Jak zlepšit dýchání při běhání a dosáhnout vyšší zátěže?
Holky potřebuji radu začala jsem běhat a mám problém s dechem. Prostě mám pocit že se mě sevřeli plíce a kolikrát nemůžu popadnout dech. Běhám pomalu v boku mě nepíchá. Druhá otázka: mám chytré hodinky a podle aktivity jsem ve fázi zahřívání. Běžím a chvilku jdu jsem venku většinou hodinu a dávám kolečko o cca 5 km. Jak se dostat na teplo abych nebyla furt jen v zahrivani. Co si mám hlídat
Děkuji moc za rady. Pěkný večer
Já dám na 2 kroky 1 nádech nosem a pak dvakrát výdech pusou (každý výdech pusou na jeden krok) a když už nemůžu, tak si prostě odpočinu rychlou chůzí. Taky by se nemělo běžet hned do kopce, lepší je běhat po rovině, kopec si nechat na konec.
A jaký tep ti hlásí hodinky? Nemůžeš tam mít zadanou špatně nějakou vstupní hodnotu?
Ze začátku je ideální indián - běh kombinovaný s chůzí. Takže jakmile se ti začne špatně dýchat, přejdi na chvíli do chůze a pak zas popoběhni. Po nějaké době zjistíš, že se ty chodící intervaly zkracují. Myslím, že na sledování fází je zatím brzy, nejdříve si srovnej ten dech.

Nejlepší je dýchat rytmicky. Já se nadechuji na čtyři a na čtyři vydechuji. Když mi to nevyhovuje, zkusím na tři. Zahřívám se tak, že nejdřív nějakou kratší dobu jdu rychlochůzi spolu s tím dýcháním, o kterém jsem se už zmiňovala a potom se opravdu hodně pomalu rozeběhnu. Rychle běhám výjimečně. Většinou, když chci změnu, tak zařadím sprint a potom opět prudce zpomalím. Také mám chytré hodinky, ale takové informace od nich neberu. Zajímá mě jen tep, uběhnutá trasa a dobrý pocit z toho, že mám splněno a ještě tedy pošlu výzvu manželovi 😅.