icon

Rady, jak naučit na nočník. Máte tipy? Zkušenosti?

zdenamestan
2. led 2020

Je nám rok a pul a stale se nadaří.. Narazila jsem na plenkove kalhotky bavlněné, prý se s tím děti rychle odnaučí. Máte s tím zkušenost? abych nevyhodila zbytečně peníze.

cuuza
2. led 2020

Zvladne zadržet moč alespoň na hodinu nebo déle? Pokud pořad učurava, tak musíš vydržet dokud nedozraje. Jinak učit v zimě je těžší, spíš trénuje po vyspani nočník, aby prvek věděl, co se po něm chce.

Můžeš se snažit jak dlouho chceš, ale dokud k tomu nedozraje, tak je to zbytečné. Jen ztráta nervů.

alcar
2. led 2020

Tak v roce a pul je na muj vkus jeste brzy. To zvladne v tom veku maloktere dite. Takze spílat nad tim, ze se “stale” nedari je fakt zbytecne. Za me kalhotky zbytecne. Ja ucila decka na nocnik az ve dvou letech a to cilenym posazovanim treba jednou za hodinu a kdykoliv se pocurali vedle, tak je vzit jak kocku a zase na ten nocnik posadit. Vsechny decka to do tydne pochopily. Pokud se delsi dobu nedari, tak treba na mesic toho nechat, nocnik schovat, at neslouzi na hrani a pak zase vyzkouset.

katgatoo
2. led 2020

Zkus se podívat na indianskou metodu. Nedávno to sepsala do knihy Vanda Schreierová. Dítě na to musí být zralé, jinak je to na nic zkoušet. Já ve dvou letech sebrala plenku a za 14 dni bylo víceméně vyřešeno.

veronikav31
2. led 2020

musí umět delší dobu zadržet moč.pokud učurává i 10xza hodinu,tak to neřeš.
Dceru jsme učili od 1,5 roku, byly hrozné scény při přebalování, syna učíme tak od 1,5 roku,ale dokáže moč zadržet i na 3 hodiny aniž by se počural.Nevysazuji a nikdy jsem to nedělala-myslíš za dítě nikoliv aby dítě myslelo na čurání.Oba když se jim chce čurat tak přešlapují a jsou nervozní,takže se jde na záchod a bezproblémů,syn mluví,tak si i říká.

verionka
2. led 2020

V roce a půl je ještě dost brzy. Počkali jsme do dvou a čtvrt, akorát začínalo leto a mohl běhat jen v trenkach a během tří dnů byl bez nich a v pohodě, od té doby se za dalšího půl roku počural asi jen dvakrát. Pokud to zatím nejde, tak bych to nehrotila a zkusila zase za pár měsíců...

vladienka
2. led 2020

@zdenamestan rok a pol je dost brzo.. ja som vzala plienky zo dna na den asi v 22 mesiacoch, po 3 dnoch takmer bez nehody. Takze za mna urcite doporucujem indiansku metodu

vladienka
2. led 2020

@zdenamestan jo a uprostred zimy je to fakt blbe, vydrzte aspon do dubna

jironymou
2. led 2020

Ahoj my jsme od roka a dva mesice bez plinek.Proste jsem je sebrala.Darovala kamaradkam nedavala ani na vecer.Prvni tyden peklo - kazdou hodinu na nocniku a pred spanim jsem sem se modlila, aby bylo sucho (byly 2 nehody)... ale druhy tyden uz to bylo ok a byli jsme bez plenek.Jen jsme proste ten prvni tyden byli zavrene doma... to byla hruza.

hanicka_k
2. led 2020

Podle mně je také brzy. Já počkala až byla dcera zralá, tzn. neučurávala a sama si uvědomila že má v plence načuráno a je potřeba vyměnit (a to ještě týden předtím mohla být v pokaděné pleně klidně celý den). Do 14 dnů naučeno i na noc a téměř bez nehod a bez stresu (2 roky a 2 měsíce). A to měla malá do toho ještě střevní virózu, takže jsem jí po týdnu vrátila plenku kvůli případnému průjmu a i přesto si říkala na nočník ikdyž měla plenku. Počkejte do léta a zkuste znovu 😉

mandala
2. led 2020

Mě teda nepřijde v roce a půl brzy, já měla všechny tři děti zhruba od roka bez plíny, říkat si začaly zhruba dva měsíce poté... Je to i o tréninku, nejen o tom, až dozrají... Jinak s těmi kalhotkami zkušenost nemám, já jim vždy plínu vzala a chodily normálně oblečení. Souhlasím s tím, že v zimě je to náročnější, ale jde to taky..

ajja87
2. led 2020

Já jdu taky proti proudu a tvrdím, že rok a půl mi nepřijde brzy.My začali posazovat hned jak prcek uměl sedět, prostě jsem dávala po každém spaní, při krmení,...spousta tu bude oponovat (byla tu už spousta těchto diskuzí a názoru), že to nemá nic společného s tím, že se vycura a chápe to,ale já myslím, že právě dítě to pochopí dost rychle a hlavně si zvykne ma nočník.Chapu, že malý děti nemají vyvinuté ty svěrače apod.Ale určitě čím dřív se začne tim líp...my už taky kolem roku a půl byli částečně bez plin(pouze na noc).

vladienka
2. led 2020

@ajja87 no vidite, ale posadzovali ste prpste hrozne dlho, od nejakych 8 mesiacov? U nas sme pockali rok a tristvrte a za 3 dni hotovo, nocnik znala aj bez toho aby na nom sedela xkrat denne... staci ze to dieta pochopi v hlave.. za mesiac sme boli bez plin aj na noc

veronikav31
2. led 2020

@vladienka já nevysazovala vůbec,dcera nočník bojkotovala od začátku,tak jsme koupili prkýnko na wc a pohoda.

hanicka_k
2. led 2020

@vladienka vidím to stejně 👍 mně by se nechtělo na čůrání myslet za to dítě půl roku i třeba déle. To si radši chvilku počkám a mám naučeno za pár dní (my to zvládly za 14 dní, jsou tací co to dali ze dne na den). Si nedokážu představit, že bych to řešila třeba několik měsíců 🤔

eithelwing
2. led 2020

Podle mě to prostě někdy chce čas. Dceru jsem tu a tam vysazovala, když se naučila chodit a bezpečně sedět. Někdy se zadařilo, ale bylo to spíš jen o takovém zvyku, že nočník existuje, máme ho. Pak měla období, kdy ho nechtěla ani vidět. Poté se blížily druhé narozeniny. Dala jsem plínky přes den pryč. Prvních nehod bylo požehnaně, dcera ale byla strašně vystresovaná, při každé nehodě řvala jak tur. Tak jsme si řekly, že na to kašleme.
O měsíc a něco se oteplilo ještě víc, běhala nahatá, tak jsme to zkusily znovu. A do týdne to víceméně bylo. Tu a tam jsem se obávala - cesta autem, nákup, ale nejlépe je se pak nevracet k plínkám. Prostě dát je na den pryč a do týdne se to buď zvládne, nebo dítě ještě potřebuje čas.

Prarodiče trochu měli řeči, že je to pozdě, ale nakonec viděli dobrý výsledek.

Nyní je dceři přes 2,5, nehoda se stane jen při opravdu šíleném zapálení do hry. Hlídat jsem jí musela u stromečku, aby si včas odskočila, jak byla ze všeho v rauši. Ale jinak to zvládá sama.

indiankaindianka
2. led 2020

Každé dítě to má jinak.
V roce a třičtvrtě jsem to přes léto začala taky zkoušet. Natěšená, že to půjde rychle. Venku lítal bez plen, Snažila jsem se mu to připomínat, dávat sama od sebe čůrat, pořád se ptala. Nemělo to smysl. Musela jsem na to ale přijít zkušenostmi. Přišla zima a viděla jsem na něm, že mu to prostě ještě samotnému nedochází. Vždy se koukl udiveně, když se počůral. Nočník začal krutě bojkotovat (ve 2 letech) .Přišla jsem na to, že má špatný. Měl takový malý, spíš pro holčičky. Koupili jsme obyčejný, větší, kde se mu "nemačkal" pinďa. Po chvíli na něj ale taky chodit nechtěl. Nenadávali jsme mu, vždy jen vysvětlili, že se chodí čůrat na nočník. I když to byly ze začátku nervy.. Ale, vzdala jsem to a řekla si, že až mu to dojde, řekne si. Chvíli na to nechtěl nosit plínu, tak jsem mu vysvětlila, že ať si ale dojde na nočník, až bude chtít pinďa čůrat. Ještě pár nehod bylo. Z ničeho nic pak začal sám od sebe odbíhat, ale čůrá ve stoje (2,4 roky). Máme pod nočníkem koupelnovou rohožku. Tím se to trošku nastartovalo. Na doma plínku neměl, do auta jsem mu ji dala. Po pár dnech ji nechtěl ani do auta. A jupí, jednoho dne si řekl cestou v autě, že chce čůrat. Od té doby chodí. Řekne mi ale, ať se nekoukám.. stydí se. Respektuji ho, pak ho pochválím.
U druhého vím, že to budu zkoušet, aby mu to nebylo cizí, ale určitě počkám, až mu to samo sepne. Jinak spíš trápíme sami sebe. Každé to má opravdu jinak.
Některé maminky jsou náporem tlačeni okolím a poslouchají, že už by teda mohlo chodit na ten nočník.. že jejich ... prostě srovnáváni s jinými. Naučí se to každý ;)

takyjedna
2. led 2020

Boze dej tomu diteti jeste s nocnikem pokoj.. Bodejt by se darilo, kdyz ma teprve rok a pul🤦‍♀️ My jsme zacali zkouset po druhých narozeninach a na dvou a pul to slo samo, ze dne na den. Bez stresu, bojkotu, scen a desatera pocuranejch gati za den..

zdenamestan
autor
3. led 2020

@cuuza urží i půl hodiny bez problému ..

cuuza
3. led 2020

@zdenamestan Ja bych pockala na jaro...