?
Raná péče v APLA není špatná varianta, myslím a jsou i jiné možnosti. Když tak mi napiš do IP, jestli chceš, třeba mě někdo napadne dle tvého bydliště.
Ahojte. Mam synceka 18 mesiacov a od narodenia viem ze je iny a cim dalej sa to len zhorsuje a ja to uz musim riesit lebo si neviem rady. Na meno nereaguje ani na nic co od neho chcem, ak ano tak negativne, krikom , hadze sa o zem za vsetko, bije seba, mna... celkovo je velmi negativny. Hracky mi na ukazku nenosi, vacsinou ma kontaktuje len ked nieco potrebuje. Hra sa sam, lezi a tlaci si auticko. Casto je zahladeny , zamysleny. Je toho velmi vela. Chcem sa vas opytat ci nepoznate niekoho v mojom okoli- Vysocina kto sa venuje diagnostike, pripadne terapiam, neviem ako postupovat, koho najprv vyhladat, skusala som Aplu , cakacka je 11 mesiacov. Vacsinu casu travime v Cechach , skusam aj SK ale terapie musim riesit v CZ. dakujem .
@jana0881 zkuste kontaktovat někoho z centra terapie autismu. Zabývají se dětmi i takto malými. Stránky mají http://www.cta.cz/pobocky-c-t-a-/

@veruaj Vůbec jsem nevěděla, že tato možnost existuje. Moc děkuji za informaci 🙂