icon

Cushingův syndrom u pejska, máte zkušenost?

chloe_p
10. lis 2012

Ahojte maminky, chtěla jsem se zeptat, jestli s máte některá zkušenost s touto nemocí u pejska? Našemu pejskovi byla zjištěna tahle nemoc a chtěla bych znát vaše názory, jak probíhá léčba, jestli se stav pejska brzy zlepšil a celkově zjistit, jak to vše bude probíhat. Veterinářka nám dala na rozmyšlenou, zda pejska necháme dožít v nemoci nebo ho budeme léčit, léčba je finančně náročnější,ale my sme se rozhodli ho léčit a chtěli bychom, aby s námi tady byl co nejdéle. Myslíte, že by tady s námi mohl být ještě několik let s touto nemocí? Právě má 7,5 let a rádi bychom, aby žil ještě aspon 5 let. Bude brát lék Vetoryl. Za vše názory a rady budu velmi ráda, asi v pondělí začneme s léčbou. Moc děkuji.

verusak87
10. lis 2012

Ahoj, nemám konkrétní zkušenost.Věk dožití určitě záleží na rase pejska a na tom, jak brzo jste odhalili příčinu (dá se poznat už při zvýšeném příjmu tekutin a častém močení, nebo až při kožních projevech-ztráta srsti na břiše). Záleží taky jestli se ke Cushingu nepřidal i diabetes, který může být Cushingem po čase vyvolán. Pokud je váš pejsek v dobré kondici a aktivní, tak je šance, že léčba bude účinná a pejsek bude spokojeně žít ještě několik let. Paní veterinářka by vám měla říct jaká je prognóza ve vašem případě. Každopádně je úžasné, že stojíte o léčbu a držím palce, aby byla úspěšná.

chloe_p
autor
10. lis 2012

@verusak87 Moc děkuji. Pejsek tímto trpí asi od července-srpna, ale jelikož jsme měli špatného veterináře, tak na to nepřišel a léčil ho na něco jiného. Nová paní veterinářka po prvním testu odhalila tuhle nemoc a diabetes zatím nemá, ale má špatná játra, slinivku a kožní projevy se začali ukazovat před dvěma měsíci, zatím nekvalitní, plstnatá srst, ztenčená kuže, loupání drápků... zatím nemá nikde lysinky, srst je ještě všude, jen začala plstnatět a ta kvalita je hrozná. Pejsek se zatím chová normálně, hodně močí, hodně pije, je nafouklý, ale náladu na hraní má pořád, je to malý divočák 🙂 Pejsky máme dva a neumíme si představit o ně přijít. Veterinářka nám nabídla Vetoryl lék a po zahájení léčby se uvidí, jak na to reaguje. Jen mám strach, aby pejsek nezvracel, nebyl po těch lécích tlumený a celkově takový špatný... někde jsem četla, že to je něco na zpusob chemoterapie, tak mám velké obavy, aby nevypadal jak zubožený a celkově na něj nebyl hezký pohled, to by nás moc mrzelo, kdyby se trápil.

verusak87
10. lis 2012

Určitě léčbu zkuste. Podobné chemoterapeutikům to opravdu je a pokud by pejsek zvracel nebo byl malátný je potřeba léčbu přerušit. Pokud by se pejsek trápil a nelepšilo se to, tak by bylo lepší ho nechat uspat. Ještě se poraďte s MVDr. jestli užívání Vetorylu nebrání ta nemocná játra (záleží na tom co s nimi má). Samozřejmě by bylo lepší kdyby byl při začátku léčby co nejvíce pod dohledem. Moc vám držím palce, zvířata jsou pro mě vším 🙂

chloe_p
autor
11. lis 2012

@verusak87 Moc děkuji. Veterinářka mu dělala testy na ta játra a vyšly zvýšené hodnoty, ale nabídla nám vetoryl, tak asi to s těmi játry nebude vážné, jinak by nám asi nabídla něco jiného. Moc bychom si přály, aby tady s námi byl ještě hodně dlouho, tak snad se nám to podaří, i když léčba je finančně dost nákladná a máme dvě děti,tak snad to zvládneme 😔

sj16
12. lis 2014

Ahojte prosim pomozte mi moj psik ma cushingov syndrom ma 7kg maltezak a berie Vetoryl 40mg/den a zda sa mi ze to nezabera ☹
@verusak87
@chloe_p

zebirkova
30. zář 2025

Zdravím, vidim, ze příspěvky jsou hodně staré. I přesto doufám, ze někdo odpoví. Můj pudlik trpaslik, za 3tydny 15let, ma Cushing. Vyšly zvysene jaterni testy a to tak ze ALT 513 (max ma byt 125), ALP nad 2000 (ma byt max 212) a GGT 132 (max ma byt 11). Na konci ledna to přitom bylo 69, 806 a 7. Ohledně srdce jsme pokročili do stadia B2 a mam začít podávat Cardisure. Uz asi rok ma jatra zvetsena, nafoukle brisko a ted začaly mizet rapidně svaly a hůř chodí. Víc pije, ale ne vic nez 6deci denne. A musím dávat pleny. Ty mu naštěstí nevadí. Je zvyklý na oblečky, nepoznal asi rozdíl. Ma lepší a horší dny. Někdy si hraje, jindy je bez nálady. Pořád shání jidlo. Jak jste dopadli prosím po nasazení Vetorylu?Ja mu ho na 90procent nadávat nebudu. Veterinarka rikala, ze to chape, vzhledem ke stavu jater. Uz tak ted musím začít s Cardisurem. Tím si taky nejsem jistá skrz ta jatra. V březnu byl na 2h narkoze skrz zuby. 10mu jich vytrhli. Mozna mu ty jatra tim odpalili. Nevím, co se tak najednou stalo. :( Dva dny bere Hepa pet. Konzervu co ji jsem zacala michat s varenou ryzi s mrkvi. Chutna mu. Díky všem za odpovědi.