Silná orální fixace u dětí: Jak ji řešit?
Mám dvě děti, 2,5 roku a 15 měsíců. A obě, opravdu OBĚ, mají dle mého názoru brutální orální fixaci: oba musí všechno ochutnat pusou. Cpou si do pusy všechno od prstů, hraček, veškerých věci v domácnosti až po kameny, písek, olizujou venku kde co. Pořád napomínám, říkám, vysvětluju, ale vůbec nic se nemění. Není to o tom, že bych měla strach, že by něco spolkli, ani nejsem posedlá sterilitou nebo hygienou a myslím si, že imunita se musí nějak vybudovat, ale ty dva jsou fakt extrém. Fakt nemám v okolí žádné jiné dítě, co by to mělo tak extrémní. Dudlík mají oba jen na spaní. Musím říct, že mě to už docela unavuje, že je musím věčně napomínat, hlídat, vyhazovat venku věci z pusy, čistit obličej od všeho možného...🤦 Navíc to starší dítě má z toho na rukách ekzém jak si je furt cuca....
Máte někdo podobnou zkušenost? Zmizelo to časem? Dá se to nějak řešit? 🤷 Nebo to mám přijmout jako fakt?

Existují různé pomůcky, jako třeba https://www.kousak.com/ ... existuje na to zaměřená terapie dělaná většinou ergoterapeutem, zvaná smyslová integrace... Ale na obojí je ještě malý i to starší (i když ergoetrapeuti mívají přes půl roku čekačku a kolem těch tří let už to většinou jde) ... Je pravděpodobné, že se to bude časem mírnit, ale možná to úplně nezmizí nikdy...