icon

Kolik umělého mléka v noci dáváte a jak často?

leki
23. dub 2017

Dobry den damy,
Chtela bych vas poorosit o radu. Jak casto (a jestli vubec) davate v noci UM a jak velkou davku?

Mam kluka 14 mesicu, nyni kojim jen v noci, vyjmecne prez den (napr.kdyz je nemocny atd.). UM nedavam vubec (jen do kase). Zacala jsem mit dojem, ze mi MM dochazi (na malym to poznat neni, "pije" si spokojene a netvari se pak hladove). Pujcila jsem si mimivahu a zjistila, ze prez den vypije max 10 ml (za pul hodiny), v noci 15 ml, tak jsem naznala, ze kojeni zrusim.

Nevim ale ted, jak to udelat v noci,kolikrat mu dat UM a jestli vubec. Spat chodi v 8:30. Kdyz se vzbudi pred pulnoci, prso nedavam,potom uz ale pokazde (vetsinou vztava kolem 1, pak kolem 3,vyjmecne se budi jen jednou, nebo vickrat). Snida mezi 6-8, podle toho jak se vzbudi..

hanulka_es
23. dub 2017

ahoj,
já teda kojila jen do 7t., pak mi musela být laktace zastavena, ale teď v 8m dávám 240ml UM na noc, to dostává po 20hod. u toho se ušmudlá, málokdy se stane, že to nedopije a odpadá v postýlce. Poté vstává mezi 0:30 - 1: 30 a to má 180ml UM a teď to drží až do rána, kdy má po 8. hod. kaši. Někdy se vzbudí i v noci, to si ho beru k sobě, stačí když cítí moje teplo a usíná, někdy to neklapne a dostává 120ml.

muhehehe
23. dub 2017

14 m.. to už je hodně velký... my byli na UM od sedmi měsíců. A v těch 14ti jsme to měli tak, že dcera dostala před spaním 7 odměrek (něco přes 200 ml) a tím to haslo (jakože úplně). Pak ráno k snídani v kaši, ale jinak už jsem žádné mléko nedávala. Ale myslím si, že to nejde moc zobecňovat... pokud je zvyklý na takto malé dávky, tak bych mu dala na noc určitě méně než píšu... třeba tři odměrky.. a pak v noci další- podle toho, kdy se vzbudí (a pokud vůbec).. a třeba si to i postupně upravíš- že si dá více večer, a bude pak spát celou noc. UM nebude potřebovat tak často jako mateřské... ale samozřejmě dělat to ,,šokem" ze dne na den je blbost, když je teď zvyklý na takové malé ,,pocucávání" během celého dne. Zkus a uvidíš, nějak to vyladíte.. v mém okolí mělo tohle každé dítě v tomto věku úplně jinak..

leki
autor
23. dub 2017

@muhehehe ja si prave myslim, ze spis je zvykly si cucat prso, nez pit mleko (vzhledem k mnozstvi co z prsa vytahne). Tak si rikam, ze by asi nemusel mit asi nic, ale nejsem si jista..
Vic vecer mu dat "nemuzu". Dostava kolem 8 asi 200-220 ml kase a kdyz toho sni vic, tak blinka (nema "zaklopku", je to zrout a vzdycky vsechno ji dokud to jde, takze ho musim nekdy krotit).

riakuk
23. dub 2017

Já jsem dcery odstavovala ve 13 měsících a 14 měsících právě z toho důvodu, že v noci mne budily každou hodinu, aby si "požužlaly" a přitom přes den už plnohodnotně jedly. My jsme to řešily šokem. Tři dny jsem spala v obývacím pokoji, manžel spal s dcerami, měl připravené UM. První noc se probudily a zkoušely to pár minut. Pak spaly až do ráno a za pár dní si ani nevzpomněly. Nahradily jsme to UM ke snídani - různé příchutě (vanilkové, jahodové,...) a před spaním. Holky nechtěly vůbec lahvičky, ale pak je to donutilo 🙂 Jsou to spokojená děvčátka - 6 a 4 roky 🙂

muhehehe
23. dub 2017

@leki Aha, tak jestli takhle na noc baští kaši, to je jiná.. to by ti prasknul, kdyby dostal ještě flašku mlíka.. 🙂 Nicméně- je fakt, že by se asi bez toho mléka i obešel... jsou děti, které ho po roce prostě už nemají vůbec a není s tím problém. Zvlášť, když takhle baští tu kaši. Ale i tak bych asi na tvém místě pikslu umělého koupila.. abych mu mohla něco dát, když se v noci přihlásí na ,,požužlání"... ale můžeš to pořešit i jako riakuk.. to asi podle situace, co ti bude prcek na ten konec požužlávání říkat. Já dávám dceři (19 m) to večerní mléko ještě teď... ale je fakt, že to je spíš takový náš rituál (mlíko+ pohádka a spát), než že by ho nutně potřebovala.

riakuk
23. dub 2017

@muhehehe Já jsem mléko dávala holkám až do třech let, protože tím člověk nic nezkazí a ten rituál je skvělý 🙂 Kaše moc nechtěly, ale zase chutnaly celkem mně 🙂

mamitom
23. dub 2017

Ahoj, já jsem odstavovala v roce, teď bude mít Tom 15 měs. a dr.mi bylo řečeno, že by takové děti měly mít za den 3 mléčné dávky (min.330ml-500ml/den), ovšem jako jedna dávka se počítá i např jeden jogurt. Malý má alergii na bkm a řeším následovně- snídaně, oběd, svačiny čaj či šťávy na pití, v půl 6 večer kaši ze 4-5 odměrek, okolo 19.30 mlíko z flašky 4 odměrky (asi 140ml) a pak mezi 4-6hod. ráno, dle toho kdy má hlad, opět 140ml. Výjimečně když rostou zuby kolem půlnoci 100ml. Taky jsem řešila kolik mi vypije, asi 14dní mi trvalo, než se ty dávky ustálily. Zezačátku jsem i vylévala, ale co už. Chce to ale vychytat, každé dítě jiné. Razila jsem heslo, že radši udělám méně a dodělám další dávku, když je potřeba, než vylévat. Snad jsem trochu pomohla...

soyevita
23. dub 2017

@leki Já už bych UM nedávala,holky se mi odstavily ve 14M,dávala jsem jim tvrdé sýry,zakysané výrobky,lučinu na chlebíček.Kaši můžeš udělat i z rostliného mléka.Do vaření jsem používala trošku kravského,když bylo třeba

leki
autor
23. dub 2017

@mamitom dik, to mi prijde rozumny, udelat nejakou mensi davku a kdyztak jeste dodelat, asi to zkusim. Jak uz psala @muhehehe, tim ze je zvykly si aspon cucnout, tak bych to nerada vyhrotila ze dne na den a vyrusila vsechno, i kdyz hladem by asi neumrel. UM doma ma, delam vetsinou domaci kase a micham je s tim.
@soyevita dik za zkusenost, ja asi zkusim dat v noci trochu toho umelyho i tak a postupne to snad vyrusim, uvidime.
Dik moc za rady

h_beruska
24. dub 2017

dceři jsem dávala tekutou krupicovou kaši, nikdy neměla UM - pravidelně jsem kojila do cca 8m, pak ráno a večer do 12m