Strach z krve a stále stejné myšlenky. Jak to řešit?

2. led 2023

Mám problém, kdy si připadám jako blázen...
Myslím, že vše začalo asi před měsícem, kdy jsem se řízla do prstu...nic vážného, ale dost mi to krvácelo...prst se zahojil, ale mě tím začala asi nějaká fobie z krve či co...Teď mám stále v myšlenkách, že někomu poteče krev a z těch myšlenek se mi dělá až fyzicky zle...Nevím co s tím, jak zahnat zlé myšlenky. Setkala jste se některá se strachem z krve? Jde to nějak řešit, kromě psychologa?

marianarem
2. led 2023

Mne sa osvedcilo nesnazit sa zle myslienky nasilu zahnat, lebo potom sa este viac natiskaju. Mne lepsie funguje tej myslienke akoby povedat nieco v zmysle: "Chapem, preco tu si, mam traumu/neprijemny zazitok a vracia sa mi to. Ked chces, tak zostan, ja si budem dalej robit svoje." Proste tu myslienku prijat ako pochopitelny dosledok toho, co sa mi stalo. Ono to po case zoslabne.

levandule_k
3. led 2023

Ale tohle by asi fakt chtělo psychologa, protože tohle se samo dost blbě zvládá. Ten zážitek ti mohl spustit nějaké skryté trauma. Můžu se zeptat, proč nechceš psychologa?
Jinak, když to nebudeš řešit, může se ti rozjet i nějaká úzkostná porucha a tam psycholog nemusí stačit a bude to chtít léky od psychiatra + terapii, abys to zvládla.

Jinak si můžeš zkusit nějakou meditaci na uklidnění, snažit se rozklíčovat, proč se tak bojíš krve. Tekoucí krev se dá přece zastavit v rámci první pomoci. Tak třeba si nastudovat pravidla první pomoci. Můžeš zkusit kineziologii na odstranění bloků.