Pasení koníčků na konci 3. měsíce. Je v pořádku převažování a prohýbání?

kopba
13. říj 2020

Zdravím,
Mám dceru 3 měsíce. Myslela jsem si,že pásem koníčky tak nějak OK. Ale teď jsem se na internetu dočetla, že bych ji spíše měla motivovat na přetočení na bok a pak ji opatrně a pomalu pomocí se dotočit na břicho. Jr hodně živé miminko, ale na bok se jí ještě úplně nechce, spíš se do boku odrazu nohama. Když je na břiše tak hlavu nějakou dobu udrží zvednutou. Občas ale, začne hlavou jakoby klinkat, prohýbat páteř a nadzvedáva trochu ruce a pánev. To jsem taky četla že je špatně. Tak ji tedy chvíli nechávám na břiše a ruce dám pod hrudník a přidržím ji trochu zadek. Když pak začne zvedat moc hlavu a pánev, obrátím ji zpět na záda. Jinak to prostě nejde. Myslíte, že je to v pořádku? Že se takto převažuje a prohýbá.? Mám strach, abych ji tímto nějak neublížila a ona nepasla koníky špatně.

barmil
13. říj 2020

@kopba zeptala bych se pediatra, me syna kontroloval na 3mes prohlídce a to samé dělal doktor na kontrole kyčlí. Zkoušel s nim to paseni a kontroloval pater, sílu v rukách, otáčení hlavy atd.. Je důležité žádný krok ve vývoji nepreskocit, ony ty deti vědí, jak postupovat, posilují si svaly, které pak potřebuji k tomu dalšímu pohybu.. Určitě bych to nechala zkontrolovat, ať se v případě problémů začne včas s cvičením.

jednaholkaa
13. říj 2020

@kopba Ja bych sla k fyzio si to nechat zkontrolovat a nenechat se odbyt, ze je vse ok. Mala se take prohybala trochu, dva fyzio mi rekli, ze je vse v poradku a ted kdyz zacala chodit tak ma prohnute drzeni tela, nema podsazenou panev a nohy ma spicky. A je dost nestabilni a casto pada. Takze musime zpatky k fyzio. Na tvem miste bych sla k nekomu kdo dela Vojtovku..

puhelin
13. říj 2020

Ja zastavam nazor, ze jakakoliv pomoc diteti je skodliva. Mohlo by se (i treba nechtene, nevedomky) neco urychlit, preskocit nebo zbytecne odklonit a to vzdy uskodi. Takze jsem deti nijak nedotacela, nepridrzovala atd. Motivovala jsem tim, ze jsem na zemi u deti delala nejakou cinnost a oni me pozorovali. Mladsi pozoroval segru a vydrzel dlouho. Starsi jsem musela motivovat vic, protoze jsem asi nedelala dostatecne zajimavou cinnost. Kdyz uz to na ne bylo dlouhe, dali to najevo a polozila jsem je na zada. Coz treba delani tzv. letadla za me byl jeden ze signalu, ze je to nebavi, nebo uz je to boli. Postupne se ta doba vydrze prodluzovala, tim se zpevnovali.

slunea
13. říj 2020

Pokud to už na bříšku nedává, je dobře, že ji otáčíš zpátky. Bez správné opory o ruce bude zvedat hlavu spíš zádovými svaly a zvětší si nepoměr oproti břišním. Což si myslím, že bude ten problém - slabší břišní svaly (nemá diastázu?) Když leží na zádech, zvedá ruce a nohy? Motivovala bych hlavně k tomu. Kopat nožkama, mávat rukama. Ke správnému přetáčení bude potřebovat umět zvednout nohy a nešidit to odrazem ze záklonu. Ale otáčet bych neučila, dokud v té poloze neumí vydržet, nemusí to být to pravé.
Návštěva fyzio není od věci. Časem nejspíš bude třeba pohlídat, aby si zvládla sednout do šikmého sedu a ne mezi paty.
Mám 2 děti, syn na břichu nedával oporu o lokty, přepadával. Dávala jsem na bříško často a zpětně si myslím, že to bylo spíš na škodu (ale má diastázu a je hypotonický). Má 4 roky, sedá si mezi paty, nohy do X, břicho vyvalené. Bude potřebovat cvičit, ještě jsem se neodhodlala, ale jsem optimista a věřím, že bude ok.
Dcerka má taky diastázu, svalové napětí normální, nepásla ideálně, plazila se jako raněný voják, naštěstí brzy začala lézt, šikmý sed jsem u ní musela pohlídat, aby dělala. Oproti bráchovi ten vývoj měla lepší, tak uvidíme.

daasqua
13. říj 2020

Při pasení by se nemělo prohýbat a držet hlavu hodně zakloněnou, to pak bere špatnými svaly. Asi už při delším pasení nemá sílu v těch správných svalech a tahá to nesprávnými. My jsme správně pást uměli až v 3,5 měsících, kdy se tedy i shodou náhod začala sama otáčet ze zad na bříško. Od 2,5m jsme chodilo k fyzio (podobný problém), ukázala cvik, kdy jedna noha při pasení pokrčená a stranou, druhá volně rovná, k tomu opačná ruka pokrčená (na té váha), opačná za zády, a přitlačovat dítě k podložce. Lepší by to bylo ukázat od nějaké fyzio, můj popis je jen zhruba, ta by to i zkontrolovala. Nevím, zda cvičení s otáčením ze zad na bříško (horní nohu pokrčit a pomalu převážit na břicho, náš 2.cvik) pomůže se samotným pasením, ale u nás to bylo ve stejnou dobu, takže možná na tom něco je. Každopádně bych nechávala pást, jen když pase dobře, jakmile se začne flákat, tak bych to ukončila, ať si to nezafixuje. Jak moc je štíhloun? Pro hubeňoury je to těžší, mají moc těžkou hlavu 🙂

cinam
13. říj 2020

Doporučuji fyzio. Malej dost zaklanel hlavu a prohybal se a na fyzio nám hrozně moc pomohli. Stačily dva cviky formou hry a brzy byl dobrej 👍 doktorka to komentovala tak, že ho moc pozoruji a vše je ok. Žádanku nám nedala a na fyzio jsme chodili jako samoplatci, ale absolutně nelituji. Na otáčení má čas. Malej začal ve 4,5m na jednu a v 5,5m na druhou stranu. Taky jsme to pak trochu cvičili a zbytek už vzal fofrem (v 6,5m lezl, v 7 stál).

kopba
autor
14. říj 2020

@slunea rukama i nohama kope a hýba neskutečně, sama si nad hrudníkem už vezme hračku, nebo na chvíli chytí nohy.

kopba
autor
14. říj 2020

@daasqua Stihloun není, porodní váha 4 kg. Basti za 2.

kopba
autor
14. říj 2020

@cinam mohu vědět, kolik se tak platí?

cinam
14. říj 2020

@kopba v Plzni jsem platila 700 za jednu návštěvu, nakonec nám stačily 4 návštěvy