Jak čeští sousedé vnímají slovenské rodiny?
Pozdravujem vás, sestry české 🙂
Obraciam sa na vás, lebo chcem čítať názory priamo z prvej ruky. So ženou čoraz častejšie rozmýšľame, že by sme sa s rodinou presťahovali zo Slovenska do Česka. Nie je to ľahké rozhodnutie, ale podmienky u nás sú čoraz horšie a človek má pocit, že sa tu točí v kruhu, z ktorého sa ťažko hľadá cesta von.
Nechcem sem písať o politike ani si sťažovať, skôr ma zaujíma niečo úplne iné. Ako vlastne vy, Česi, vnímate Slovákov? Aké je to, keď sa prisťahuje slovenská rodina do vášho mesta alebo dediny? Je to úplne v pohode, alebo tam občas cítiť nejaký odstup? Viem, že sa o nás hovorí, že sme bratia, ale mám pocit, že mentalita našich národov je predsa len trochu iná.
Ja osobne mám Česko veľmi rád, veľa som tam cestoval a vždy som sa cítil vítaný, ale zaujíma ma, ako to vnímate vy doma, vo svojich komunitách. Chcem úprimné odpovede, aj tie menej príjemné zvládnem. Sám mám pocit, že Slovensko je dnes plné nesvojprávnych ľudí, ktorí si nechajú všetko ľahko diktovať, a možno aj preto nás to ťahá inam, kde je viac rozumu a poriadku.
Napíšte, prosím, ako to vidíte vy. Aké máte skúsenosti so Slovákmi v práci, v susedstve, v rodine. Zaujíma ma to naozaj ľudsky, bez prikrášlenia.
Ďakujem vám vopred za každú úprimnú odpoveď a prajem krásny deň
Já jsem měla v bývalé práci problém se slovenskými klienty hovořícími slovensky. 😀 Uzavírám smlouvu, povídáme si. Vše v pohodě až do posledního kroku, kdy Vás systém vyzve ještě k doložení dalšího dokladu. Vás polívá studený pot. Sakra, co je špatně? Klient začíná být nervózní. Jdu s pravdou ven, že nechápu, co se děje. Ale chce to po mě doklad. Což ten doklad chce pouze u cizinců. Klient se začíná smát. A mě dochází, že slovák je cizinec. Tak já, má rodina a moje okolí vnímá slováky. Než si uvědomí, že jsou cizinci. Já jsem Moravskoslezský kraj. A tu jsou prostě míchané rodiny. Já mám rodinu jak na Slovensku, tak v Maďarsku.
Jako osoby je neberu jako cizince, nemyslim ze by tj nekdo mel proti nim neco. Ale jako nedoslychava mam s reci dost problem 🙂
@lauriak no právě, doplácíte na to, že jsou si jazyky podobné a že " můžete přepnout" do slovenštiny, však se " nic nestane", oni budou rotumět. Sorry, ne, není to ok a pokud to musí poslouchat děti a nerozumí...navíc i porevoluční generace slovensky úplně nerozumí...Prostě chce to makat na jazyku a snažit se. Není to jednoduché, ale znám spoustu Slováků, co to zvládajímax s pár sk slovíčky, ale jinak mluví česky...Vždyť i lidé z Ukrajiny mluví srozumitelně česky, nebo alespoň spoustu z nich. Prostě za mě určitě nehledej výmluvy. Žij v ČR, ale chceš li tu být skutečně přijímaná a cítit se dobře, vyprdni se na slovenštinu. V některých oblastech je vůči Slovákům počínající averze ( jižní Morava). Ale jinak myslím, že tu jste vítaní a jste nám blízcí. Jen ta slovenština může otravovat - v práci např. kolegy atp. Prostě jo, je to tak. Jazyk je pro integraci a přijetí důležitý.
@anonym_06576a mě by ta počínající averze taky zajímala. Za kterou část jižní Moravy hovoříš 🙂 Já jsem takový střed Moravy a žádnou averzi nevnímám.
Mně jsou Slováci úplně jedno, beru je jako Čechy. Známá má Slováka za manžela, můj muž je poloviční Slovák, ale vyrostl v ČR. Jediný, co mi vadí, je politický postoj jeho rodiny, jsou zastánci Fica. TAkže při návštěvě politiku vůbec nevytahujem, jejich názory přecházíme.
Mám známe i slovensky hovořící, to mi taky nevadí. U holek se snažím, aby slovenštinu trochu slyšeli, škoda, že dnes se předabovávají i slovenské pohádky.
Slováci mi vůbec nevadí a mám ráda jejich temperament. Beru je jako bratry.
Co ovšem nemám ráda je, když mluví slovensky a ne česky. Vkastně mě to celkem vytáčí a nesnáším to. Já kdybych žila a Slovensku, mluvila bych slovensky.
@anonym_06576a Tak to mám naopak - připadá mi děsný, když se snaží slovák mluvit česky … zlatý slovák se slovenštinou, krásná, měkká a libozvučná. Jakási napodobá češtiny se mi nezdá moc ok, ř úplně odpadá … Sranda, jak má každý jiný názor. 🙂
@majlo23 ja mam Slovaky moc rada! A mam tady i nektere kamaradky a jsou mi noc sympaticke....💕
Mam pritele Slovaka. Zijeme na vesnici a blbec se najde vsude. Takze to si clovek nevybere, ale az na vyjimky to lidi vubec neresi. Jinak mluvit cesky jsem mu zakazala, zni jak retardovaný 😀😀 asi jako si ze me dela srandu, kdyz se snazim rict neco slovensky 😀
Mam pritele Slovaka. Zijeme na vesnici a blbec se najde vsude. Takze to si clovek nevybere, ale az na vyjimky to lidi vubec neresi. Jinak mluvit cesky jsem mu zakazala, zni jak retardovaný 😀😀 asi jako si ze me dela srandu, kdyz se snazim rict neco slovensky 😀
@luckamiksova tak na vysoke skole jsme meli slovenske ucitele a museli mluvit cesky - nekde sice zadrhavali atd., ale nezneli retardovane :D i spoluzaci v nekterych predmetech byli vedeni mluvit cesky - tem to slo hur, ale verim ze je to o zvyku.
@luckamiksova tak na vysoke skole jsme meli slovenske ucitele a museli mluvit cesky - nekde sice zadrhavali atd., ale nezneli retardovane :D i spoluzaci v nekterych predmetech byli vedeni mluvit cesky - tem to slo hur, ale verim ze je to o zvyku.
@kacka1994 jsou Slovaci, kteri mluvi cesky tak, ze to clovek ani nepozna, ale pritel k nim nepatri 😀 jedine co se naucil jsou nase mesice. Ale ja se priznam, ze uz jsem tak zvykla, ze uz ani nevnímám jestli by mluvil cesky nebo slovensky. Uz je to tak prirozene, ze uz ani ty dve reci nerozeznavam 🤭 dokonce se mi nekdy stane, ze nekdy vim nejake slovo slovensky a nemuzu si vubec vzpomenout jak se rekne cesky 😀
Slováky za bratry nepovažuju, na to jsem asi moc mladá. Pro mě je to cizina, stejně jako Polsko, obecně mi nevadí ani žlutý, černý, Slovák pokud se chová slušně, vydělává, nekrade a snaží se přijmout zvyklosti naší země. To znamená, že pokud pracuji v kontaktu s lidmi, musím mluvit česky. Ne, slovenštině nerozumím, jen málo, stejně tak rusky. Byla jsem se ptát v nemocnici na babičku, no doktorce jsem nerozuměla, navíc její přístup naprosto neodpovídal našim normám. podle jména Ukrajinka, hrůza děs. Dcera na lyžích dostala instruktorku ze Slovenska, nerozuměla ji vůbec, příště jsme ji nemohli dostat na lyže, takže od teď píšu všude, že požaduji česky mluvící personál.
@majlo23 Slováky vůbec neberu jako cizince a spíš mi přijde divné,když se Slovák snaží mluvit česky...rozhodně to po něm nevyžaduji,protože jim rozumím ...písničky od Teamu fakt pouze v originále😆😆ale jsem trochu předrevoluční rocnik
Též jsem předrevoluční, měla jsem slovenské spolužáky na VŠ (již po roce 2000) a dorozuměli jsme se v pohodě. Teď máme několik postgraduálních studentů ze Slovenska a není problém. Pokud jsem se setkala se slovenskými lékaři, pracujícími zde, byli nuceni v práci mluvit česky, což byla spíše směska češtiny a slovenštiny. Beru to tak, že mladší ročníky pacientů by opravdu asi nerozuměli.
@barumrallyebum no cítím to z vlastní zkušenosti. Například na vejšce jsem znala tak 5 Slováků a úplná pohoda. Snažili se mluvit česky při hodinách i s námi. Úplně super lidi, nemám proti nim absolutně nic. Pak jsem ale byla třeba v knihovně nebo ve studenstský kavárně a najednou všude slovenština a mě to v ten moment vadilo. Že je jich tu tolik, že vystudují v ČR za peníze českých daňových poplatníků a pak si frnknou zpět za kopečky a ČR z jejich vzdělání nebude profitovat, že zabírají místo českým studentům atd. Že tady žijí, studují a nerespektují naši zem, náš jazyk. Byly to jen pocity a samozřejmě člověk se to snaží zpracovat ale nakonec z toho zbyla pachuť. Jako na jižní Moravě je Slováků hodně a nevadí mi, že je jich tam hodně. Vůbec. Vadí mi ale že pracují-li ve službách ( v kavárně, jako lékaři atd.) , nepoužívají češtinu. Jako sorry, to prostě za mě absolutně ne. Nebo například kolegyně ve firmě když nastoupila, nikdo proti ní neměl absolutně nic. Je to super člověk a super baba. Ale po třech letech, co tam pracuje na nás pořád mluví slovensky a je nám to už prostě nepříjemné. Je to nepatřičné a vkastně neslušné. Přitom pořád je to fajn baba a máme ji rádi. Ale tohle je bohužel něco, co je nepříjemné všem ve firmě. Proč nemluví česky??
@anonym_06576a pracovala som na Slovensku s Ceskami a ani po dlhych rokoch nezacali hovorit slovensky a nikomu to neprislı divne. Naopak mam skusenost s SK doktormi od Moravy po Prahu a vsetci mluvili cesky, mladsi prepli do slovenciny az ked zistili ze aj ja som SK , starsi pokracovali v cestine.

@anonym_06576a jak jsi na tu pocinajici averzi prisla? Otazka zni podrazdene, ale jen se ptam.
@barumrallyebum no cítím to z vlastní zkušenosti. Například na vejšce jsem znala tak 5 Slováků a úplná pohoda. Snažili se mluvit česky při hodinách i s námi. Úplně super lidi, nemám proti nim absolutně nic. Pak jsem ale byla třeba v knihovně nebo ve studenstský kavárně a najednou všude slovenština a mě to v ten moment vadilo. Že je jich tu tolik, že vystudují v ČR za peníze českých daňových poplatníků a pak si frnknou zpět za kopečky a ČR z jejich vzdělání nebude profitovat, že zabírají místo českým studentům atd. Že tady žijí, studují a nerespektují naši zem, náš jazyk. Byly to jen pocity a samozřejmě člověk se to snaží zpracovat ale nakonec z toho zbyla pachuť. Jako na jižní Moravě je Slováků hodně a nevadí mi, že je jich tam hodně. Vůbec. Vadí mi ale že pracují-li ve službách ( v kavárně, jako lékaři atd.) , nepoužívají češtinu. Jako sorry, to prostě za mě absolutně ne. Nebo například kolegyně ve firmě když nastoupila, nikdo proti ní neměl absolutně nic. Je to super člověk a super baba. Ale po třech letech, co tam pracuje na nás pořád mluví slovensky a je nám to už prostě nepříjemné. Je to nepatřičné a vkastně neslušné. Přitom pořád je to fajn baba a máme ji rádi. Ale tohle je bohužel něco, co je nepříjemné všem ve firmě. Proč nemluví česky??