icon

Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jarniboure
17. zář 2015

Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jarniboure
autor
18. zář 2015

@yamdena -- jasně, je to velká pálka, kterou platí stát. Ale např. já celou dobu s dětma pracuji na částečný úvazek. Není to samozřejmě plnohodnotně placená práce, ale i tak z ní odvádím ZP i SP. Nejsme jenom pasivní příjemce rodičáku. To mi spíš přijde nelogická ta "velká" mateřská, která se vyplácí v původní výši, pokud máš děti 4 roky od sebe. Tudíž už jsi 4 roky doma, většinou nevyděláváš a přesto dostaneš mateřskou jako těsně po odchodu z práce. Jasně, že je to příjemný, ale ty částky v tom musí být neskutečný.

michaela_2
18. zář 2015

@jarniboure Tohle je těžké. Já osobně fandím a obdivuji maminky, které jsou založené na 3 a více dětí. Je to krásné, velká rodina. Popřemýšlet se nad tím ale musí a je fajn, že to děláte.
Co se týče financí, to musíte vědět sami, jak jste schopni děti zaopatřit, kolik ušetříte a podobně. Osobně bych tedy viděla problém v tom, že jste dala pryč všechno oblečení a věci pro miminka 😉 .

Ohledně toho věku, jak tady někdo psal, že některé maminky po 40 teprve začínají........Uf 😀 Tedy, určitě ano, to nepopírám, ale přeci jen, tolik jich nebude 😉 . Ono je v podstatě jedno, jestli máte po 40 první nebo páté dítě. Pořád je to totiž o tom, jestli to dotyčné miminko, které se narodilo starší mamince, bude mít maminku funkční po tu část života, po kterou ji bude potřebovat. Samozřejmě vaše miminko by mělo tu výhodu starších sourozenců, že alespoň jeden z nich by se o něj postaral, ale zaručit se to nedá.
Já sama měla první dítě ve 22 letech, druhé o necelé dva roky později a toho třetího skřítka jsme tedy o trošku odložili, to je pravda, ale i tak bych jej chtěla stihnout ve svých maximálně 32 letech, o moc později už ne.
Mě se totiž líbí takový ten přirozený koloběh života. Líbilo se mi, že jsem ve svých 18 měla ještě tři prababičky. A doufám, že se toho u svých dětí také dočkám. Nechci se totiž těšit jenom z nich, ale také z vnoučat a stihnout zažít co nejvíc pravnoučat! S tím bych počítat nemohla, pokud bych měla miminka až po 40 roku 🙂.
Takže sama za sebe, já už bych do toho nešla, to je čistě můj osobní názor 🙂. Přeji Vám hodně štěstí, ať se rozhodnete jakkoliv!

jarniboure
autor
18. zář 2015

@cerlada -- to už jste měli s bráchou hodně velký rozestup, to musí být fakt náročný.
Bydlíme v Praze, tak je docela šance (i když člověk nikdy neví), že by děti na VŠ dojíždet nemusely, ani by nepotřebovaly kolej.
Sice bych nechtěla dětem bránit ve studiu, ale já chodila na brigádu už na gymplu, tak nějak počítm s tím, že i naše děti by si normálně našly brigádu. Vím, že to není jen tak, studium je náročný, ale přesto si myslím, že to jde, když se chce. Spíš to místo na studium a potřebný klid je složitější.

karlajasmine
18. zář 2015

@jarniboure Ahoj, ja bych ve tvem pripade videla nejvetsi problem v tom, az budou deti vetsi/dospele/maturovat/resit vysoke skoly/potrebovat i prave ten prostor a klid na samostatnost a na studium. Ja jsem ze 4 sourozencu, maminka mela nejmladsiho pred ctyricitkou a ted, kdyz jde nejmladsi na vysokou, je videt, ze nasi uz jsou docela ''jinde'' nejen s penezi (po padesatce uz se hur vydelava, pokud clovek nema fakt jistou praci) ale i s energii... clovek uz chce pred duchodem trosku resit vlastni zivot a porad musi resit zivoty svych deti. Nehlede na ty trable, ktere rodice resi s dospivajicimi detmi... problemy s alkoholem, u holek kolikrat nejake komplexy nebo naprosto nevhodne ''pritele''... vidim u nasich, jak si s nami uzili a jak je to vycerpavalo.
Nasi samozrejme vsechny deti miluji a ja sve sourozence take, co se tyce prostoru se to proste nejak udela.. spousta lidi zjie v byte a da se to, ale kdyz mluvim s rodici tak zpetne rikaji, ze presto, ze jsou strasne radi, ze nas maji, tak to vnimaji tak ze idealni vek na posledni dite je max.35
Zalezi to na vas, akorat zkus popremyslet jak bys to chtela mit na stari zarizene a jestli to bude s timto poctem deti mozne.

cerlada
18. zář 2015

@jarniboure Já jsem chodila na brigádu, ne že ne. Ale nechceš aby si pak děti platili za výdělek z brigády jídlo v menze, ne? Nemluvě o tom, že když máš rozvrh a VS sestavený tak, že jdeš na 3 hodiny do školy, pak 3 volno, pak další 4 hodiny výuky, tak se pak něco blbě hledá. Faktem je, že v Praze by to měli asi snazší, každopádně podle mě byste to opravdu i vzhledem k místu měli zvážit...

maagda
18. zář 2015

@yamdena o tu RD a PPM si myslím že to co říkáš je hloupost, děti se prostě rodí a matky musí odejít z práce a z čeho by byli. Všichni si RD a PPM zaslouží nech jde klidně i o páté dítě. Do práce stejně chodit musí po dětech.
@jarniboure teď k vám, nezlobte se na mě ale nemyslím si že mít 5 dítě ve vaši situaci je to nejlepší. Já jsem ze 4 dětí tak mám k tomu svou zkušenost a to jsme měli všechno. Myslím si že kdyby jste měli 5-té dítě by by jsme byli dost sobečtí na úkor vašich dětí. Oni si to teď nedovedou představit ale až někdy později by jim to docházelo. A za druhé si nemyslím že v tomto věku se musíte honit za dalším dítětem. Radši můžete si pak užívat než v 60 platit někomu vysokou školu.

jarniboure
autor
18. zář 2015

@michaela_2 -- jo, to je moc hezký, když má dítě dost babiček a případně i prababičku 🙂 Já měla prababičku do 6 let.
Já jsem s dětma začala o trošku později, holt jsem neměla pravého partnera. Takže logicky je to už teď o trošku posunutější. I moje mamka mě měla (na tehdejší dobu) později -- až ve 30 letech.
A myslíš, že je takový rozdíl, když mám poslední dítě ve 39, tak další třeba ve 42? Mně totiž přijde, že už teď budu (nebo jsem) stará máma. V tom "dožití" a fyzcických schopnostech asi hraje roli každý rok, ale momentálně mi přijde, že rok sem nebo tam není takový rozdíl.

karlajasmine
18. zář 2015

Na druhou stranu mas pravdu, ze to nuti ke samostatnosti... ja mam brigady pravidelne od 16ti let, v 19ti jsem se trvale odstehovala, neustale ke studiu pracovala, sporila si bokem.. vlastne vdecim rodicum za to, ze okolnosti nutily k tomu, abych byla samostatna dle meho nazoru driv nez nekteri moji vrstevnici, kteri byli ze 2 sourozencu nebo jedinacci a nemuseli resit zadne brigady atd. Diky brigadam a prace od ''ranneho'' veku mam pekny zivotopis a nemam problem se uzivit.. uz tak 7 let jsem si od nasich nevzala ani korunu.. bydleni, svatbu jsme si s manzelem poresili a zaplatili sami..atd..

shine2015
18. zář 2015

@jarniboure já ti to netozmlouvam jen to vidím trochu jinak....mě by třeba bylo liuto kdyby táta jel se sestrou na výlet a já nemohla......
A ohledně moře jsi to napsala hezky,přesně jsi vystihla - mě moře nelaka...otázka která mě napadá - nelaka ale more moje děti? Navíc Londýn,Tatry moře atd....to je podle mě už skoro jedno kam, prostě cesty do zahraničí jsou finančně náročné....a ČR je nádherná, ale já nebo my to máme tak, že dětem to zahraničí dopřát chceme.....a navíc pokud budou chtít na VS vše něco stojí...my čekáme třetí a zvažovali jsme to, manžel pracoval a i má nabídky že zahraničí, slusne placenou práci.....a ono i to bydlení atd mame domek, starší, postupně ho rekonbstruujeme a už teď přemýšlíme nad pokojiky....pokud jsou děti malé, chceme a máme je společně v jednom, ale až budou starší, budou se učit na druhém stupni,střední možná VS,budou potřebovat jednak soukromí a jednak i klid trochu být sám....neumím si představit bydlet s pěti dětmi v 3kk...to nemyslím ve zlem....

shine2015
18. zář 2015

@cerlada přesně....nechci aby naše derti musely na brigády aby mohly mít VS...určité ať na brigády jdou,ale ne aby z nich platily jídlo a základní věci....

jarniboure
autor
18. zář 2015

@shine2015 -- myslím, že to trochu špatně čteš -- když jede na výlet jen tatínek a jedno dítě, tak to není proto, že by další nemohlo, ale právě proto, aby mohli být spolu sami (jak ses ptala na ten čas, kdy se rodič věnuje jen jednomu dítěti). Jezdíme na výlety normálně společně a pak vždycky jeden rodič a jedno dítě a příští víkend zase jiné dítě, atd. Je to úžasný strávit čas sama jen s jedním dítětem, věnovat se mu opravdu na 100%, prožít spolu nějaké dobrodružství...

Ano, moře by děti asi lákalo. Ale v životě nemůžeš mít všechno co chceš. Co se týče koupání a "ležení" u vody, tak k tomu moře nepotřebují. Rozhled je už něco jiného, ale to nemusí získat zrovna teď. Já sama jsem za svoje cestovala do USA, Kanady...prostě kam mě to táhlo.

@cerlada -- menzu zrovna ne, ale třeba MHD si klidně mohou zaplatit z brigády.

koordinatorka_odboje
18. zář 2015

@jarniboure v poslední době je takový trend, že kdo má víc dětí = vyžírka státu a děti nedostanou potřebnou péči (= nadstandard v podobě mobilů, značkového oblečení a výletů).
Nevím, kde se to vzalo, mít děti bylo bráno vždy spíš jako oběť a zásluha, než osobní uspokojení a sebeprezentace, co jim můžu koupit. Tady tě asi nikdo za víc rození daňových poplatníků a našeho důchodu nepochválí, ale máš můj obdiv! Přemýšlela jsem, kolik dětí bych chtěla mít já, kdybych se nebála finančního a prostorového omezení, a musím přiznat, že určitě by nebylo jenom jedno. Jsi odvážná, že jsi šla už do těch 4.

cerlada
18. zář 2015

@jarniboure Tak MHD mi přijde ještě nákladnější položka, kord v Praze, než nějaká menza. A určitě děti budou chtít chodit na brigády, aby mohli jezdit MHD. To je přesně to, o čem mluvím. MHD, menza, počítač, skripta, knihovna, koleje, případně doprava, jsou věci, které by rodiče měli uhradit. Dítě si pak za brigádu může koupit kredit, oblečení, CD, prostě věci pro jeho potřebu, ale MHD? Nevím, mám na to asi jiný názor.

shine2015
18. zář 2015

@jarniboure ja se s tebou tady nebudu dohadovat a slovickarit. Mohla bych napsat to same,ze spatne ctes...a jet na vylet o vikendu s jednim ditetem mi prijde smutne....stejne jako nechat dite platit si mhd....i vychova nemuzes mit vsechno...myslim si ze se 4 natoz 5 ti detma jim to je i bude jasne nekolikrat....a k tomu mori prave ze to nema byt pouze o tom placnout se k mori...ale na vylet atd..a i rozhled..to ze se nekam podivaji....neumim si predstavit i jet na hory zalyzovat si na vikend do cr....jednak vybava listky na vlek a koupit si ram treba polevku a neco k piti....a tohle ja detem doprat chci prestoze nejsem vasniva lyzarka....ale je to bavit muze...nejde jen o to ja si myslim ale i o to co citi nase deti....

Tak at se spravne rozhodnete a jste spokojeny vsichni vcetne deti....

shine2015
18. zář 2015

@cerlada presne....studium povazuji jako ze zakladni veci maji pomoct rodice....sama mam vs a vim jak narocne na cas ...odpocinek....

maagda
18. zář 2015

@shine2015 Když jsem byla na vysoké tak jsem si nedokázala představit že bych ještě lítala po brigádách. Přes léto jasně ale na VŠ jsem byla ráda že jsem stíhala školu, učit se na zápočty a písemky a ještě kreslit výkresy. Fakt jako mazec a kdybych ještě mela létat na brigády tak bych to nedala. Občas sem na nějakou zašla ale málo kdy.

cerlada
18. zář 2015

@maagda @shine2015 Hele holky, já pak měla v jednom semestru příšernej rozvrh. Jeden den mi i škola končila ve 20:00, domů jsem se dostala ve 21:30 (v nejlepším případě) a hned druhý den škola od 8:00. Byla to hrůza. A ještě aby toho nebylo málo, tak jednou za 14 dní jsem měla i školu v sobotu. Kdo nezažil, nepochopí. No a pak naopak další semestr jsem měla volnej pátek, tak jsem chodila do obchoďáku na kasu...Ale ne vždycky se to dalo skloubit se zápočty, zkouškami a psaním diplomky.

teeerez
18. zář 2015

Souhlasim, ze dovolena u more neni nezbytnost k zivotu a deti muzou byt stastne i bez toho. Pokud se muzou podivat alespon nekam - do tech Tater, Londyna,
Asi bych si sepsala naklady jak by mohly byt na 5 let, az budou uz vsichni starsi ve skolach + mimco a rozhodovala se podle toho co vyjde.
Od takove 8 tridy ZS ty naklady ale dost rostou, krasne to vidim na manzelove, momentalne 18ti leté sestre. Aby mohla mit modu, ktera se ji libi (a ze je na ni dost 🙂 ) tak chodi samozrejme na brigady, ale majlant na nich jako studentka nevydela (tak na ty dziny, znackove tricko apod.)). Pak se tam objevuji veci, ktere by podle meho detem nemely byt odepreny a meli by je platit rodice - a ze to lita: Lyzak (strasne moc skol jezdi do zahranici takze zadna lace...), skola v prirode, nastup na stredni a seznamovaci kurz, vodak, zase lyzak, na 5 dni jazykovy pobyt v GB, FR, DE apod. apod. - jasne, neni to nutne, ale kdyz jede cela trida, tak si myslim, ze by dite opravdu melo mit moznost se ucastnit take..
+ samozrejme mraky ucebnic - na stredni uz se vsechno kupuje, dedeni moc fungovat nebude, protoze jsou to kazdy rok nova vydani...
+ kazdemu diteti mobil (nemusi byt nejnovejsi samozrejme, ale proste vlastni mobil ma dneska kazdy)
+ primerene mnozstvi notasu domu (na jednom rodinem se 5 studujich + rodice nevystridaji)
a pak samozrejme ty bezne naklady, jidlo, zvysena spotreba bytu, obleceni, vseho...

Jestli vam vyjde ze to utahnete + uz ted mate nejakou financni rezervu kdyby se neco podelalo (staci blbe zlomena noha a hned ma clovek na 3 mes. vypadle prijmy...) tak bych z tohoto pohledu do toho sla

Ale jeste predtim bych si sedla se dvema nejstarsimi a probrala to s nimi, jak vnimaji bydleni. Jestli to pro ne opravdu neni neprijemne, jen to nechteji priznat. Preci jen, pubertaci uz trochu toho soukromi vetsinou oceni....

Vek bych zas tak neresila, to jeste jde 🙂

izzybickerstaff
18. zář 2015

@maagda
@cerlada To je škola od školy, u nás pracovali všichni, protože bez praxe by to potom měli po dostudování dost těžké. Na brigády jsem chodila i na střední a přijde mi to "výchovné", rozhodně bych nechtěla, aby o to byli moji potomci ochuzeni 🙂 Ale MHD mi taky přijde jako věc, kterou by měli zajišťovat rodiče.

maagda
18. zář 2015

@izzybickerstaff ano praxe je důležitá ale když na to není čas tak je to těžké pak si jen zvolit nechat dítě se vyčerpat a nebo mu můžeme pomoct. Na oblečení a utrácení na diskotékách jsem si vydělala ale placení školy, jídla a MHD platili naši.

cerlada
18. zář 2015

@izzybickerstaff Já chodila rovněž i na střední. Chodila jsem i v osmé a deváté třídě na ZŠ..Sbírala jsem v lese borůvky (pro hnidopichy ručně) a mamka je dávala pak kolegyňkám v práci. Já si pak nakoupila oblečení. Každopádně koukám, že mohu být rodičům vděčná, že nechtěli, abych si na střední platila MHD z brigády...To samé na VŠ.

izzybickerstaff
18. zář 2015

@maagda jasně, s tím souhlasím (placení školy, jídla atd.). Myslela jsem to tak, že ne všechny školy jsou stejně náročné z hlediska té "povinné části". Někde musí být člověk víc ve škole a praxe není tak důležitá, někde se s tím počítá a hodin a cvičení je míň. Školy, při kterých by fakt pracovat nešlo, mi přijdou spíš v menšině. I když samozřejmě nikdo nevíme, jakou zrovna školu budou chtít studovat naše děti...

maagda
18. zář 2015

@izzybickerstaff právě, nikdo nemůže vědět jakou školu bude chtít naše dítě studovat tak se na to musím připravit. Já jsem měla časově náročnou školu alespoň pro mě někdo zvládá u toho dělat ještě milion prací ale každý týden dělat výkresy, dělat protokoly do fyziky a chemie a do toho psát každý týden písemky z matiky a ze statiky byl docela záhul to jsem pak byla opravdu ráda že jsem jeednou za čas zašla do kina nebo na kafčo.

izzybickerstaff
18. zář 2015

@cerlada u nás byli na střední spolužáci, kteří si na brigádách vydělávali na obědy v jídelně. Tak bych to samozřejmě mít nikdy nechtěla (nebo si to tak nedej Bože zařídit programově), ale byly to děti ze spokojených rodin a nevypadaly, že by nějak trpěly. Na SŠ mi teda přijde, že by brigády měly mít jenom tu výchovnou funkci, ale na VŠ už může dítě za své i částečně fungovat (pokud to škola umožňuje). Měla jsem od rodičů peníze na kolej a tak tak na jídlo, bez práce by to asi šlo těžko. Paradoxně se mi tehdy daleko snadněji šetřilo než teď...

cerlada
18. zář 2015

@izzybickerstaff Je to dost o oboru vysoké školy. Mě třeba bavila, ráda jsem se učila, takže jsem nechtěla stavět školu na druhou kolej, za brigádu. Rodiče to věděli, takže mě podporovali a já se teď můžu pyšnit červeným diplomem, který je jejich zásluhou. Taky jsem si tu a tam zaplatila skripta z brigády, ale opravdu bych nechtěla, aby to bylo pro mé děti pravidlem. Ale na druhou stranu vím, že kdybych kouřila, nebo utrácela peníze za alkohol a pod., tak vím, že rodiče by mi dali výchnovnou tím, že by mi přestali platit školu...A já si to pak musela hradit ze svého, aby mě tyhle vylomeniny přešly. Ale já naštěstí taková nebyla a nejsem, pro mě je opravdu priorita vzdělání a poskytnutí všech věcí s tím spojených...

shine2015
18. zář 2015

@izzybickerstaff jenze jak vis kterou vs si dite vybere?

cerlada
18. zář 2015

@shine2015 @izyybickerstaff Jo, třeba může skončit s výučním listem, nebo půjde na první lékařskou...Nebo VFU, kde jedny skripta stojí v řádech tisíců korun, i třeba okopírovaná.

izzybickerstaff
18. zář 2015

@shine2015 tuto otázku jsem si položila ve svém příspěvku taky...

jarniboure
autor
18. zář 2015

@shine2015 -- taky se nechci hádat. Jen jsem četla ve tvém příspvěku dotaz jak je to se samostatným časem pro dítě -- že tvůj manžel vezme jednu dcerku ven a ty s druhou pečeš. Není to to samé? Že by bylo smutné, že jen jedna peče s maminkou? Nebo že jen jedna jde na procházku s tatínkem? Nemyslím to ironicky, i když to tak vyznívá. Jen tomu nerozumím v čem je rozdíl -- jestli se maminka dítěti věnuje při pečení nebo při výletu podél Berounky.

yamdena
18. zář 2015

@maagda Proč si všichni PPM a RD zaslouží? Chtěla bych slyšet argumenty - morální, ekonomické, .. A zaslouží si to jenom občané, nebo i rezidenti nebo kdokoliv? Kdyby se dával PPM a RD na základě toho, kdo si to zaslouží, museli bychom mít jasná kritéria.

A to, že se "generují daňový poplatníci" je dvousečný argument. Protože rodiče bohužel negenerují vždy jedince, kteří skutečně daně budou platit. Někteří (a je jedno, jestli pocházejí z rodin s mnoha dětmi či jedním) jsou totiž flákači, kriminálníci a narkomani a do "společné kasy" nejen že nepřispívají, ale naopak z ní odčerpávají. Počty takových jedinců jsou bohužel vysoké. A jak byste tedy řešili situaci, kdy se "vygeneruje" takový jedinec z hlediska již poskytnutého RP? Takové úvahy by byly asi absurdní, že? Takže tenhle argument prostě pokulhává.

Trend je dneska takový, že rodina si klidně našetří na dovolenou, auto či jiné věci (nebo spíš vezmou úvěr), ale není v módě si našetřit na potomka.

Z demografického pohledu na věc je asi správné, že RP dostanou všichni rodiče. Ale obecně to cítím tak, že bych omezila RP na třetí a další dítě a dala víc prostředků jinam (jak píšu - dvojčata, ale třeba i péče o nemocné děti atd.)

Strana