Psychologické vyšetření

danielle1988
23. bře 2021

Ahoj. Popravdě jsem docela v šoku a nevím co si myslet. Předloni jsem absolvovala přijímací řízení k AČR, jako uchazeč o místo vojáka z povolání. Ač jsem to nečekala, tak jsem prošla a nastoupila na podzim na výcvik. Bohužel, necelé tři týdny ke konci kurzu jsem musela na ošetřovnu a dostala jsem nemocenskou - nešlo se vrátit kvůli koronaviru. Kdo trošku sledujete nábor, tak víte, že jsme byli jedni z prvních rekrutů, kteří už nemohli jezdit domu, ale celý výcvik byli v kasárnách ..........
Byl mi schválen znovuvstup, ale musela jsem kvůli vypršení lékařského vysvědčení absolvovat znovu celé zdravotní kolečko. ( LV platí každému rok )

A teď k věci, která mě zarazila - neprošla jsem. To, že se mi v psychologickém vyšetření nepovedla jedna inteligentní část jsem si byla vědoma už v průběhu testů. U pohovoru s psycholožkou mi bylo jasné řečeno, že dle ní, na AČR nemám, že je to tam těžké a vidí mě spíš v civilu ( to, že jsem už v AČR byla, zbývaly mi tři týdny do konce výcviku, šlo mi to tam, byla jsem spokojená a zvyklá si hned na režim - to jakoby neslyšela ). Prostě: za ní dneska ne.

Mluvila jsem ještě s primářem psychologického vyšetření, aby mi řekl svůj názor, případně vysvětlil, kde přesně byla chyba ? Dle něj paní psycholožka neselhala, prý se mi nepovedla IQ část a promítá se mi to i do osobnostní části, že mám prostě výkyvy.

Na moji otázku, zda má smysl to za to zkoušet znovu mi odpověděl , Smysl to má. Pro Vás. A nemusíte čekat přesně rok. , 😳😳😳😳 Když jsem mu sdělila, že jsem v AČR, na výcviku byla spokojená, instruktoři mě chválili, tak mi řekl, že dle něj mě, ani psycholožka předloni neměla pouštět.

Popravdě, nevím co si myslet. Začínám si připadat jak nula.
To, že psycholožka předloni u vyšetření mi ukázala jak jsem pracovala, hodně mě vyzpovídala, povídala si, jedině mínus, že mám horší prostorovou představivost a logické myšlení, ale to je prý dle ní u žen normální, a naopak mám lepší výsledky pod stresem ( to na čem jsem letos vyhořela - zadání, když vám utíká čas ), tak tohle všechno jsem primáři neřekla. Nic. Viděla jsem, že to nemá smysl.

Opravdu nechápu a teď mi každý promiňte upřímnost jak může projít labilní člověk - zažila jsem na výcviku - a ne jednou vyšetřením a stejně během týdne výcvik na vlastní žádost skončí. (????) Kdybych to nezažila, nevěřila bych.
Když jsem druhý den přemýšlela zpětně nad tím jak jsem pracovala u testů vím, že jsem se necítila komfortně, ale pár dní předtím nachlazení, ráno před psychem odběry krve/moči a následně snídaně mě nějak extra nezasytila, ale hlad jsem necítila. Ale, že by toto bylo na vině ????? A jak může projít člověk, který se hroutí? Případně jiný, který jede jen na sebe, má dokonce rasistické řeči ....... ? To v tomto povolání, poslání nemá co dělat. Nechápu k čemu jsou psychotesty, když někdy je realita odlišná.

A opravdu nerozumím tomu jak psychologické vyšetření nebo názor psycholožky je ten, že na AČR nemám, že je to tam těžké ( v civilu, snad ne ? Navíc byla bych v kanceláři jako v civilu ) a přitom mi to na výcviku šlo, aniž bych věděla do čeho jdu a samozřejmě, že jsem měla i trému. Psychicky i fyzicky to tam nebylo lehké.

zelenaesmolda
23. bře 2021

@danielle1988
a co zkusit posudek jine psycholozky?nebo se obratit na pravnika?oni si casto tihle posudkovi lekari jsou vedomi toho,jakou maji v rukou moc a dokazou to taky pekne zneuzit.

danielle1988
autor
23. bře 2021

@zelenaesmolda To nelze. Je to přijímací řízení k AČR.

Nevím, co je pravdy na tom, že vojenská nemocnice, kde jsem prohlídku absolvovala, je ze všech tří nemocnic nejtěžší - neodpustí to co zbylé dvě.
Ale na druhé straně se říká, že primar psychologického oddělení je rozumný a správný chlap - u vojáků z povolání leckdy výsledek psycholožky smetl ze stolu.

Mě jen zaráží, že mi řekl, že prostě psycholožka předloni mě neměla pustit. ( Přitom jak jsem psala mě hodně dusila při pohovoru 😁, i já sama z výsledků dobrý pocit, z toho jak jsem pracovala ..... Letos ne. )
Měla jsem za to, že výsledky vyhodnocuje PC, případně lékař doplní, zeptá se ...... A nakonec rozhodne.

amazonkajanik
23. bře 2021

@danielle1988 hele, co si budeme povídat, ale dnešní rekruti, to je k pláči. Je zvláštní, že tě takhle vysachovali ze hry. Jednou jo,podruhé ne. Na tvem místě, pokud o to stojíš, bych to zkusila ještě jednou, ale s řádnou přípravou. I na psychotesty se dá připravit,páč je to do budoucna, na lepší zvládání stresové situace, zlepší se ti třeba to vnímání prostoru, najdeš v sobě skryté dovednosti. Kam ses konkrétně hlásila? Brnkar, zenista,protivzdušné? Každý má jiná kritéria. Když jsem se dozvěděla, co dělali rekruti brnkaru na výcviku , tak jsem šla do kolen. Jistě pochopis, že nesmím uvést detaily ...

danielle1988
autor
23. bře 2021

@amazonkajanik Souhlasím, že se budu připravovat, abych řekla pravdu IQ knížku jsem si koupila na psychologické řízení předloni, pár testů si udělala a prošla ( ale myslím si, že ty kostky jsme neměli, bylo tma jiné zadání prostorové představivosti a celkově test byl velmi krátký - začátek v 7:30 i s vyplňování papíru a konec kolem 9 hodiny, asi 9.20 a to samé letos ). Teď jsem se na to vykašlala ...... Ale nevím, zda se naučím prostorovou představivost a logické myšlení - partner to se mnou nedávno zkoušel a roste ze mě. Prostě to v hlavě nemám - neotocim tu kostku. 🙄

Kritéria pro všechny mi přišla stejná 😳V uvn se až potom na základě vyšetřeních škrtaji pozice. Navíc moje místo je nerekrutacni - přímo povolání od velitele útvaru, místo na štábu.

Jinak výcvik, tam se nebralo kam jdeš 😁😁My jsme byli mix všeho, jen ne bojovníků, ale jednali s námi jak s elitou červených baretu - rozumej zahul jak Brno 🤣🤣🤣Co jsem pak slyšela od jiných skupin, někteří, ani nechodili, natož, aby běhali. Jen se vozili, brzo večerka, žádný úklid a čištění bot, řvaní ........
Záleží na instruktorech, zřejmě.

amazonkajanik
23. bře 2021

@danielle1988 hm, tak se to změnilo. Jako jo, dřív to bylo,že všichni všechno, ty začátky, ale pak se to selektovalo. Proto možná známý odešel, už fakt neměl nerva. A mého chlapa lanarili zpět,aby vedl výcvik, ale po tom,jak se k němu zachovali při odchodu, tak s ačr jsme skončili. I když částečně jeho chyba, že si pořádně nepřečetl papíry. Měl nárok na vysluhu a celou dobu mu tvrdili (když odcházel),že nemá odslouzeno a nebyli schopni řádně vyplnit papíry pro up,takže byl bez příjmu, dokud nenastoupil do fabriky. Bohužel na to přišel v době,kdy to bylo promlčeno ...

levandule_k
23. bře 2021

@danielle1988
Jestli tam chceš jít, tak je nejdůležitější se zbavit pocitu, že jsi nula.

No pokud máš vnitřní pocit, že tě poškodila, já ten pocit znám. Já jednou byla na pohovoru a personalistka se mě ptala moji angličtinu, tak říkám, pasivní lepší než aktivní a další otázka a máte státní zkoušku nebo certifikát, já ne, byla jste na Erasmu a já ne 🙂 Tak jsem dostala další černý puntík a nálepku, že neumím anglicky a to se mě nezeptala ani na What is your name?

danielle1988
autor
23. bře 2021

@levandule_k Nemám pocit, že mě poškodila. Sama vím, že část v inteligenční části jsem podělala, toho jsem si byla vědoma už během testu. Ale zaráží mě, že tvrdí, že AČR pro mě není a přitom jsem na výcviku byla a nebyl pro mě problém se stát vojákem a hlavně instruktoři mě chválili.

Spíš mě zaráží, že jsem to teď podělala a kolikrát mě zaráží i to, protože znám i z řad mého okolí, že projdou ti, kteří jsou v běžném životě neschopní, a nebo i to, kteří to v hlavě prostě nemají. Tak opravdu nechápu, kde se stala ten den chyba, proč psycholožka tvrdí něco co neodpovídá realitě na kurzu základní přípravy vojáka. 😳😔 A navíc i tam jsem viděla na vlastní oči, že může projít člověk, kterého jsem zmiňovala v příspěvku. Tím se jemu nebo těm dalším nesmějí, ale nechápu jak se jim podařilo projít a psycholožka je pustila ........

danielle1988
autor
23. bře 2021

@amazonkajanik Tak to mě mrzí :( Velká škoda. Já znám také jednoho instruktora z kurzu, je stále u AČR. Když jsem mu říkala co se tam dělo za mě - myslel, že si dělám legraci. Rozebírat tu nemůžu co se tam dělo, ale ...... Skončil kvůli tomu jeden instruktor za šikanu.
A když jsem mu zmínila, že jsem teď neprošla UVN, tak mi akorát řekl, že slyšel, že jsou tam doktorky kr.vy ( pardon za výraz ) , a že zažil x krát, že pustí člověka, který neplní povinnosti, snaží se ojebat co kde může, lze, je víc doma, než v práci a nebo je hloupý .......... A naopak lidé, kteří by tu práci dělali jako poslání neprojdou.

Osobně nechápu podle čeho to psychologové berou a nemyslím si, že ti nevhodní dokázali lhát, aby na to PC nepřišel.

levandule_k
23. bře 2021

@danielle1988 Psychotesty se dají zmanipulovat. Jsou samozřejmě otázky, co se opakují, po určité části.....

danielle1988
autor
23. bře 2021

@levandule_k To se tvrdí, ale nechce se mi tomu moc věřit. Popravdě jsem nyní při těch 120 otázkách neměla pocit, že by se některé byly podobné. Předloni jsem měla daleko více otázek z osobnostní části, v řádu několika stovek. Inteligenční část jsem měla kratší, než zbytek uchazečů ( a všimla jsem si, že asi jeden nebo dva uchazeči to měli takto letos ). Letos jsem měla mít kratší psychotesty, jelikož jsem byla už v AČR, ale nestalo se tak. Aspoň tak to měli všichni co znám, kteří byli už na KZP, skončili a zdravotní podstoupili znovu. Nechápu to

amazonkajanik
23. bře 2021

@danielle1988 no právě proto jsme ztratili veškerou naději pro ačr. Ja třeba voják nejsem, ani v záloze, ale mám zasloužené 3pecky díky tomu,co se dnes hlásí. A hlavně velká kritika modrého baretu,prý mám nárok na červený. Když mě instruktor dával jako příklad, tak si to pár kluků vzalo do hlavy, když by jim mohla ženská a ještě k tomu civil nakopat zadek ...

levandule_k
23. bře 2021

@danielle1988 Jeden psychotest jsem dělala, taky osobnostní otázky a pak logika (IQ). Některé otázky byly v osobnostní části v bledě modrém. (Možná záleží na variantě, druhu.)

Pak jsem slyšela útržek rozhovoru psychologa s pracovníkem firmy a říkal, myslím si, že ona zmanipulovala test, protože tam nedala žádné minima a maxima.

Jak jsem nakoupila, tak prodávám.

danielle1988
autor
23. bře 2021

Holku u nás u tohoto testu bylo určitě ano, spíše ano a to samé u ne. Tak si vyberte. Ale na pobavení Vám napíšu 🤣Partner je od střední školy u vojáků, má i vysokou. A jednou, kdysi, dělal psychotesty na pyrotechnika.

Mladá psycholožka se mu podívala do složky z dalších x psychotesty za celý život a prý, že to není normální, že nemá žádné změny, pořád stejně. A že to prostě nejde. Že má nějakou poruchu nebo lze. A Pyro mu nechtěla dát. Tak se přítel nasr....s prominutím a prý buď mu to dá, a nebo půjdou za primářem. Prý měla ofuky, a že jediné za primářem psychologie.

Letitý doktor se podíval na výsledky a prý: co vám řekla ? Tak mu to přítel odvyprávěl. Doktor záchvat smíchu a pyrotechnicak přítel dostal.

Neříkám, že psychologové nejsou studování, ale nelze to brát jen podle grafu, knihy a teorie co jim řekli ve škole ( to mi říkal přítel, že mu právě ten doktor vyprávěl ...... ).

Ale jinak holky uznávám, že to stojí za prd. Nejde mi o peníze, armáda mě baví - řád, disciplína, pestrá práce, sloužit vlasti a nosit uniformu. A uznávám, že i jako rotmistr na štábu bych byla za vodou, ale pro peníze tam nejdu - což vím, že v mém okolí ti co tam šli v posledních letech, tak právě jen kvůli penězům.

danielle1988
autor
23. bře 2021

@levandule_k Bože 😲🤣🤣

danielle1988
autor
23. bře 2021

@amazonkajanik Skvělé.

To mě zas instruktoři říkali, že jsem si rychle zvyklá na nový režim, a že střílím jak profík s 5 letou praxí. Což vyhlásil před celou četou a to neskutečně potěší. Přitom jsem nikdy zbraň nedržela, natož abych střílela. A v uvn mi zakázali dělat řidiče kvůli 3 dioptriím na jednom oku, druhé 0. A holčina, která šla na střelce měla horší výsledky než já a ještě říkala, že s okem, kterým střílí špatně vidí.

konidana
23. bře 2021

Celkem by mne zajimal pohled @camelinka

danielle1988
autor
23. bře 2021

@konidana Pročpak ? Pokud se mohu zeptat 🙃

danielle1988
autor
23. bře 2021

@amazonkajanik Nějak jsem nepochopila jak to, že máš zaslouženě pecky, ale nejsi VZP, ani AZ.

konidana
23. bře 2021

@danielle1988 je taky u armady😉

danielle1988
autor
23. bře 2021

@konidana Super. Názor někoho cizího z AČR mě zajímá.

barmil
23. bře 2021

Manžel je voják od 18, oba synovci taky.
Ty testy typu, nejste normalni, protože jste jako malý netahal kočku za ocas...
Jeden synovec moc chtěl k vysadkarum, nevzali ho, že je dle testů bordelar. A teď tam berou každého, kdo se umí podepsat. Neschopní tlusti noumove, co by před rokem ani neprošli základním sítem teď nosí červené barety a myslí si, že jsou mistri světa. Jak potřebují nabrat x tisíc lidí, už berou všechny. Ty máš nevýhodu, že už máš složku a vždy se do ní zpětně podívají.. Ideální by bylo mít možnost začít s čistým štítem.
Bohužel v armádě nejde hledat něco jako logiku, spravedlnost, kdo má moc dělat rozhodnutí, dělá podle sebe a moc se nenosí, aby nadřízení pak měnili, všichni drží při sobě. Často když slyším, jak to tam funguje, tak mi to hlava nebere. Jeden velký bordel.

danielle1988
autor
23. bře 2021

@barmil Nevěřím, že se dívají zpětně do složky. Alespoň psycholožka to u mě neudělala. A co znám některé lidi, tak se do AČR dostali na 2,3,4 .... Pokus. A nikdy se prý nebral výsledek předchozího vyšetření. Když se jim výsledek povedl, tak psycholožka ukázala i předchozí testy, řekla k tomu svoje, kde co a jak bylo apod.

Jinak zažila jsem kluka, který AČR žije, zároveň je rodinný typ. A několikrát mu vyšlo, že je agresivní - 🤣,vtip, je ten, že není. Potřetí v uvn prošel.

A tlustí opravdu neprojdou, to nevím, kde jsi vzala 😳Ale je pravda, že teď má AČR žně, má víc uchazečů díky Kovidu, než kdy jindy. Jinak s tím, že si někteří myslí, že jsou mistři světa souhlasím a to nejsou u červených baretu - je to děs a to mě opravdu štve, že potom dělají akorát ostudu a chovají se jak hovádka.

camelinka
23. bře 2021

@danielle1988
@konidana Ahoj, no jelikoz sem na poslednich psychotestech byla nekdy po skole ve 2005, tak nevim, jak to chodi ted🤷.
Za nas to byl docela mordor, cumeli sme do tech testu ceky dopoledne, ted mi prijde ze sou ty kriteria celkove mnohem niz, ale jak probihaji psychotesty, uplne presne nevim...
Jedina otazku, kterou si pamatuju, byla, jestli se nam libi pohled do ohne...tam kdo napsal, ze ano, tak to musel vysvetlovat psycholozce potom😀

danielle1988
autor
23. bře 2021

@camelinka Ahoj. Děkuji ti za názor. Osobně si pamatuji, že tuto otázku jsem měla v roce 2019 a také jsem řekla ano - kdo nemá rád krb nebo ohýnek u špekáčků, že 😁Za mě jsem: vysvětlovat nemusela. Ale je pravda, že jsem osobnostních otázek měla několik stovek (letos jen 120😳). U PČR jsem ztravila celé dopoledne a kousek odpoledne u testů v roce 2018.

Docela mě opravdu zarazilo, že AČR to takto stáhla - protože vím, že to bylo jak píšeš, a ne že během sotva 2 hodin zjistí na základě pár testů jaký člověk opravdu je+tě ještě sestra v učebně honí, ať děláš, abysme na sebe navzájem nečekali. Ale letos ty otázky byly spíš v kontextu: přijdete si přitažliví pro okolí? Věříte v šestý smysl? Dokážete odhadnout co si druhý myslí?Myslíte, že na vás čeká ještě něco lepšího? Cítíte se slabí,bolí vás svaly?Vstavate brzy ráno?

A takové otázky. 😲😳🤔🙃

camelinka
23. bře 2021

@danielle1988 njn kvuli necemu ty otazky tak nakombinuji...Bud to zkusit znova, nebo se s tim smirit no. Ono kazdy rok se meni pocet uchazecu, kazdy rok je jiny odpad, takze ty kriteria myslim upravuji podle toho, jak je potreba...
Posledne, co vim, tak brali i s alergiemi a tak, kdo ma dve ruky a nohy, je to uz proste uplne neco jineho, nez pamatuju, tam sme stravili mladi v VN...
A kdyz sem potrebovala klasifikaci jako vysadkar, tak to byl uplne mazec.
Nekdy se to ale muze blbe sejit a holt to nevyjde, i to se stava...

danielle1988
autor
23. bře 2021

@camelinka Chápu. Určitě to zkusím, protože na KZP jsem si ověřila, že na to fyzicky i psychicky mám a to je mi 30+. Tak že žádné nabité mládě 🙃

Jinak zdravotně problém nemám. Kromě dioptrií na jednom oku, žádný problém. Skrz údajnou alergií a dioptrie 1.5 na dálku vyhodili známou, co znám z Fb a to měla podepsaný nástup na KZP. Prý vybrali uchazeče s lepšími výsledky prohlídky. Jenomže, pak to vidím u partnera v práci - lepší výsledky zdravotní prohlídky neznamenají lepšího pracovníka. 😏

barmil
23. bře 2021

@danielle1988 ziju přímo ve městě, kde jsou. A kolem dalších x posádek, takže když neslouží přímo tady, tak tam. A teď ti, co nastoupili v lednu, to je prostě upadek. Díky covidu neměli závěrečný výcvik a zkoušky ve Vyskove, nahnali je rovnou do nemocnic a k silnicim a někteří jsou pěkne vypaseni. A když Ti řeknu, že jeden je třeba bývalý bachař, druhy dělal skladníka v Lidlu...

camelinka
23. bře 2021

@danielle1988 njn jenze mezi nama, armada by mela mit ty lidi zdravotne i psychicky v topce, uz tak je to tedka hodne v upadku, jak pise @barmil

danielle1988
autor
23. bře 2021

@barmil Ale to je jedno, zda bachař nebo skladník. Alespoň já si to myslím. Nic to o člověku nevypovídá, jaký bude pracovník. A ano, chápu ty co nastoupili v lednu. Oni nebo spíš my (také jsem tam byla) jsme byli od října do 20.11 ve Vyškově. A potom volno až do konce roku. Neomlouvam je, to ne. Ale zřejmě buď zapomněli to co se naučili, a nebo se na to vykašlali. A není to jen jejich problém, partner má pod sebou xx lidí, dával nějaký všeobecný test povinností vojáka, zákony, přísaha apod. VŠ, která je tam víc jak rok ho udělala na 20% A bylo tam víc expertů. Je pak vidět, kdo to bere vážně a kdo je tam jen pro toho 15teho.

Já do dnešní doby, ač jsem skončila ke konci října umím přísahu, rozeberu Phantoma/Brena, dokážu se chovat jako voják ....... Nikoho nesoudim, ale lidé, kteří jsou tam jen kvůli penězům zabírají zbytečně místo těm, kteří toto povolání chtějí dělat srdcem.
Ohledně těch zkoušek, nemůžu soudit jiné čety, ale my fázové testy měli všechny tři. Instruktoři nám nedali nic zadarmo. Znám i pana, který měl lehce nadváhu a neprošel UVN.

Nevím, asi ničemu už nerozumím.

danielle1988
autor
23. bře 2021

@camelinka Osobně si myslím, že ano, ale pokud jseš na útvaru, kde to je žádoucí. Přeci jen v logistice v kanclu je spíš užitečnější člověk, který sice má brýle, ale znalosti, dovednosti plnit si svoji práci má lepší, než někdo, kdo nemá žádné zdravotní problémy, ale je to lajdak.

Mezi námi 🙃Zažila jsem dva. Jeden si vzal život za dluhy, druhý byl alkoholik a flákač. Psychotesty na to nepřišly.