Dálkové studium v Olomouci. Jaké máte zkušenosti?

nikolspace
29. zář 2020

Zdravím 🙂
Najde se tu někdo, kdo studoval nebo studuje dálkově v Olomouci? Ráda bych příští rok zkusila navazujícího magistra z češtiny nebo společenských věd.
Jaká škola je? Je vstřícná na dálkaře, maminky? Není to zabijárna? Dá se to zvládnout u dítěte a při práci? Cca jak často se koná výuka? Je s vyučujícími rozumná řeč?

Za každou zkušenost předem děkuju!

sasui1
29. zář 2020

Ja osobne zkusenost s Ol nemam. Ja studovala dalkove v Ostrave ale kamaradka ted dodelala minimum a dela jeste specku v Olomouci a oproti Ov je to uplna pohoda! Vyuku meli snad 1vikend v mesici. K dalkarum byli velmi vstricni. Nevyzadovali ani 100% ucast na prednaskach. Takze rikala ze parada a uz se poohlizi co si jeste dodela...na Ostravske nam docentka rikala jak strasne chaoe ze mame ty rodiny a jak je to tezke ale neustoupila ani z jednoho pozadavku 🤣🤭

klovalka
29. zář 2020

Manžel tam vyučuje a velice mě udivuje, jak je na studenty hodný, vstřícný a co vše jim projde-omluví. Toto ze svého studia neznám..

hanyzka11
30. zář 2020

@nikolspace já mám v Olomouci vystudovaný deňák a dálkaře jsme vyloženě nesnášeli 😁 Přišlo nám, že jim to všechno prochází moc lehce 😁. Ale jestli je to pravda netuším. Taky mi přijde, že hodně záleží na tom, co člověk dělá za obor. Ta ped. minima, specky, asistenti pedagoga si myslím, že nejsou tak hrozné. Když kolikrát vidím, kdo to má dodělané😇 U češtiny bych řekla, že bude veliký objem načtené literatury (jako knih). Češtinu si dělala sestřenice - teda ne v Olomouci a už je to taky pár let. A říkala docela mazec.
Tím tě nechci zrazovat. Naopak. Máš - li do toho chuť, zkus to. Když to půjde, tak super a když ne, tak si nebudeš vyčítat, žes to nezkusila.

nikolspace
autor
30. zář 2020

Jde mi i dost i to, jestli opravdu ke výuka jednou měsíčně. Bydlím opravdu daleko, manžel je 10 v práci a 4 dny doma, tak nemůžu spoléhat na to, že mi to zrovna vyjde, jak budu potřebovat. Tajze budu muset zajistit hlídání.
A samozřejmě vím, že jde hlavně o samostudium, ale chci i normálně žít 😅

hanyzka11
30. zář 2020

@nikolspace No to se mi zdá popravdě málo. Ale těžko říct, třeba ti někdo ještě napíše. Podle mě aspoň první rok bývá co 14 dní, ale asi fakt záleží na škole a oboru. A proč tedy Olomouc, když to máš daleko? Něco bližšího by se nenašlo? 🙂

nikolspace
autor
30. zář 2020

@hanyzka11 Bc. mám z češtiny a společenských věd se zaměřením na vzdělávání a to jde dálkově navázat právě jen tam 🙄

hanyzka11
30. zář 2020

@nikolspace A jo. Je fakt, že to tak je, že něco dělá dálkově jen jedna škola v republice. Kamarádka jezdila na dálkový do Bratislavy.

herminka
30. zář 2020

Určitě záleží na fakultě. Manžel studoval na CMTF a mívali výuku co 14 dní, jen v posledním ročníku (na Bc. i na Mgr.) už to bylo tak nějak nahodile - třeba 3 týdny ne, pak jednou nebo dvakrát ano apod.

krupka3
19. pro 2020

Ja studovala dalkove Bc na PdF, i kdyz jinou aprobaci. Kazdopadne PdF na UPOLu je strasna. Ted delam nMgr na MUNI, a to je nebe a dudy. Ani se mi nechce rozepisovat, jak jsem jeste po roce a pul po promoci stale zhnusena. Pristup k dalkarum a zenam s detmi je dobry, jen obecne pristup ke studentum je hrozny. Ale opravdu velmi zalezi na konkretnich vyucujicich. Ja studovala na trech katedrach, z toho jedna fajn, druha uchazejici a treti naprosto, ale totalne otresna. Komunikace se studijnim celkem ujde, nekdy to ale taky dre. Kdyz se resi problemy s dekankou nebo prodekanem, tak to vetsinou zahraji do outu a uz o nich neslysis. A statnice a obhajoba, to uz byla uplne kapitola sama pro sebe....... Kdyby te zajimalo neco konkretniho, klidne se ptej.

krupka3
19. pro 2020

@nikolspace vyuka neni jednou mesicne, je prumerne 2x mesicne, ale nekdy neni 3 tydny, a jindy je i 2 patky po sobe. Zacina se v 8 rano, a pokud nejsi mistni, vlakove spojeni je ze vsech casti zeme celkem otresne, abys tam v tuhle denni dobu byla. Ja z Brna jezdila bud tak, ze jsem byla na fakulte 6:15, nebo az 8:30.... A konci se kolem 17hod.

krupka3
19. pro 2020

@hanyzka11 tak ona jedna vec je, ze dalkari maji "snazsi" podminky, a druha vec je, jakou hodnotu to studium pak ma. Pokud si prijdes pro titul a je ti jedno co za to dostanes, tak ano, pak to mozna dalkari maji "snazsi", opominu-li fakt, ze treba k tomu doma maji dve deti nebo travi 10hod denne v praci.... Ale z druhe strany si predstav, ze predmet probiha tak, ze mas jednu prednasku, kde se s tebou vyucujici dohodne kdy bude zkouska, preda temata ke zkousce, popise jak bude zkouska probihat, a pak se s nim na te zkousce potkas..... Casto nedostanes ani studijni materialy. V lepsim pripade je dostanes a mas 2hod prednasku, a to je za cely semestr vse. Obzvlast kdyz zrovna na PdF je studium stavene tak, ze mas za semestr treba 12 predmetu, takze neni temer zadna casova dotace ani na jeden z nich. Ja osobne jsem od prvniho dne litovala, ze jsem nemohla univerzitu navstevovat radne v prezencni forme, protoze mi to rodinne duvody neumoznily. Dodnes je mi to lito, a to uz jsem na nMgr a jine univerzite.

nikolspace
autor
10. led 2021

A ještě dotaz.. začala bych studovat navazující, když mi bude 27.. už budu muset platit?

herminka
10. led 2021

@nikolspace U dálkového studia ne. Manželovi je 44 let a neplatí nic.

krupka3
11. led 2021

@nikolspace ne, placeni studia (ani denniho ani dalkoveho) neni ovlivneno vekem, pouze tim, zda uz jsi vycerpala danou casovou dotaci na toto studium. Od 26 let pouze prestavas mit moznost vyuzivani vyhod statusu studenta, ale ty v pripade dalkoveho studia stejne nejsou.

nikolspace
autor
11. led 2021

Moc děkuju!