icon

Ve vzteku si ubližuje, co s ním mám dělat?

verulda86
19. pro 2012

Ahoj maminky. Jdu sem s prosbou o radu a taky se i trochu vypsat, protože jsem už z toho všeho co teď malý vyvádí totálně na nervy. Nastalo nám období vzdoru, do toho ještě rostou zuby. Běžně se děti vztekají, zuří, kopou, válejí se, atd. Malý ale v záchvatu vzteku začne silou bouchat hlavou o zem, kousat se do rukou a škrábat. Už má na čele modřiny a na ručkách viditelný kousanec a škrábance. Vůbec nevím, co v takových situacích dělat. Ignorovat ho a nechat vyvztekat nemůžu, protože by se asi umlátil. Sevřít ho v náručí taky moc dlouho nejde, protože ho prostě neudržím. Opakuje se to poslední dobou několikrát denně a já už jsem zoufalá. Co s ním mám dělat? Je to normální? Přejde to? Už se děsím každého dalšího dne.

aneta0707
19. pro 2012

@verulda86 bud v klidu. nejdriv sem silela, mala mela modriny nacele a pomlacenej nos, litala sem kolem ni a uklidnovala ji... pak mi ale doktorka rekla ze to je nejvetsi chyba, pry ji pud sebezachovy nedovoli ublizit, jenom vyzaduje pozornost. tak sem si ji prestala vsimat a kdyz zjistila, ze ji tyhle zachvaty nepomuzou, tak prestala. zkusila teda mlatit hlavou do me, ale to ji taky rychle preslo... zkus to parkrat vydrzet a urcite to bude dobry 😉

pani_haf
19. pro 2012

@verulda86 ahoj, můj syn tloukl hlavou do dveří, kachlicek v koupelně a pomohlo jedine, říct mu, at tluce dal a poradne, pochopil, ze to se mnou nic nedělá a specialita byla, ze u toho na me volal a chtěl prohlásit "au, au", které si způsobil 🙂

ssassi
19. pro 2012

@verulda86 prej dost pomáhá studená sprcha. okamžitě, v oblečení. je to takový šok, že přestane. a pro příště si to rozmyslí.

ukaž mu, jak jinak ventilovat vztek a energii. běhání kolem stolu, boxování do něčeho měkkého.... když vidíš, že je přetažený, že se blíží záchvat vzteku, lapni dítě, začni nahlas cokoli zpívat a skákat do rytmu. odvézt pozornost, zabavit, dostat ze sebe energii.

být empatická, být pozitivním příkladem, netrestat, nenechat se vydírat. být nekompromisní, ale milující

kettynka1234
15. únor 2013

TAké prosím o radu. Mám 15ti měsíčnho chlapečka a ten se občas bouchá do hlavinky. Řekla bych, že někdy i ve zteku, někdy ze srandy, když si hraje s kluky a předvádí se. Ale dnes jsem pro něho šla do ložnice, když brečel ( chvilenku jsem ho nechala pobreček s tím, že třeba usne. A když jsem pro něj šla, měl viditelné bolístky na čele ( musel se bouchat. Je to poprvé, co má tyto červené fleky. dnes vztával po 7 a dopoledne nespinkal ( včera měl teplůtku a není mu 100%) Ale proč to dělá a jak se toho zbyvit, aby to nedělal. JInak je to pohodový cvrček 🙂 prosím poraďte ( máte s tím to zkušenost?)

alisek
15. únor 2013

@ssassi tu sprchu jsem jednou fakt zkusila ale né prto že by si ubližoval byl celkově v amoku, histerák že jsem mu něco nedovolila, ale už bych t nikdy neudělala, bylo mně hrozně a navíc to vůbec nepomohlo, řval pořád stejně, možná i víc

kettynka1234
15. únor 2013

Matýsek je malej cvrček a srdce bych na to neměla 🙂 ale když vidím tu hlavičku, tak nevím co s ním. Mám strach, aby se to nějak nestupňovalo nebo aby z něj nebyl HAJZLIK co si tím něco vynucuje. Celej den je hodně plačtivej a nic se mu nelíbí. Pořád má zvýšenou teplůtku, ale přeci i tak toto dělat nemůže. On z toho asi nemá rozum, co dělá, ale nelíbí se mi to ☹

alisek
15. únor 2013

@kettynka1234 jediný co mě napadá je uchranná přilba pro děti, to si pak tolik nenamlátí ale spíš ho to musí přejít samo

kettynka1234
15. únor 2013

@alisek už aby to bylo. Dnes tomu dal korunu.

drao
15. únor 2013

Taky se k vám přidám 🙂 Naše 20ti měsíční princezna když chytne vzteka, že něco není po jejím, tak sebou buď švihne na zem a tak histericky řve a kope kolem sebe, nebo se začne mlátit po hlavě a úplně nejlepší varianta jejího vztěkání: začne hlavou mlátit o zeď a klidně i o její roh... občas pomůže, když ji hodně pevně sevřu a držím a nebo se snažím odvést pozornost jinam. Tak nějak jsem si zvykla, že s tím moc neudělám a doufám, že z toho vyroste. Jinak je to moc hodná beruška, ale občas jí prostě hrábne. Kamarádka mi taky radila studenou sprchu, ale já na to nemám to srdce..

kettynka1234
15. únor 2013

@drao my máme dvojčátka ( 15 měsíců) a malá je klidná, ale malej perlí s tou hlavinkou ( ale vždy to bylko jen jemně) ale dnes zaperlil pořádně 🙂 nebo spíše ☹ TAk nějak jsem asi přišla na to, že když je dám spinkat do pokojíčku a odejdu, tak začne řvát jak tur. A když je u mě malá, tak řve také. On je mazílek, ale nikdy bych nevěřila, že by to takto brzy začalo ( myslím nějaká asi začínající žárlivost.) Ach jo. zlatíčka naše.

drao
15. únor 2013

@kettynka1234 Když já nebo babička(bydlíme s našima) chováme mou neteřinku, tak Zuzka taky žárlí a otravuje a kňourá a šplhá po nás, tak si ji holt jedna musíme vzít, ale většinou to musí být ta, co drží miminko 😀 zvykla jsem si, prostě to tak teď nějakou dobu bude. Věřím že i to vztěkání a mlácení hlavou apod. přestane. Holt to jen musíme ustát 🙂 Kluci většinou bývají hodně mazlínci, pokud malá nevyžaduje tolik pozornosti, tak se občas věnujte víc jemu, třeba ho to uklidní a dá přestane vyvádět 🙂 Přeju hodně zdaru a pevné nervy!

kettynka1234
15. únor 2013

@drao Děkuji 🙂 když oni se musí chovat oba a u mě 🙂 Když si s nima hraju na zemi, mám je oba na sobě nasádlené 🙂 Jojo, asi začíná to období 🙂 Jsou to mazlíci oba 🙂