icon

Právo vzít dítě k psychologovi bez souhlasu druhého rodiče?

20. únor 2023

Holky zeptám se velmi obecně, aby se tu ta dotyčná nepoznala, kdyby tu náhodou byla... Partner má s ex dceru, styk nemají určený, ale většinu času je u matky. Máme dlouhodobě podezření, hraničící s jistotou, že se u nich doma dějou špatné věci. Bohužel holčička je velmi velmi introvertní, přecitlivělá a uzavřená a nedokáže se nám, ani nikomu jinému svěřit. Přesto vidíme, že je jak uzlíček nervů, často pláče, ale nikdo z ní nedostane ani slovo. Partner by jí rád vzal k psychologovi - ne proto, aby se ukázalo prstem na matku, věděla jsem, že děláš tohle a tohle. Chceme akorát, aby jí někdo pomohl se otevřít, dostat z ní ty démony a říct nám, v čem je opravdu problém a jak jí pomoct. A moje otázka zní, jelikož péče není určená, je normálně v rodném listě, má právo vzít dceru na vyšetření i bez souhlasu matky? Bude ho někdo vyžadovat? Nikdy by nám souhlas nedala, proto bychom se to pokusili před ní utajit. Pokud to zjistí, může z toho být problém?

Moc děkuji za odpovědi a pokud by někdo dál kontakt na ověřeného dětského psychologa v Praze, budu velmi vděčná 🙂

jancazao
20. únor 2023

Je to těžký... Já jsem dceru objednala a otci jsem to sdělila a souhlas nikdo nechtěl. Vzala bych ji tam i kdyby nesouhlasil.
Ale ve vašem případě nevím, třeba dcera neřekne otci skoro nic, prý se ho bojí. On zase tvrdí, že mu říká vše a problém je ve mě.
Nevím jak bych se rozhodla na vašem místě.
Co zkusit to probrat přímo s tím psychologem? Že máte podezření a říct to, co jsi tu psala...

martt
20. únor 2023

Tady bude asi záležet na konkrétním psychologovi. Naše psycholožka chtěla aby u vyšetření byli oba rodiče. V tomhle případě by asi bylo nejlepší aby partner zkontaktoval psychologa , kterého si vyberete vysvětlil mu situaci a ten by vám měl říct jestli ho veme s holčičkou bez souhlasu matky nebo ne.

iveta_neradova
20. únor 2023

Vyhledala bych konkrétního psychologa a konzultovala to s ním a podle toho bych se zařídila. Do spousty služeb chodí s dítětem jeden rodič, ať už jsou rozvedení, nebo spolu normálně žijí a neřeší se, co na to říká druhý rodič - zvlášť, když je tam podezření, že se u druhého rodiče děje něco špatného.

sorboni30
20. únor 2023

Malá může reagovat na změnu prostředí pri střídání u matky a otce. Taky jsme to měli.. partner má dceru (6let) a ta je v péči matky. Když k nám měla jet, nechtěla, brecela, sceny..pak když byla u nas,chovala se divne.. vyčůrala se klukům v pokoji vedle postele.. stávkovala, trucovala a ve výsledku rvala že nechce zpátky domů k mámě, protože chce být u nás.. tohle se dělo před pár lety. Dnes už si sedne a řekne otci v autě jak matka nadává na otce, navádí ji co má říkat a hlavně, aby si mě vůbec nevšímala a ignorovala mě. Takže mám doma tři děti. Nejmladší má rok, pak 8 lete dvojčata kluky.. a když přijde ona, absolutní nezájem, ignorace vůči mě a ještě žárlí na maličkou tak máme strach že jí něco udělá.. víceméně malá na ni sáhne a holka hned uhne a podívá se na ni výrazem že by ji praštila a ještě řekne že ji nemá ráda.
K psychologovi může zajít kterýkoli z rodičů... Já chodím nyní se syny, protože nechtějí jezdit k otci a jsou ve stresu a mají psych.problemy..

autor
21. únor 2023

@sorboni30 Děkuji, jak jsem psala, nechci to úplně rozepisovat do detailů, ale není problém v tom, že by se holčičce děla nějaká životní změna. Partner s ex spolu nežijí od jejího narození, tudíž ona je zvyklá, že táta a máma mají jiné partnery a pendluje. Bohužel bývalka, která je dlouhodobě bez vztahu, nemůže vydýchat, že je partner konečně spokojený. Takže malou navádí proti nám, chce po ní, aby odmítala společné aktivity a chudák malá v tom lítá jak nudle v bandě, protože neví, komu vyhovět, aby nikomu neublížila.... Tvůj příběh mi tedy nedává příliš optimismu, že čas všechno vyřeší 😀 Nechápu tyhle zhrzené ženské, které jsou ochotné devastovat svoje vlastní děti, jen aby se pomstily.

sorboni30
21. únor 2023

Já vím, promiň.. ale i to se děje. Každopádně tím navádění je v holčičce chaos a potřebuje psychologa, díky němuž se otevře a tam se uvidí co matka dokáže udělat s dítětem. Ovlivňuje, navádí.. (i otcové dokážou viz nás případ ) No prave. Děti se snaží vyhovět oběma rodicum..ale nici je to a v budoucnu zanechá nasledky. Držím palce

fouskovi
21. únor 2023

Bohužel to tak je manžel má z prvního vztahu dvě děti a už jsme je několik let neviděli bohužel je matka tak očkovala že naše pravda je nikdy nezajímala a dopadlo to tak jak je za manžela mě to mrzí má ještě dvě děti a nevída je

bigbig
22. únor 2023

Se synem chodím k psycholožce (měli jsme podezření na PAS), prošel si celou řadou vyšetření a protože jsem doma s dítětem a muž chodí do práce, chodím s ním všude jen já. Nikdy po mě nikdo nechtěl souhlas druhého rodiče (ale na rodinnou situaci se mě ptali).

jerrabina
2. bře 2023

Jak kde, na jednom místě souhlas nechtěli a byla jsem tam sama, zatímco ve výchovné poradně (dcera má problém se začlenit do kolektivu) chtěli buď souhlas nebo přítomnost i otce. U nás s tím naštěstí není problém a oba chceme pro dceru to nejlepší.
@fouskovi ono to nevidani je někdy pro děti lepší než pendlovani mezi rodiči kteří se pomlouvaji (a stačí jedna strana) 😔 Ale je to hrozné vždycky, když si rodič léčí komplexy na vlastním dítěti 😔😔😔