icon

Je dítě jen pro majetnější?

caverina
30. bře 2019

Poslední dobou přemýslím nad tím jestli doopravdy už přicházi doba,kdy dítě budou mít moct jen ti,kteří budou mít plat alespoň tak velký jaký je celorepublikový průměr a nebo i ti,jejichž plat,který tohle bohužel nesplňuje.
Souhlasím s tím,že někteří by neměli mít děti už z principu...buď proto,protože jejich sociální i finanční gramotnost je žalostná...a nebo proto,že jsou tak povrchní a lidsky hloupí,že pro ně každý kdo na to v jejich očích finančně nemá a dostane se do problémů a chce o pomoc požádat stát je nezodpovědný,že si vůbec dítě pořizoval....

Strana
z3
poah
30. bře 2019

Nejak nechapu,jak jste k tomuto zaveru dosla. Je doba ekonomickeho rustu, temer nulova nezamestnanost, mame se nejlip v historii,tak kdy jindy by se meli deti rodit? Deti se rodili i v hodne zlych dobach (behem valek,hladomoru, epidemii,...)a ti nejchudsi jich meli vzdy nejvic. Je videt,ze uz hodne dlouho nebyla valka a lide si uz vubec neu i predstavit opravdovou bidu a neuvedomuji si, v jakem klidu a prepychu si ted zijeme.

aselluska
30. bře 2019

Neřekla bych. V okolí je spousta movitých lidí a ti mají většinou 1 dítě, protože upřednostňují kariéru. Naopak lidé, kteří nedosáhnou na státní průměr mají děti třeba 3 a umějí hospodařit mnohem lépe, než ti movití. Tolik příkladů mám ve svém okolí, je to jen o nárocích.

caverina
autor
30. bře 2019

Ja spiš narážím na to,že se poslední dobou setkávám s názorem....tady na koni...že když se někdo dostane do problémů a chce a musí v zájmu dítěte požádat o pomoc tak je mu hodně často odpovězeno,že si neměla dělat dítě kdyż na to nemá...proto mě napadlo,jestli doopravdy je dite "něco" na co má právo každý nebo jen ti movitější....

poah
30. bře 2019

@caverina aha,to mate pravdu,ale to je podle me zpusobeno jen tim,ze pracujici lide uz maji plne zuby pobiracu vselijakych socialnich davek.

caverina
autor
30. bře 2019

@poah tak to chápu,ale zase na druhou stranu do problému se může dostat kdokoliv....a odsuzovat někoho,že bere jakoukoliv dávku nebo si nechává jinak pomoct ..spíš to byl jen takový výkřik do tmy🙂

viridie
30. bře 2019

@caverina pro mne osobně jsou výroky typu "neměla sis dělat dítě,když na to nemáš" či "neměla sis ho brát" a "co si čekala ?" , úplně absurdní.Ano,člověk by měl před množením trochu zapřemýšlet a bedlivě zvážit výběr partnera", ale ne každý má věšteckou kouli, život přináší různé situace a pokud někdo pak "volá o pomoc",srážet ho těmito kecy je jen známka arogance a malosti.Lidi měli a mají děti vždy a populační vlny vzrostly vždy po válce/krizích.A to zcela z jedoduchého důvodu-pud sebezáchovy.Ano, i já bych ženě z Jizního Sudánu řekla,že mít 8 dětí není nejlepší rozhodnutí, stejně tak 16ti leté holce,která touží po dítku se svojí prvni láskou,ale kdyby měli mít děti jen "majetní Ing"..vymřeli bychom ! Na druhou stranu je ale stejně tak důležité vychovávat naše děti tak,aby o velkých životních rozhodnutí přemýšleli a nevrhali se do nich po hlavě.A kdyz už se stane, podat jim pomocnou ruku,páč ve finále to zase odnesou ty děti,že jo.

caverina
autor
30. bře 2019

@viridie přesně takhle jsem to myslela🙂

sudylichozrout
30. bře 2019

@caverina Myslim, ze se na to koukas hodne cernobile, mozna i pod vlivem emoci zde z Kone. Dite muze mit kazdy, ale kazdeho eminentni zajem by mel byt, aby sve potomky uzivil bez prilisneho zavesu na statu. A treba osobne v tomhle ocenuji uz prostou snahu konkretnich lidi, neco se svou situaci udelat, neco zmenit, kdyz vidi, ze na peci financne nemaji. Je samozrejme, ze se to nemuze podarit vsem vzdy na sto procent, protoze okolnosti, limity schopnosti a podobne. Ale temto lidem pak po pravu nalezi vyhody socialniho statu, protoze delaji co mohou a je to videt na prvni dobrou. Zaroven vsak rikam, ze neni dobre stavet svou existencialni strategii pouze na tom, ze si nekdo naseka deti jak smeti, da ruce do klina, nohy na stul a state starej se.
Tot muj nazor.

caverina
autor
30. bře 2019

@sudylichozrout já mám stejný názor....je určitě špatně,když má někdo hodně dětí a spoléhá na stát....a vůbec se na to nedívám černobíle🙂 ale házet všechny do jednoho pytle jen proto,že bere nějakou soc.dávku aniž by jsme znali jeho příběh je taky hodně špatně.....

viridie
30. bře 2019

@sudylichozrout "tak vo tom taky žádná" Žel, naše nastaveni sociálního systému moc neumožňuje detailnější optiku+kontrolní mechanismus.Asi chápeš,jak to myslím 🙂

sudylichozrout
30. bře 2019

@viridie Nebo je to známka upřímnosti a snahy o reálný popis stavu. Pokud si žena vezme člověka, jehož projevy se už na začátku vztahu zdály okolí patologické, v čase se zhoršují a ani na začátku, ani v průběhu vztahu nedbala rad, měla růžové brýle, případně naivně doufala, že takového muž změní její láska, tak není chyba konstatovat, že se stalo přesně to, co všichni předpokládali a zeptat se, co čekala, respektive jak si myslela, že se bude vztah vyvíjet. Následně by za tím ale měla přijít nějaká konstruktivní rada. Něco, co může nastalou situaci opravdu pomoci vyřešit. A ta by (podle mě) měla být dostatečně razantní, aby dokázala nastartovat takovou ženu k nějaké aktivitě a nejlépe ke změně. Obecné soucitné řeči jsou sice hezké na pohled, ale situaci většinou nevyřeší.

sudylichozrout
30. bře 2019

@caverina To samozřejmě je 🙂
@viridie Chápu 🙂

1772
30. bře 2019

Jakékoliv dávky by měly být dočasné a limitované. Jinak u spousty lidí budou zdrojem příjmu a děti se budou chovat stejně .

vineta
30. bře 2019

@caverina Ono je to ještě vtipnější o to, že když žena nemá v jistém věku dítě a partnera, tak je asi moc vybíravá, měla by vlastně po někom skočit hned a splnit povinnost, a když se pak dostane do finančních problémů, protože s chlapem se rozejdou a on neplatí alimenty, tak si za to ženská může sama, protože si špatně vybrala...prostě vždy je chyba na straně ženy. Osobně doufám, že jednou tady přestane převažovat tohle šovinistický myšlení.

viridie
30. bře 2019

@sudylichozrout samozřejmě.Pokud se žena rozhodné mít děti s někým, kdo ji už na druhém rande dal facku a bydli v 1 pokoji na ubytovně "U Švába", tak jako fakt nic moc a někde se stala chyba.Otázka pak však je,jakým způspem vést konstruktivni pomoc.A nemyslím tím jen materiálnó zabezpečení,azyl.Nějakou behaviorální terapii ? Gró je podle mne zasadit se o to,aby jeji děti neopakovali stejný vzorec chování. Sumasumárum-negramotní,socialně a duchem chudí lidé mají všal na reprodukci stejný nárok,jako všichni ostatní. Jediným kritériem je pro mne přitomnost či naopak absence srdce (omlouvám se za echt klišé,ale je to opravdu tak) 😁

sudylichozrout
30. bře 2019

@vineta ja se nechci hadat, nemam na to ted ani cas, ani prostor, ale myslim, ze pokud muz necha zenu s malym ditetem a jeste neplatí alimenty, ma spatny charakter. Receno jinak, je to sobecky hajzlik. No, ale takoveho cloveka preci te dotycne nikdo nevnutil nasilim, ona si ho opravdu vybrala sama. A opet se dostavam k tomu samemu, zrejme pri vyberu ignorovala nektre jeho charakterove vlastnosti, ktere se po rozchodu projevily v plne sile.

caverina
autor
30. bře 2019

@vineta mám obavy,že to tak brzo neskončí....spíš mám pocit,že je to čim dál horší a že takhle nepřemýšlí jen muži ale už čím dál víc ženy....

sudylichozrout
30. bře 2019

@viridie ja s tom souhlasim, nemuzes nikomu zakazovat, aby mel deti. Nicmene muzes udelat to, ze bude mene vyhodne si je "vyrabet" za ucelem statnich prispevku. Ale to uz se dostavame do politicke roviny, malokomu se chce riznout do socialnich davek.

vineta
30. bře 2019

@sudylichozrout Mě ale zaráží hlavně ten rozpor, že když žena v 35 nemá partnera, s nímž by chtěla mít dítě, je to (pokud ne kariéristka) vybíravá mrcha. V týhle souvislosti doporučuju např diskuzi na idnesu pod rozhovorem s jakoukoliv bezdětnou ženou kolem čtyřítky. Když se k tomu pak dosadí obecný smýšlení o ženě, která měla špatný výběr partnera (tj skončila bez výžiného odkázaná např na stát), není jaksi východisko- vše je špatně a může za to výhradně žena. Zajímavé je, že když chlap má dítě s ženskou, které platí alimenty a která mu dítě “nechce půjčovat”, ten muž samozřejmě na vině s výběrem partnerky pro plození není. Nevím, zda jsme se pochopily, mluvíš trochu o něčem jiném než já... Ten můj point byl hlavně to, že za výběr partnera k plození je dle většiny český společnosti zodpovědná výhradně žena. A když si nevybere vůbec, tak to pěkně schytá, co si o sobě jako myslí (v tomhle smyslu doporučuju např diskuzi na idnesu pod rozhovorem s Písařovicovou)

bayt
30. bře 2019

@caverina Tak samozřejmě by měl mít děti jen ten, kdo si je může dovolit uživit. Ale to se neodvíjí jen od platu. Je sakra rozdíl, jestli žiju v Praze nebo někde na dědině. Jestli chovám zvířata a pěstuju zeleninu, nebo žiju v bytovce a všechno si musím koupit. Jestli splácím vysokou hypotéku, nebo žiju ve zděděném domě. Je velký rozdíl, jestli mám partnera nebo ne.

Znám strašnou spoustu lidí, a nejsou to žádný socky, i ze svýho okolí, který prostě neumí hospodařit. Hypotéku mají takovou, že stačí, aby jeden přišel o práci, a jsou v koncích. Nic našetřeno. Dovolená a Vánoce na půjčky (opravdu). Tak těm by asi takový komentář docela přistál. Jinak samozřejmě je řada lidí, kteří se dostanou do problémů - přijdou o práci (i když dnes teda je práce všude), vážná nemoc, rozvod a já nevím co. A tam mají rozhodně dávky svoje opodstatnění. Smutné je, že samoživitelka v této zemi prostě dost živoří....to mi přijde třeba nefér.

j.a.n.i
30. bře 2019

@bayt No, ja bych to tak hrozne nevidela, zivoreni vypada jinak, nez to, ze si samozivitelka muze s podporou socialnich davek dovolit samostatné bydleni. Ano, deti se rodili vzdy, ale my jsme zmlsani nasim vysokym standardem a ten pred par 10 let nebyl, treba vícegenerační bydleni bylo zcela normalni, to, ze kazde dite ma vlastní pokoj taky ne.

vineta
30. bře 2019

@sudylichozrout Ale to jsem poněkud vybočila z tématu... jen mi tenhle paradox prostě připadá hrozně nespravedlivý.
Jinak blíže k tématu- každý máme tu zodpovědnost jinde, leckdo si ale lže trochu do kapsy a nemá to ani tolik o zabezpečení, jako o pohodlí, ne ani tolik o tom, aby se “přežilo”, ale aby se udržela životní úroveň před dítětem, proto vysokoškolsky vzdělání lidé to děcko pak stihnou třeba jen jedno. Lidé, pro které je největším luxusem dovolená jednou za pár let někde nedaleko a bydlí v nájmu od výplaty k výplatě, mají tak nějak spíš pocit, že “se to nějak zvládne”, a mají (většinou) pravdu.

loylii
30. bře 2019

@j.a.n.i naprostý souhlas.. spousta mladých dětnych dvojic bydlela ve vicegeneracnim domě a pokoj nebyl samozřejmostí. Já jako dite neměla svůj mobil, Pc, TV, ani ten vlastní pokojíček. Nikdy jsme nebyli u more. V 18ti jsem se odstěhovala a vše si pořídila sama. Nějak si ale nepamatuju, ze by moje rodiče nějak nadávali, ze nemaj peníze a musí zebrat o dávky. Proste se žilo skromně.

caverina
autor
30. bře 2019

@j.a.n.i no tak ona si ho muze dovolit jen prave s tou podporou socialnich davek....a diky tomu je hazena do skupiny " nemakacenek"....

bayt
30. bře 2019

@j.a.n.i Jenže ne každá samoživitelka má možnost jakéhosi vícegeneračního bydlení. Alimenty jsou dost často vysloveně směšné, otvírací doba školek taky (většina lidí to řeší tak, že jeden z páru vyzvědává a druhý do školky vede). Zkrácené úvazky v některých krajích prakticky neexistují. Nemám tedy představu, kolik stojí nájem mimo Prahu, ale byť nemám nějak nízký plat, nebýt partnera, tak bych tak možná poplatila garsonku a sotva měla na jídlo.

bayt
30. bře 2019

@j.a.n.i Jinak je pravda, že lidi dnes žijou jinak. Ale tak to je, nenazvala bych to "zmlsaností". Jako těžko očekávat nebo po někom chtít, aby dnes žil jako před sto lety. Že bych jako měla prase a kravku, pěstovala obilí, dopolko šla do fabriky a po odpolednách vyvařovala pleny, ne? Tak nějak asi všichni chceme pro naše děti něco víc než tohle.

zmrzlinka
31. bře 2019

Problém v tomhle státě jen, že platy na nejnižšich pozicích jsou tak nízké, že lidem snad ani nevyplatí jít do práce.Skracene úvazky pro matky chybí, otevírací doba školek je žalostná a nemluvím o cenách potravin a jejich kvalitě...

1772
31. bře 2019

@zmrzlinka Ale to přece víme pred tím, než si dítě pořizujeme. A je to problém rodičů, ne státu, jestli si dítě zabezpečí nebo ne. Protože pak já, jako pracující, živim nejen své děti, ale i ty, jejichž rodičům se nevyplatí pracovat.

bayt
31. bře 2019

@1772 To je prave ale problem i statu.

vineta
31. bře 2019

@1772 Tak mít dítě by snad nemělo být výsadou bohatých. To bychom jako společnost rychle skončili. Stát,pokud má přežít, by zakládání rodin podporovat měl. Nehledě na to, že (samozřejmě jsou výjimky) rodina je ideální záchranná síť, zabezpečení na stáří, v nemoci, těžkých situacích. Tzn co stát nezaplatí na podpoře porodnosti, zaplatí bohatě následně. Zaplaťpánbůh žijeme v solidarní společnosti a mně osobně nevadí, že část mýho platu jde na sociální účely. Kdo jsme, abychom soudili, kdo se snažil dost a kdo málo.

Strana
z3