Problém se sousedy. Jaké mám možnosti řešení?

22. zář 2023

Dobrý den/ahoj..
Mám takový technický dotaz bydlíme v bytovce v našem bytě. Pod námi bydlí taky majitele bytu a vedlejší 2 byty jsou od pana, který ty byty pronajímá... No a k věci, cca před 3-4m se zde nastěhovali do přízemí (šikmo pod nás) lidé 2 dospělí 2 děti a 1 pes... A ten pes je ten kámen úrazu. I přesto že sama mám dítě a psa, tak tohle už nechci akceptovat. Pes štěká vyje snad pořád. Ať už je někdo doma nebo není... Když jsem tím konfrotnovala najemkyni odcekla mi, že to nemůžu slyšet. No slyším až do ložnice na druhou stranu bytu. Sousedi pod náma jsou z toho ještě víc v nervech, ti ho mají přímo za zdí. Když jsem o tom mluvila s majitelem tak mi řekl, že si s nimi promluví..no asi 3 dny byl pes potichu (pry zavřený v kuchyni) a teď je to tu zpátky. Zase vyje ať je den či noc. Oni to neřeší i když jsou doma.. Zvládne výt půl hodiny v kuse, chvíli pauza a zase vyje... Mám nějaké jiné možnosti než "domluvu přes majitele?" Ono kdyby to tu nebylo moje tak dávám výpověď z nájmu. Ale přeci nebudu prodávat byt jen kvůli toho, že si někdo neumí uklidnit psa.. O tom, že s ním chodí ven jen 2x za den a to na 5 minut radši pomlcim. Vlastně nechápu k proč ho mají.

bbn
23. zář 2023

My jsme kvůli podobným sousedům byt opravdu prodali a šli jinam. 3 roky každodenního štěkotu a vytí od 5:30 do 23 hod, k tomu jedna 2 letá a jedno novorozeně, to fakt chceš. Takže my jsme to vzdali, koupili dům a měli 9 let pokoj. Minulý rok si sousedi vedle v domě taky pořídili psa a stejný výsledek 🤦🏻‍♀️ pes řve furt, oni na něj kašlou, jako na všechno okolo sebe, je to lovecké plemeno, měl by každý den běhat x km a místo toho je zavřený buď v domě nebo na zahradě. Sousedka, která ho nejvíc chtěla, ho na vodítku ani neutáhne, protože pes váží víc, než ona. Soused, který psa nechtěl, se o něj stará nejvíc z rodiny, jenže kašle na okolí. Radu nemám. Nebo asi tak, buď si zvykni, nebo začni třeba brát prášky, nebo byt prodejte a běžte na samotu. Protože ani to, že si koupíš jiný byt nebo dům ti nezaručí, že nebudeš mít vedle sebe bezohledného debila.

veronicka89
23. zář 2023

To že psa je mi líto a že jsou na víně majitele tu nevyřešíme ale já bydlet vedle nich zkusila bych z Aliexpress takový ten ultrazvukový přístroj proti štěkání ...a buď namířila na jejich balkon ... před zeď ( to nevím jestli funguje )

martt
23. zář 2023

Mate nějaké sdružení vlastníků bytových jednotek? Pokud ano řešit ze správcem. Záleží i co mate zanesené ve stanovách a domovním řadu. Pokud ten štěkot a vytí je neúnosně hlasitý a nepřetržitý, jak píšeš. Tak můžete zavolat policii i přes den. Tam se to nebude kvalifikovat jako rušení nočního klidu , ale jako přestupek proti sousedskému soužití. My jsme před čtrnácti dny volali policii na protější bytovku , protože se tam 3 dny v kuse ozývalo hlasité kňučení, že to bylo slyšet až u nas v protějším bytě.

tereza0111
23. zář 2023

Jsou to "jen" najemci, takze by melo byt mozne hodne tlacit na majitele bytu. Ve chvili co bude pes neunosne vyt (v nejaky blby cas, treba v noci) tak mu proste zacit volat a idelane pres telefon ho nechat slyset, jake najemniky vam dal do domu. Kdyz jsou doma a pes rusi tak na ne proste busit, at je to neprijemne i pro ne a vedi, ze jak bude problem tak budou ruseni oni. S trochou stesti to jim nebo majiteli bude natolik neprijemne, ze potahnout o byt dal.. Neni to jejich, jen se prestehovat zas takovy problem neni

Jinak reseni co pise martt, jeste k tomu dodam, ze by bylo dobre mit overene mereni z hygieny, ze hluk od psa je neprimereny. Pokud by nic z toho nepomohlo, da se pristoupit k zalobam, ale to je u nas bohuzel dlouha, komplikovana zalezitost s vymahatelnosti vysledku tak nejistou, ze bych radeji pouzila vsechny ostatni moznosti

autor
23. zář 2023

@martt je to bytovka od 4 bytech - 3 majitele. Kromě společné poj. a fondu oprav nemáme nic. Klidná kráska lokalita i se zahradou (tedy my ji máme, odkoupili jsme pozemek od města), fakt se nám tady bydlí hezky. Až na toho psa... Do teď bylo vše o domluvě, když někdo věděl že bude mít oslavu přišel řekl to a stejně se po 22h omezil. Do teď v tom bytě bydlela dcera majitele, ta byla super (taky měla psa, ale to občasné zastenakani na zvonek nikdo neřešil)... No asi mi nic jiného nezbývá než tlačit na majitele...

sinicka
23. zář 2023

Po 22. hod. večerní bych volala policii, opakovaně - rušení nočního klidu. Pravděpodobně to bude párkrát domluvou, ale jak dojedou napotřetí, věřím mastné pokutě.
Máte právo si stěžovat, zaznamenejte si důkazy, s časem, datem, apod. Pokud paní neučiní žádné opatření, můžete jí i majiteli bytu pohrozit tím, že to tedy budete řešit oficiální cestou - úřad města (správní orgán/ přestupková komise), na hygieniky nebo veterinární správu..

daruna
23. zář 2023

Tlačte na majitele neustálým vyvoláváním, třeba pozdě večer, vás vyhodit nemůže, nájemce ano. Máme to podobně, rozhodnutí prodat barák podpořila psiska sousedky odnaproti a po pár letech jsme na tom stejně, za plotem hafan a majitel ignorant.

orangutan123
23. zář 2023

Znám to, bohužel si občas asi nevybereme. My žijeme na vesnici a to bych musela imrvére volat policajty, protože každý druhý soused má psa. Neřeknu ti co se o něj starají...taky to tak vypadá. Ale pak jsou tu ti, co si koupí psa, nechají na dvorku a hotovo. Psi se tu můžou uštěkat

guliii
23. zář 2023

Jak už tady psali, když bude pes štěkat tak volat majiteli bytu, busit jim na dveře, případně policie. Můžete se domluvit s ostatními a střídat se. Ať v tom nejste sami. Je to sice otravné, ale to pro ně taky. Čím víc to bude otravné pro ně, tím rychleji se problém vyřeší.

autor
23. zář 2023

@orangutan123 já žila na vesnici a zvířecí zvuky (přes slepice, ovce, krávy, psy...) tam byly na denním pořádku.. Jenže to bylo kus, tady ho mám hned za prdeli 🤦‍♀️ nehledě na to, že je to fakt otravné vytí až piskot a to to je nějaka "střešní michacka".. Prý bigl ale bigla to nevidělo ani z rychlíku 😃😃 i moje mamka se divila, jestli tak vyje můj pes z vedlejší místnosti a ejhle on to pes od sousedů..
@guliii no s majitelem těch bytu bych řekla, že máme vřele vztahy, nikdy nebyl problém s ničím.. Takže doufám, že dá i na opakované stížnosti. A něco jako bráchu mám v městě u PČR tak ho budu "zaměstnávat" čoklem. MěP u nás v městě není.

Absolutně nemám ráda konflikty mezi sousedy, původní nájemníci byli super. A tihle vypadali taky fajn, až na ignoraci toho psa no 🤷‍♀️

orangutan123
23. zář 2023

Tak my máme jednoho takového přímo pod okny a když začne tu svojí šarádu tak to je jak kdybych ho měla v posteli, takže vám naprosto rozumím 😀je to na prd no. Oni ti psi jsou vesměs chudáci, protože kdyby se jim aspoň trochu někdo věnoval tak to nedopadá takhle 🤷‍♀️

sinicka
23. zář 2023

Já se nechala ukecat. Že postavíme barak za městem, teď jste mě vystresovali uplně s těma psama :( zlatý cinkání tramvají..

autor
24. zář 2023

No můj pes začne štěkat, když přijedu domů. Ale stéká 2 minuty než výběhu schody a je ticho.... Jako i to může být otravné, ale není to ani štěkání jako takové knuceni s vystekem 😃 nic méně jsem teď na RD většinou jde pes s námi takže se to neděje nějak často 😃

dodor
26. zář 2023

Naši sousedi mají 4 psy. 3 papoušky a to je pořád nějaký blafani a okrikovani psa. Ten jeden papoušek se to okrikovani už naučil opakovat. Nevěnují se žádnýmu psu. Navíc ona je kříženec německého ovčáka a Československeho psa. Nedá se vychovat tak jak to dělají oni. Předchozího psa už jim někdo zastřelil. Nikdo nechápal proč ? Mamka má souseda a dva psy který přes den lítají sem a tam a blafou na všechno. Už jim je chtěla známá taky otrávit. Tohle je boj s větrnými mlyny.. ale po té 22h do 6h ranní bych určitě policajty volala.