Jak nebýt jen maminou?

19. led 2023

Jsem hrozný extrémista, vždycky a ve všem. Když se naladím na nějakou vlnu, tak úplně překotím celé svoje myšlení, chování, zkrátka neumím tak fungovat tak nějak vyváženě. Vždycky jsem byla hezká, štíhlá, společenská holka. Obrážela jsem večírky, utrácela spoustu peněz za oblečení, kosmetiku atd. Když se mi ve 25-ti letech narodilo první dítě, něco se ve mně úplně změnilo. Najednou jsem byla mamina na 100%. Ne proto, že bych musela, že bych si myslela, že takhle je to správné, ale vážně jsem to tak cítila. V tu chvíli mě nezajímalo nic jiného, nepotřebovala jsem muže, přestala o sebe dbát a stylizovala se do té role, jsem matka a nic víc. V tu dobu myslím započal krach mého manželství. Najednou jsem nedokázala sebe vidět jako ženskou a svého manžela jako muže. Už jsme v mých očích byli jen rodiče, mamka a taťka. Už i jako těhotná jsem nedokázala mít sex, protože mi to přišlo něco nepatřičného. Prostě jsem nedokázala v sobě skloubit matku a ženu. Pak přišlo druhé dítě a postupem času, jak děti odrůstaly, jsem zase našla sama sebe, resp. jsem tu ulitu matky začala opouštět. Začala jsem o sebe zase dbát, žila společenským životem, našla si koníčky a cítila se dobře. Bohužel podělaný vztah s manželem už jsem nikdy zpátky nahodit nedokázala. Už pro mě nikdy nebyl znovu tím mužem, po kterém bych toužila, o kterého bych stála. Pár let jsme to dokázali pytlíkovat, ale nakonec to skončilo nevyhnutelně rozvodem. Teď mám nový úžasný vztah, jsem moc šťastná, děti ho mají moc rády, zkrátka všechno si sedlo. A protože jsme relativně ještě mladí, začalo u nás být aktuální téma společné miminko.... Pocitově bych to hrozně chtěla. Když je člověk zamilovaný, nepřipouští si, že by to jednou mohlo být jinak, že by se věci mohly po*rat. Ale ta racionální stránka ve mně bije na poplach a já mám strašný strach, že se to bude opakovat. Že se zase změním, že nedokážu mít vyvážený vztah, že zase budu sama sebe vidět roky jen jako maminu a partnerovi se vzdálím a zase se to podělá. Je to moje druhá šance, už nechci udělat chybu.
Moje otázka zní, jak to děláte vy? Jak si dokážete udržet svou ženskost i v těhotenství a s malým dítětem? Jak udržet s mužem milenecký vztah, když už jste rodiče?

cherie24
19. led 2023

Asi bych to viděla třeba na nějakého psychologa? Nebo já si koupila 2 kurzy od Denisy Říhy Palečkové a můžu říct, že mi to ve vztahu neuvěřitelně pomohlo. Byl to velký obrat k lepšímu. 🙂 A co se týče toho sexu, teď jde o to, zda to bylo opravdu jen psychický blok - nepřijde mi vhodné mít sex, protože jsem těhotná nebo jestli je to hormonální záležitost. S tím se pak moc dělat nedá ... Někdo by měl v těhu sex furt a někdo prostě vůbec. To samé po porodu nebo při kojení. To libido je prostě menší vlivem hormonů. 🤷 Já v obou těhotenstvích jsem na sex neměla absolutně vůbec chuť, navíc první 4 měsíce mi bylo na chcipnutí a byla jsem ráda, že v sobě udržím rohlík, takže partner měl vyloženě zákaz se ke mě přiblížit, někdy i mluvit. 😆 Taky jsem měla takové menší zdravotní problémy, kvůli kterým mi nebyl sex ani moc příjemný, ale ne že by být nemohl. Partnera mi bylo fakt líto, věděla jsem, že to potřebuje, ale já byla ráda, že jsem ráda. 🙈

jerrabina
19. led 2023

Na tohle byl super bývalý. Sice v některých věcech moc dobrý partner nebyl, naopak, ale když dítě usnul, nalil víno a pustil seriál. A pak už když se nám vztah hroutil hodně to byla jedna za dvou věcí, na které jsem se těšila ve spojitosti s ním. Druhá byla mu ráno rozespale zamávat, popřát mu hezký den a "vykopnout" ho ze dveří.
Teď s novým partnerem už díky tomu vím, co je pro ten vztah fajn takhle ve chvilkách. Dávám si na to pozor abychom byli občas i jen spolu a je to super.

cilkat
21. led 2023

Hele, za mě je v pořádku, že se vztah během let změní... Je za mě v pořádku, že na sebe těhotná ženská nechce nechat sáhnout, úplně stejně jako mi to přijde v pořádku do nějakých třičtvrtě roku miminka, dokud prostě dítě "bez mlíka nepřežije" a tudíž je další těhotneství prostě "biologicky nevhodný"... A vlastně mi přijde i v pořádku, když se žena po těch téměř dvou letech začně "probouzet" a zjistí, že už nehledá milence se kterým bude lítat v oblacích, ale partnera, o kterého se bude moct opřít, nebo se za něj schovat, když ... bude třeba zrovna pro rodinu dělat oběd. ... Jenže i ten chlap tou dobou nesmí hledat milenku na extázi, ale partnerku na poklidné chvíle domácího štětstí... Takže za mě to není o tom "dokázat se k partnerovi vrátit", ale "projít tou transformací spolu".
Probrala jsi svůj strach s partnerem? řekl ti k tomu něco? Pomohlo to? Pokud ne... co třeba fakt manželská poradna?