icon

Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jarniboure
17. zář 2015

Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

editah222
18. zář 2015

@izzybickerstaff nevím jak kde, ale u nás se je každý rok dotazník a tam rodiče uvádí kam děti chodí do kroužků. A máme tam pár dětí co mají 5-6 kroužků! A z toho některý je 2x týdně. Takže čtyř, pětileté dítě má každý den po školce jeden nebo dva kroužky. No mazec.
Ale třeba budou tyhle děti víc zvyklé na životné stres 😀 😀

maagda
18. zář 2015

@jarniboure nevnímala jsem to nijak špatně. Dostala jsem tolik aby jsem si byla schopná zaplatit ubytování, stravu ve škole a na bytě a ještě podklady do školy a cestu domů.V neděli jsem si nějaké jídlo vzala z domu. S tím že toho moc nepojím tak jsem ani moc neutrácela jen občas nějaké vínko na dlouhé večery při učení ale s tím že nijak nepiji tak mě sklenka vydržela opravdu dlouho 😀 MHD mě naši koupili na rok takže to jsem měla o jedno vystarané. Podklady do školy jsem taky nemusela kupovat každý měsíc takže to jsem si ušetřila. Nikdy jsem nijak nerozhazovala. Radši jsem si pořádně rozmyslela jestli to teď potřebuji nebo ne. Ale zase mám ráda kvalitu tak si radši budu delší dobu šetřit abych měla prostě ten svůj standart. Nikdy jsem nijak nestrádala. Jde tu i o výchovu. Nikdy jsme nebyli našima omezováni. Vždy se snažili dělat tak aby jsme nebyli o nic ochuzeni. Nedostávala jsem kapesné ale když jsem něco chtěla tak sem za našima přišla a oni buď to koupili a nebo když to byla blbost tak jsme probrali jestli je to určitě důležité a jestli radši neodložíme penízky na něco lepšího a důležitějšího. Ještě na základce jsem chodila přes léto na brigády, ne že bych musela ale prostě mě těšilo si kupovat za své a ne pořád otravovat naše. Na střední jsem taky nedostávala nějak extra ale zase na ten základ mě to stačilo. Něco jsem i ušetřila tak sem si mohla i užívat. Myslím si že to je prostě nejlepší průprava. Vím že kdybych za našima na te výšce přišla nech mi dají třeba o 1000 kč víc že by mi to dali, že by to zas nějak udělali ale proč by mi měli dávat už zas zbytečně mnoho. Z toho co mi mojí rodiči dali měsíčně tak jsem dokázala i 1/4 měsíčně ušetřit a to jsem nijak nestrádala Vážně.

jarniboure
autor
18. zář 2015

@editah222 -- díky, moc hezky napsaný 🙂

adji
18. zář 2015

@jarniboure Já bych si to ještě být tebou pořádně rozmyslela, aby další dítě nebylo na úkor ostatních... Peníze jsou opravdu důležité a čím starší dítě, tím víc stojí. Mít 4 zdravé děti je dar, tak bych to i brala a chtěla bych pro ně to nejlepší. Když si najdeš potom práci, budete se mít zase o něco líp a budete jim moct i víc dopřát. Budete si moct dovolit jezdit na výlety, dovču, zaplatit jím co budou potřebovat co se týče škol, dát jim odpovídající kapesné apod. S dalším dítětem přijdou další výdaje, práce se posune a akorát se vaše finance ještě zúží. Každopádně pokud se pro další mimi rozhodnete, moc vám to přeju, a hlavně, ať je zdravé 🙂

maagda
18. zář 2015

@yamdena nejsem jízlivá jen mi vadí že budu chodit do práce a pak prostě bych nedostala ani RP. Ano taky bych to rozdělila jinak. Nech ho dostávají ti kteří prostě chodí do práce a mají něco odpracovaného. Je mi líto že zvažujete druhé já mám obavy i z jednoho a to si nežijeme špatně.Taky bych nechtěla žádné přídavky ani nic ale o tom to je že jedno dítě bych uživila ale ne 5. V jejich situaci řeší uživím 4 ale 5 bude tak tak. Proto radím paní aby do 5 nešla.

jarniboure
autor
18. zář 2015

@maagda -- díky 🙂 Mně se právě tenhle postoj moc líbí -- aby si děti vážily peněz a toho úsilí jak se peníze vydělávají. Teď dáváme nejstarším kapesné a taky s nimi řeším, když si chtějí něco koupit, jestli to za to stojí. Přijde mi, že věta "Na to teď nemáme peníze" se říká i v rodinách s vyšším příjmem (teda pokud to nejsou milionáři 😀 ) a nevidím nic špatného na tom, aby to tak děti braly a zvykly si na to .

Nechci, aby došlo k mýlce -- to, že hlídáme peníze neznamená (teď momentálně), že na nic nemáme peníze. Starší dvě děti chodí každé na 3 kroužky, mladší na 1. Chodíme na různé akce (ano, ne zrovna do heren, protože máme radši "výchovnější" akce a navíc už jsou děti přeci jen starší), jezdíme na výlety, starší děti mohly jet v létě na tábor, kupujeme dětem dárky na vánoce a k narozeninám.... Jen prostě nakupujeme s rozumem a ne všechno, co bychom my nebo děti chtěli. Na večeře nechodíme, neboť nemáme hlídání. Ale vezeme děti na zrmzlinu, pizzu, atd. Jen to není každý den. A ano občas říkáme dětem, že na to a to nemáme peníze a že si musí počkat na vánoce nebo narozeniny nebo to nepůjde vůbec. Oblečení máme z druhé ruky (buď koupené nebo jsme dostali), občas kupuji nové, když je potřeba. Boty kupuji nové. Šetřím hodně sama na sobě, ale momentálně nepotřebuji kabelku (ačkoliv by se mi llíbila), když pořád chodím s kočárem, atd. Manželovi musíme kupovat lepší oblečení, protože v práci chodí v obleku. Je to pálka a holt na to musíme našetřit. Na dovolenou jezdíme po ČR na týden, plus k tomu různé výlety o sobotách a tak 2x za rok prodloužený víkend, kdy jedeme do nějakého města, abychom ho poznali.

jarniboure
autor
18. zář 2015

Myslíte, že je opravdu takový rozdíl mít 4 nebo 5? Myslím to tak, že už ty 4 jsou nad průměrem, už tak to jednou budou násobný výdaje. Je to jedno navíc takový rozdíl?

jarniboure
autor
18. zář 2015

@adji -- koukám, že jsi mi už odpověděla 🙂

alisek
18. zář 2015

@jarniboure Mám to podobně ale jsem o 6 let mladší a mám jen dvě děti a už brzy budeme žít v našem domě ale tak nějak toužím po třetím dítěti (nejlépe holčičce při našich dvou klucich) ..na druhou stranu už nejsem nejmladší a mám obavu aby dítě nebylo nemocné, nedejbože postižené, to by se převrátil život celé rodině, říkám si užívej si svých narozených a zdravých dětí, manžela a mysli na sebe, vlastní rozvoj atd. A to zdovolením radím i tobě, užívej si svých čtyř dětí, užívej si toho batolete (taky mám dvouleťáka a jsou úžasní v tomto věku), užívej si čas s manželem a taky si udělej čas pro sebe.

jarniboure
autor
18. zář 2015

@alisek -- hezky napsaný 🙂

nonnni
18. zář 2015

@jarniboure po zacatku skolni dochazky ano...do te doby jsou naklady minimalni. Pokud tedy nechces recyklovat skolni aktovky, penaly, veskere obleceni, boty a pod....

jarniboure
autor
18. zář 2015

Chci všem poděkovat za názory -- máte každá svým způsobem pravdu a někdy je těžký si tu pravdu připustit. Odjíždím teď s dětma na víkend ke kamarádce na chatu, ale pokud budete chtít někdo ještě něco napsat, tak budu ráda.

alisek
18. zář 2015

@jarniboure děkuju myslím to jen v dobrém, ten čas neuvěřitelně rychle utíká a když si pořídíš další mimino..no na další dítka už tolik času nezbyde a už i při tomto počtu to musíš hodně dělit..užívej si je jak to jen jde..pak nás tolik potřebovat nebudou..ten čas je vzácný. 😉

adji
18. zář 2015

@jarniboure ne, já ne... až dnes

jarniboure
autor
18. zář 2015

@adji -- myslím na mojí otázku, zda je rozdíl mít 4 nebo 5 ...ty jsi zrovna psala o kousek výš, že když ty 4 odrostou, tak už budeme jinde, kdežto s pátým by se nám toto "volné" období posunulo. Takže jsi mi vlastně odpověděla předem 🙂

mpbk
18. zář 2015

"Něco navíc" pro mě NEznamená lyžák, seznamovák, potřeby do školy... ani třeba řidičák. To je pro mě základ, který jsem i já od rodičů dostala jako základ vzdělání.
My například s rodičemi jezdili každý rok na dovolené k moři a v zimě na hory, někdy lyžování v ČR někdy v Alpách. Proto tohle chci dopřát i mým dětem. To že tebe moře neláká pro mě není třeba úplně argument na úrovni. My jsme si třeba moře užili vždycky moc, ale i dovolené po česku. Ale i ty jsou dost drahé.

My měli s bráchou maličké pokoje, ale byli naše. Jen pro nás. A to si myslím, že je opravdu důležité, mít nějaké soukromí. Samozřejmě, když to nejde, tak to nejde, ale pořizovat si další dítě je prostě pro mě nepochopitelný.

Vy píšete, že v dnešní době už děti moc nejezdí, ale jsou určitě děti, kteří jezdí stále. Když si u všeho řeknete, že některý děti tohle taky nemají, tak nemusí mít děti vlastně nic.

Ono vy to vidite teď očima, že se to nějak zvládnout dá.. Ale proč? Za jakou cenu? Aby jste měla pět dětí? Oni děti jsou dost krutý... u nás se například dětem co nejeli na takový akce, popř měli ošklivou lyžařskou výbavu dávalo docela najevo. A ne všechny děti se s tímhle přístupem dokážou vnitřně poprat.

Pochopila bych, kdyby jste měla jedno dítě... ale ve vašem případě si myslím, že i to 4tý bylo přes čáru. A to se Vás určitě nechci dotknout. Jen asi zastávám jinou životní filozofii.

japona
18. zář 2015

@jarniboure Na druhou stranu, kdybyste napsala, že jste tehotna, všichni by vás tu presvedcovali, že to zvládnete, hlavně ať nechodíte na potrat🙂 Urcite, pokud se pro ditko rozhodnete, to "dáte", ale opravdu zvažte, zda to nebude na úkor tech předchozích. Ono i toho jídla pro velke deti je vic, větší oblečení, navic nutnost sileneho mnizstvi úložného prostoru.. fakt se vám to do bytu 3+1 vejde? Neslo by pořídit něco většího?

jarniboure
autor
18. zář 2015

@mpbk -- s tím mořem to vnímám tak, že každý rodič dává dítěti určitý styl, který sám vyznává. Pokud je věřící, tak nejspíš dítě vychovává jako věřící, pokud chce mít jen značkový věci, tak podobně vychovává dítě. Takže my prostě preferujeme jiný typ dovolené. Chápu, že někomu se to líbí, každý má přece rád něco jiného. Ano, naše děti nepoznaly moře a předpokládám, že by se jim líbiilo. Ale jiné děti zase nepoznaly třeba hory a taky by se jim asi líbily. Argumentovat mořem mi prostě nepřijde jako dost silný argument. Na lyže se chystáme v únoru -- ano teda jen do ČR. Ale vzhledem k tomu, že jsem na lyžích stála naposledy v 7.třídě a děti nikdy, tak by Alpy byly poněkud zbytečné 😅 Navíc bez auta dost nedostupné.

Myslím si, že naše děti toho zažívají celkem dost -- viz můj popis o kousek výše. Neřídím se tím, co mají nebo nemají jiné děti. Jen je fakt, že ta škola v přírodě nebo lyžák je už dneska hůře dostpuný pro více rodin (nejen ty, co mají víc dětí).

jarniboure
autor
18. zář 2015

@japona -- tchánovic žijí ve 4+1, takže třeba jednou... Ale zase tím nemůžu teď operovat -- je to jejich byt, vydělali si na něj a basta.

adji
18. zář 2015

@jarniboure jo takhle 🙂 každopádně jako čtyřnásobná maminka máte můj obdiv... já mám v plánu jen dvě

jarniboure
autor
18. zář 2015

Teď se ale fakt loučím a přeju všem hezký víkend 🙂

mpbk
18. zář 2015

@jarniboure Jde hlavně o vás, hlavní je, aby jste byli všichni spokojení.
Jinak mámima kamarádka měla dítě v 41letech a ne že by toho teď vyloženě litovala, ale začíná být trochu nervozní z plesů, maturity... kde ji bude okolo 60tky.

marton
18. zář 2015

@jarniboure ahoj,také bych nepovažovala věk za podstatný,ale mě osobně se zdá málo místností pro tolik lidí.Děti porostou,budou mít větší a větší nároky na místo na soukromí.A co vy?Váš osobní život?Spát,jíst,sedět spolu stále v jedné místnosti,do které vám každou chvíli někdo přijde? 😒 Jako mít více dětí je fajn,ale měly by být podmínky 😉 .

marton
18. zář 2015

@mpbk tak to bych fakt neřešila 😀 .Některé starší maminy vypadají lépe než ty o dvacet mladší 😉 .

japona
18. zář 2015

@jarniboure Ten výčet vypadá rozumne. Pokud to máte nastaveno tak, ze na more sice není, ale deti nemusí jist jen chleba a vodu, tak proč ne🙂 Pořád lepší, když budou mít vic dětí lidi inteligentní a schopni se trosku uskromnit, než pitomci s nataženou rukou, aby jim stát vše zaplatil.. Drzim palce, ať už se rozhodnete jak se rozhodnete!

mpbk
18. zář 2015

@marton nejde o vzhled vůbec. Jde o energii.

tehulka1167
18. zář 2015

🙂

marton
18. zář 2015

@mpbk no tak to jsem z toho nepochopila 😉 .Nicméně bych na to měla asi podobnou odpověď.Bez skromnosti..my osobně jsme akčnější než leckteří mladší rodiče 🙂 .Jasně,těžko odhadnout co bude za 15 let.Ale to fakt neřeším 🙂 .

eilat4
18. zář 2015

Jenže věkem se nabalují nemoci, ubývá síla, můj kolega měl třeba talentovanou holčičku, která se věnovala krasobruslení od 4 let, potkala jsem ho po letech, ptala se na ní a řekl mi, že to museli ukončit, nezvládli to finančně ukočírovat cesty na závady, výdaje a podobně, to je to, co by mi bylo nejvíce líto, ne cesty k moři.

marton
18. zář 2015

@eilat4 počkej,jako co má společného věk s tím,že to nezvládli finančně? Že ubývají síly,to ano,o tom žádná.

Strana