Živnostenské oprávnění při pobírání RP
Ahoj, máte s tím zkušenosti? Neseberou mi nic? A musí si pak člověk sám platit pojištění? Nebo to platí za mne také stát? Děkuji 🙂
@babagaga Ahoj, jsem OSVC v rezimu svobodnych povolani, nemam ZL, ale pravidla jsou stejna. RP pobiras v normalni vysi. Vydelecnou cinnost si presun na vedlejsi, RD nech jako hlavni. Zalohy si musis platit sama, ale jsou nizsi, protoze mas SVC na vedlejsi cinnosti. Vydelavat si muzes naprosto neomezene. Prehozeni cinnosti resis s CSSZ, samotny RP s UP. Nezapomen o tom vsem informovat svou pojistovnu. Pokud budes mit vydelek mensi nez 68 tisic, nemusis platit zalohy, ale ten rok se ti nepocita do odpracovanych let k duchodu.
až budeš podávat daňové přiznání.... pak se s výdělku vypočítá tvoje výše zdrav. pojištění, které si budeš platit.
Takže jak pro blbce : Rodičák mi bude stále chodit stejný ? Ale zdravotko si začnu platit sama?
@babagaga Ano, rodičák ti bude chodit stejný a zbytek nastuduj na www.jakpodnikat.cz je to tam podrobně, přehledně a všechno.
Určitě radím dojít si na úřad. Taky jsem žila v domění, že budu platit jen ze zisku a ne zálohy. Z toho omylu mě v březnu, při vyúčtování za minulý rok, vyvedli. Celá moje mateřská padla na zálohy (sice mi dali papíry na žádost na snížení na minimální zálohy, ale stejně by se mi to vůbec nevyplatilo). Takže sem z finančních důvodů musela živnost přerušit, ty zálohy byly pro mne likvidační...
Rodičák ti bude chodit pořád stejný i mateřská, jen ohledně toho pojištění si zajdi na pojišťovnu a poptej se tam, tak ti řeknou s jistotou jak to je a kolik by tě to vyšlo, aby ti taky nepadla mateřská jen na zálohy.

Jasně - neseberou, a zálohy se neplatí, až po skončení roku a to z reálného výdělku, nikoli ty minimální.