Probiotika. Je to skutečně tak?

klara319
4. bře 2020

Ahoj, dcera bude mít za 14dni 3mesice je plně kojena. Jen teda kadí jednou za cca 10 dní. Jinak prdíky odcházejí, bříško má měkké. Někdy mně přijde,že tlačí a nemůže se vyprázdnit, proto sem píšu.Davam ji Bio Gaiu a vitamín D od Terezie, piju jednou denně dětský hermankovy čaj.Četla jsem,že když budu jíst i já probiotika,tak by se jí to mělo zlepšit. Je to skutečně tak?

zuzita15
4. bře 2020

@klara319 a ma u toho nejaky problem - place, krouti se? Jestli je plne kojena, tak muze kakat klidne jednou za 2 tydny, moje dcerka taky tak kakala, MM je lehce stravitelne a nektere deti pijou jen to, co beze zbytku spotrebuji. Jinak si nemyslim, ze by nejake vyznamne mnozstvi probiotik proniklo do MM, tedy spis zadne

monaluza
4. bře 2020

Starsi syn jako kojenec kakal trikrat denne, mladsi jednou tydne. Deti jsou ruzne...

lucy_89
4. bře 2020

taky jsem slyšela o tom ,že když bere probiotika kojící matka, tak to má nějaký vliv na mateřské mléko. Jako určitě tím nic nezkazíš, pokud je budeš užívat. Buď to neuškodí nebo to možná pomůže 🙂

puhelin
4. bře 2020

Probiotika by se samostatne davat nemely. Davaji se k nejakemu leku, ktery muze streva unavit a probiotiky se vraci do normalu. Antibiotika, imunosupresiva, ... Pokud nema bolesti, nedavala bych nic. Ani dcerce, ani sobe. Starsi jsem prvni asi dva tydny take davala kapky, ale pak jsem zjistila (kdyz manzel nekolikrat vynechal), ze je to zbytecne. Jen jsem zbytecne plasila. Davala jsem ji vzdy vyprdet v klubicku pod tekouci vodou, hlidala si stravu a bylo to dostatecne. Syn nikdy zadne kapky nedostal, opet jsem si jen hlidala stravu a vyprdel se vzdy v klubicku. A chroupala jsem fenykl a kmin. Streva si musi zvyknout na jinou stravu (oproti obdobi v brisku).

krupka3
5. bře 2020

@puhelin A to je prosim z jakeho zdroje, ze by se probiotika nemela davat? Naopak jsou vice nez vhodna, uzivat by je mel kazdy.

puhelin
5. bře 2020

@krupka3 Zdrojem je muj gastroenterolog, primar v nachodske nemocnici, u ktereho se lecim s Crohnem. Nic se nema prehanet, dulezitejsi je pestra strava. Doplnky az kdyz je nejaka nahla zmena a kratkodobe.

krupka3
5. bře 2020

@puhelin Pestra strava ale nemocnym nebo nedovyvinutym strevum nepomuze se uzdravit, kdezto probiotika ano.

puhelin
5. bře 2020

@krupka3 Vsak to pisu. Pokud jsou streva oslabena leky, pak probiotika ano. Ale ne preventivne a ne samostatne. U kojenych deti zalezi na tom, jak se stravuje matka. A jak se stravovala v tehotenstvi. Do mleka se vzdy dostava to prospesne.

dmiska
6. bře 2020

@krupka3 on uz se začíná názor na probiotika pomalu měnit. Kvůli stěhování jsem teď měnila dětského Dr. a ten nový me taky překvapil tím, že by probiotika preventivně nedával a dokonce ani, když měl maly (11m) antibiotika doporučil nedávat preventivně, ale až kdyby byl problém.
Zkoušela jsem si k tomu hledat nějaké info a skutečně už nějaké zahranični zdroje všeobecnou prospěšnost probiotik vyvracely. Stručně řečeno - po užívání probiotik je nezridkakdy návrat vlastní přirozeně mikroflóry mnohem problematičtější než třeba právě po nemoci, užívání ATB.
Ale nejsem odbornik. Jen pisu, že názory jsou skutečně dnes už různé.
Btw malému jsem opravdu zkusila probiotika k ATB nedat, pri jejich užívání měl stolici častější a řidší, ale poté se to rychlé vrátilo do normálu.
Kamarádky syn měl jednou v životě ATB, probiotika mu dávala a prý měl pak zažívání rozházené několik měsíců. Psala mi tenkrát "asi to nestačilo". Tak si teď říkám - co když skutečně ta probiotika opravdu zpomalila obnovu vlastní mikroflóry? Kdoví..?

jelenice_zavodnice
6. bře 2020

@puhelin
@dmiska Souhlasim s vami holky, take jsem uz cetla nazory na dlouhodobe preventivni uzivani probiotik a jejich neblahy vliv na zdravi. Sama na sobe jsem pozorovala, ze dlouhodobe vysoke davky probiotik mi zpusobuji zdrav. obtize. Od te doby je deti dostavaji pouze v dobe vaznejsich nemoci nebo po atb ale ne preventivne. Mozna ani to nebude uplne to nejlepsi... A pro autorku
@klara319 jedna z dcer snad trhla rekord doby bez stolice. Dite vyhradne kojene a v obdobi tesne pred zavadenim prvnich prikrmu nekakala 20 dni. Dite zdrave a spokojene, prdiky odchazeli, nic ji nebolelo, vsechno stravila. Jenom starsi generace ma z toho vitr, nejsou zvykle na takhle dlouhe intervaly.

herbinaaa
26. kvě 2020

probiotika dávám své dceři taky. Dávám laktobacilky ve vysypávácím pytličku a je to více praktické než tobolky. Letos je bere vkuse, každy den. Jinak ale jenom současně s antibiotiky, nebo v případě zahraniční pracovní cesty