icon

Jak sdělit dětem smrt blízkého člověka?

vero987nika
27. říj 2025

Ahoj, máme kluky 2,5 roku a 4 roky. V pátek jim umřel děda, pohřeb ještě neproběhl. Vztah měli moc hezký, poslední měsíc byl v nemocnici takže poslední co vědí je že je moc nemocný a je v nemocnici. Moc bych ocenila rady a zkušenosti někoho kdo si tím opravdu prošel, teoretické rady máme, ale nemáme pohled nikoho kdo s tím má vlastní zkušenost. Děkuji 🌹

j.a.n.i
27. říj 2025

@vero987nika proste jim rict, ze umrel, ono na tom toho moc nevymyslis ja to rikala vecer, kdy na to byl prostor a cas. A my brali deti i na pohreb, moje tedy byly o neco starsi, kolem 6, ale bracha bral i trileteho.
A jinak to u nas bylo necekane umrti.

miryp
27. říj 2025

Dceři byly necelé 4 roky a synovi necelé 2, když jim zemřel děda. Dětem jsme řekli, že dědeček byl moc nemocný a ta nemoc jeho tělo tak moc vyčerpala, že už nemohlo dál fungovat a tak děda zemřel. Pak jsme jim vysvětlili, co smrt znamená. Brali jsme je i na pohřeb.

cilkat
27. říj 2025

Pradědeček zemřel, když byly synovi zhruba tři roky. Nemyslím si, že si v tom věku byl schopný představit, co znamená "děda umřel". Prostě to vzal jako fakt. Neplakal, neřešil.
Zajímavé ale bylo, že na pohřeb ho nikdo nedostal - byl v dědečkovi rodné vsi, takže jsme jeli přes půl republiky celá rodina... a celý obřad s ním seděli v autě a pak šli až na rodinný oběd. Ten už byl v pohodě.

jannym
27. říj 2025

Nam deda umrel, kdyz byly dceri 4 roky, par mesicu predtim i babicka. Dceri jsem rekla, ze zemreli. Pak nasledovala obligatni otazka a to uz ji/ho nikdy neuvidim…horsi bylo kdyz zemrela druha babicka a to uz dceri bylo okolo 7 let. To pak tema smrti bylo cca 1 rok velmi caste a bala se o sve blizke se bala a vymahala si na nich slib, ze nesmi umrit…

veru181
28. říj 2025

U nás na to došlo asi až za dva měsíce, když jsme jeli do jeho domu a syn čekal, že z něj vyjde a zeptal se, kde je. Vysvětlila jsem, že byl moc nemocný a umřel a v ten moment to vzal úplně bez problému. Při dodatečných dotazech používáme, že ho andílek odnesl do nebíčka. V tomhle věku to děti ještě nechápou, maximálně fakt, že už se nikdy neuvidí. Na pohřeb jsme je nebrali.