Dítě versus seberealizace/hobby/volný čas
Zdravím Vás maminky, profil jsem si založila jen kvůli tomuto tématu. Abych přispěla svou zkušeností, jak se dá zvládat miminko/dítě obecně společně s vlastními koníčky, společenským životem, seberealizací.. na tomto webu totiž podle mojí těhotné přítelkyně doslova kamenují ženy (včetně jí, která si profil poté raději po marných diskuzích zrušila a vedla jsem s ní o tom pak dlouhé hovory), které plánují vést dál i vlastní seberealizaci, protože danou věcí prostě žijí a nechtějí se jí vzdát a chtějí to skloubit i s miminkem a následným rodinným životem. Kamenovaly ji zde i přesto, že jim uváděly příklady z okolí, kde to funguje. Jakoby byly zakyslé a nepřející jen proto, že ony samy čím jiným žít nemají nebo si to neuměly zařídit/ nedoplánovaly to. Myslím si, že takové ženy, které mají i jiné životní cíle, než jen být matkou, si zaslouží motivaci a důkaz, že to jde. Snad se tu pár takových z vás, co to tak plánují či takových jako já, kterým to vyšlo, najde. 🙂)
Já se věnuji již léta letoucí hudbě, zpívám v kapele (metalový žánr), která má dost dobře našlápnuto, jsem zde již 5 let a z toho jsem 2 roky maminkou našeho úžasného chlapečka Toma. Vše se dalo skloubit a opravdu jsem hudbu (cvičení ani koncerty) nemusela omezit. Hlavně tedy díky mému manželovi, ve kterém mám plnou hudební podporu ve svém snažení a mojí skvělé mamince (nekonečný vděk), která neváhala nikdy pohlídat ten náš malý poklad. Již po šestinedělí jsem tak byla zpět na podiu a už 2 týdny po porodu jsem zase doma cvičila zpěv. 🙂 Je to jen o tom chtít a mít kolem sebe podporu. Někdo by za lahvičkování odsátým mlékem odsoudil, ale bylo to opravdu tak 2-3× měsíčně a to mým vlastním mlíčkem a já sama to nepovažuji za žádný teror vůči miminkům 🙂
Stejně tak jsem se nezvdala přátel a aktivit s nimi a to hned zpočátku… pro někoho to tak není, ale pro nás s manželem, kteří kolem sebe máme širokánský okruh lidí (stejné krve, bohudík), jsou tito lidé pro nás jako rodina. Hned po šestinedělí (to nepočítám X návštěv z jejich strany u nás doma - proč se stranit?) jsem si tedy vyšla s partou do hospody na takovou společenskou reinkarnaci a můžu říct, že ten večer mi dodal tolik energie, že jsem pak zvládla zase fungovat v nové mateřské roli na 100%. Ono totiž je lepší jeden dva večery měsíčně si vyhodit z kopýtka a být pak plná vnitřní energie, než chodit doma jako zombie bez elánu..
Okruh lidí, kde se pohybujeme s mužem, je plný lidí co mají hobby, zájmy, něco, co je naplnuje a čím žijí… hudebníci (hlavně), divadelníci, umělci… a z nich už spousta má rodinu a opravdu to zvládli také skloubit… jsou to chodící důkazy… nerozumím potom tomu lynčování na všech mama webech, že to zvládnout nejde..
Ono jde totiž zvládnout všechno - když opravdu chcete a máte k tomu vůli.. já kdybych přišla o svou hudbu vím, že bych vnitřně odumřela.. ví to i můj muž a má rodina… ale to naštěstí nenastalo.
Nepřišla jsem ani o své životní sny, dál ve svém snažení pokračuji a kapela jen kvete. Zvládám chodit na zkoušky, děláme na nové desce, natáčíme klip, aktivně koncertujeme.. do toho manžel má také své koníčky, ale ty já toleruji stejně jako on mé. A kryjí-li se nám akce, je tady babička. I pro ty akce - chaty s přáteli apod., kde chceme jet i přes noc společně.. a ono na tom semtam hlídání není nic špatného. Na jednu stranu si babička našeho Toma užije jen pro sebe, což pořád zdůraznuje jak je za to vždy ráda, a na druhou není náš malý rozmazlený a je samostatnější než dítka, která matky nepustí do 3 let z ruky (a od prsou. 🙂).
Jedna moje dobrá kamarádka hudebnice, která je nyní v 7. měsíci a plánuje to zvládat stejným způsobem odtud odešla zhrzená, že to přece není možné, jak tolik žen žije.... kamenovaly ji a vzájemně se podporovaly v tom, že po dítěti už NIC nevzládne, nestihne, bude vše jinak, nikam se nedostane a tak dále… a to tam opravdu uvedla všechny ženy, co tohle zvládají (některé včetně práce na půl úvazek s půlročním mimčem), ale stejně byly důkazy kamenovány a ona souzena.. spíš bych řekla, že se jednalo o závist, nevím.. chci tedy jako živoucí důkaz podpořit všechny nastávající či už maminky, které jsou podobného ražení. Já část tématu i četla, ale pak jsem to vzdala a rozhodla se touto cestou dát vědět všem, že jejich svět není jediný, který existuje... přičemž se mi přítelkyni podařilo uklidnit a podpořit v tom, že to také zvládne a hlavně at už se neregistruje na žádné mamma weby. :D
Všechny, které ví, že život je jen jeden a je třeba ho žít naplno a plnit si sny. Protože řeknu vám takové varování - upnout se jen a jen na rodinu vede k tomu, že až děti odrostou, stanou se z mnoha žen vyhořelé duše bez motivace do života. Protože jejich život si začal žít svůj vlastní život.. oproti tomu svět „exotů“ co žijí jako já, se tohle nestává.. opět X desítek příkladů bych mohla uvádět. 🙂 Navíc tito lidé vychovali další hudebníky, herce.. tanečnice. 🙂)
Takže.. řekla jsem si, že to chce v českých mateřských mozcích trochu osvěty. A chuti ŽÍT… být matkou je to nejhezčí co nás potkalo, to ano, sama o sobě můžu říct, že jsem skvělá matka a nebojím se to říct.. ale.. v čem se lišíme od zvířat? Víme, že život je i o něčem jiném než o shánění potravy a odchování mláďat. 🙂
Ještě dodatek - k miminku jsem mimo zpěv a aktivní koncertování zvládla i práci na částečný úvazek (musím přiznat, že na půl z domu od PC ;), ale i tak.. a také si dál užívat s přáteli a občas si zadivočit 🙂)))))

Neste dodam, ze ohradka je naprosto nevhodna pro psychomotoricky vyvoj ditete. A neni nutne ho ,,cvicit" k samostatnosti. 😉
@panickatlamicka syn je ted ve veku,kdy sam bezpecne nechodi,ale rad leze po nabytku a blbne,tak v ohradce je na dobu,kdy ja potrebuju na wc,kdyz vysavam,nez se obleknu pred odchodem ven,fakt jen bezpecnostni chvilicky. On od miminka dava svuj nazor na postylky,ohradky apod. dost hlasite najevo 🙂
Ohradka je fakt super. Z mych deti ani jedno nic takovyho nevidelo ani z dalky. Ja si poridila deti, ne hracky na klicek,ani zviratka, ktere je potreba vycvicit. A to, ze ma nekdo "dite jako kazdy jiny", je taky peknej blabol. Mam zatim tri a urcite jejich aktivita, potreba pozornosti ani temperament nejde srovnat. Coz neznamena, ze tu nejmensi a nejvetsi divosku zavru do klicky, aby pochopila, ze ted je cas na samostatny hrani. A dodala bych uz jen, ze moje deti jsou vsechno, jen ne rozmazleny. Pro okoli jsem na ne prilis prisna. Prisna vychova a pevne mantineli se totiz s venovanim se detem nevylucuji.
Maximálně musím souhlasit s tím že je nesmyslné něco psát o pevném řadu v tom smyslu že si má dítě hrát samo. Každé dítě je jiná osobnost s jinými potřebami, upřímně nejsem žádná Bio kontaktní maminka, ale mám abnormalne společenské dítě které si vyžaduje při všem moji spolupráci nebo účast, někdy je to fakt na palici ale když ji pak vidím mezi skupinkou děti jak je šťastná jak je objímá pusinkuje krmí je podává věci dudlíky atd. Tak mě hřeje u srdce že je tak kontaktní a že jí v tom podporuji i když jak jsem napsala je to někdy opravdu na psychiatrii 😀 nejde soudit podle jednoho dítěte které mám doma další děti jiných rodičů... Stačí zajít ke kamarádce která má věkem blízko ke tvému dítěti a uvidíš sama jaké je 😉. Co se týče psaní na počítači či něčeho jiného u počítače s dítětem na klíně tak mám také tu smůlu kdy ji ani za nic nejde vysvětlit že nemá sahat na klávesnici nebo myš počítače... A to hlídání dítěte funguje leda s partnerem nebo kamarádkou která má o pár měsíců mladšího syna my co máme pracující rodiče nemáme možnosti hlídání přes noc či na dny v týdnu. Když má moje mama volno hlídá max. 3 hodky když to Teda jde.
@pajula123 Souhlas. Kdyz nemas podporu okoli, tak tak velkou seberealizaci proste nezvladas. Tvrzeni "Kdyz se chce, vsechno jde" neplati. Manžel do 16 v praci, přijde unaveny, vycerpany, jde si lehnout a vystrida me max na 30 min, kdy tak stihnu pro vsechny jidlo a nejaky uklid. Pak se o syna staram zase ja a pak uz se jde spat. Od 21 jsem ko a na konicky uz nemam energii. Tchanovci nepohlidaji, jsou 130 km daleko, moje sestra také ne, je 40 km a neci co s detmi, muj tatka prace nad hlavu, pracuje 24/7 a mamka se tezce poznamenala na mne, syna ji nesverim. Me seberealizace ceka az syn nastoupi do skolky. Bud rada, ze zpet je tvym hobby a i te zivi. Kazdy takove stesti nema 🙂
Tak když jsou po ruce vždy ochotné babičky, a ne třeba jen na 2 hoďky jednou za týden nebo vůbec... , ale klidně na celý víkend.. tak to je paráda 🙂
Mně se líbí, moc, jak to máš zařízené. Ale ne každý tuto možnost má. Jasně, dá se najmout hlídačka, což zas leze do peněz.. a taky vem někoho "z ulice" a svěř mu dítě.
Jak by jsi to dělala, kdybys neměla realizační tým, vždy ochotně připraven k akci...? Hmmm.. na zamyšlení...

@arwen_arina a potrebuje hranice, kdy se ma vykadit? Jako promin, ale povazovat venovani se diteti, tak jak ono potrebuje, za rozmazlovani, je nazor z dob normalizace. 😀 hranice ano, ale ve vychove: tedz ne v tom, kdy dam diteti sebe samu a svou peci.