icon

Je jednodušší naučit se na klávesy nebo na flétnu?

k2792017
12. črc 2025

Ahoj, je jednodušší naučit se hrát na klávesy nebo na zobcovou flétnu? Chtěla bych za rok zvládnout pár jednoduchých písniček. Nikdy jsem na nic nehrála a noty neznám. Počítám, že si najdu lektora. Díky za radu.

sagitta33
12. črc 2025

Základy určitě na flétnu, za rok to zvládneš i bez lektora.

k2792017
autor
12. črc 2025
@sagitta33

Základy určitě na flétnu, za rok to zvládneš i bez lektora.

@sagitta33 Díky, o obou nástrojích jsem četla a spíš se kloním k té flétně, ale prej je u ní těžké pochopit techniku, jak foukat do nástroje…

drep
12. črc 2025

Flétna je jednoduchá a obvykle bývá první nástroj, na který děti začínají. Být samouk je dlouhá, bolestivá a zbytečná cesta, učit se s lektorem je mnohem víc motivující, protože ti to začne rychle jít

sagitta33
12. črc 2025
@k2792017

@sagitta33 Díky, o obou nástrojích jsem četla a spíš se kloním k té flétně, ale prej je u ní těžké pochopit techniku, jak foukat do nástroje…

@k2792017 U zobcový není žádná technika, prostě foukáš, možná u vysokých tónů to chce trochu cvik. Pak u dřevěných fléten to může trochu ujíždět ale pokud koupíš obyčejnou plastovou Yamahu tak tam problém není

k2792017
autor
12. črc 2025
@sagitta33

@k2792017 U zobcový není žádná technika, prostě foukáš, možná u vysokých tónů to chce trochu cvik. Pak u dřevěných fléten to může trochu ujíždět ale pokud koupíš obyčejnou plastovou Yamahu tak tam problém není

@sagitta33 Moc děkuji 🙂

patypresdevaty
13. črc 2025

Flétna je jednoduchá, na tu se učí děti často i v hudební výchově ve škole... Klávesy jsou těžší - samotná technika hry, synchronizace rukou, čtení not (větší škála), znalost akordů atd. Je to nesrovnatelný rozdíl.

kamino
13. črc 2025

Já jsem zas tým klávesy - kdo má sluch, tak první písničky se jednoduše naučí během pár minut, mají jasnou logiku čím víc pravo, tím vyšší tón. A akordy jsou megajednoduché - máme ve škole barevné klávesy od Štěpánky Cimlové a tam se to opravdu skvěle popsáno.

mary.jane
13. črc 2025
@kamino

Já jsem zas tým klávesy - kdo má sluch, tak první písničky se jednoduše naučí během pár minut, mají jasnou logiku čím víc pravo, tím vyšší tón. A akordy jsou megajednoduché - máme ve škole barevné klávesy od Štěpánky Cimlové a tam se to opravdu skvěle popsáno.

@kamino jsou lidi, kterym u klaviru (klaves) dela problem sledovat dva notove radky naraz, coz u fletny je jen jeden... Mamca ucivala klavir v ZUS a pamatuji, ze mela par zaku, co to opravdu nezvladli a prechazeli prave na fletnu, ze to pro ne bylo jednodussi.

kamino
13. črc 2025
@mary.jane

@kamino jsou lidi, kterym u klaviru (klaves) dela problem sledovat dva notove radky naraz, coz u fletny je jen jeden... Mamca ucivala klavir v ZUS a pamatuji, ze mela par zaku, co to opravdu nezvladli a prechazeli prave na fletnu, ze to pro ne bylo jednodussi.

@mary.jane Pokud si chceš zahrát pár písniček, noty fakt nepotřebuješ, hraju amatérsky na klavír a kytaru a nikdy jsem noty nepotřebovala, vše je jen o sluchu. Mám ve třídě pár dětí, které chodily na klavír, nebyly schopné za rok pořádně nic zahrát, nauka jim sebrala poslední zbytky chuti na něco hrát a až za čas se k nástroji jako samouci vrátili díky tutoriálům na IG 🙂 Ale věřím, že pro někoho ta flétna může být ok.

rayasisu
13. črc 2025

Hraju na flétnu a i na klávesy. Zahraju jen ty jednodušší písničky. První jsem se učila pořádně na klávesy, pak se k tomu přidala flétna. Jako samouk bych do toho nešla, lepší je opravdu lektor. A jde o to kolik tomu chceš věnovat času. Osobně si myslím, že flétna je jednoduší a nezabere tolik času, u kláves se učíš techniku a trvá to déle. Ale zase- s flétnou si pár písniček zahraješ, ale nezazpivas. S klávesami si i zazpívas a můžeš hrát i ostatním. Já využívám mnohem víc klávesy a chystám se i na kytaru, tu už jsem jednou jako samouk zkoušela a vzdala jsem to, tak příště s lektorem...

normalnimatka
14. črc 2025

Flétna je určitě o dost snazší. Ale její velká nevýhoda je ta, že si u toho nezazpíváš...

k2792017
autor
15. črc 2025

Moc díky holky, ještě to promyslím. 🙂